Καθ’έξιν αποβολές (επανειλημμένες αποβολές)

Συμβουλές-πριν-ξεκινήσετε-θεραπεία-υπογονιμότητας
Συμβουλές πριν ξεκινήσετε θεραπεία υπογονιμότητας
27 Μαΐου, 2015
3
Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στην υπογονιμότητα
1 Ιουλίου, 2015
Καθ’έξιν αποβολές (επανειλημμένες αποβολές)

Αποκαλούμε τις επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές περισσότερων από τριών κλινικά (υπερηχογραφικά) αναγνωρισμένων κυήσεων. Η συχνότητά τους υπολογίζεται στο 1%-4% στο σύνολο των ζευγαριών και μπορούν να ταξινομηθούν σε πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς αναλόγως εάν η γυναίκα δεν έχει αποκτήσει παιδί (1η περίπτωση 80%) ή παρουσιάζεται μετά από ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη (2η περίπτωση 20%). Στην αποβολή η εξέλιξη της εγκυμοσύνης σταματάει πριν την 24η εβομάδα.

Τα αίτια των επανειλημμένων αποβολών:

1. Γενετικοί παράγοντες: Όταν στον καρυότυπο ενός εκ των δύο γονέων ανευρίσκεται χρωμοσωμική ανωμαλία (μεταθέσεις γενετικού υλικού ανάμεσα σε χρωμοσώματα ή αναστροφές γονιδίων μέσα στο ίδιο χρωμόσωμα)

2. Ανατομικοί παράγοντες: Είναι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας που επηρεάζουν την εμφύτευση ενός εμβρύου αλλά και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Τέτοιες είναι:

 

  • Ενδομητρικές συμφύσεις ως αποτέλεσμα ενδομητρικών φλεγμονών ή μετά από χειρουργεία στο εσωτερικό της μήτρας
  • Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας (μονόκερως μήτρα, δίκερως, δίδελφος, διαφραγματοφόρος)
  • Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που συνήθως οδηγεί σε αποβολή σε μεγαλύτερες εβδομάδες λόγω της αδυναμίας του τραχήλου να παραμείνει κλειστός ή να διατηρήσει το μήκος του και να συγκρατήσει το βάρος του κυήματος

3. Λοιμώδεις παράγοντες: Όπως τοξόπλασμα, έρπης, ουρεόπλασμα. Ο παράγοντας αυτός όμως αμφισβητείται παγκοσμίως.

4. Ορμονικοί παράγοντες: Ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης που οδηγεί σε χαμηλή τιμή της PRG, διαταραχές έκκρισης στις διάφορες φάσεις του κύκλου της LH (πολυκυστικές ωοθήκες), διαταραχές των επιπέδων της LH στο αίμα, υψηλά ποσοστά των ανδρογόνων φαίνεται πως επηρεάζουν την φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου και συνεπώς την εμφύτευση του εμβρύου.

Παρ’όλα αυτά υπάρχουν και πολλοί που επίσης αμφισβητούν την επίδραση της εξωγενούς χορήγησης της PRG στην πρόληψη των καθ’ έξιν αποβολών ή και την θεραπεία της υπερπρολακτιναιμίας.

5. Ενδοκρινικοί παράγοντες:

  • Παχυσαρκία: Η μείωση του βάρους ακόμα και 10% του αρχικού είναι σημαντική και σε γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας
  • Υποθυρεοειδισμός-υπερθυρεοειδισμός και σακχαρώδης διαβήτης θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί σε φυσιολογικά επίπεδα

6. Αιματολογικοί παράγοντες: Θρομβοφιλία που μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Παράγοντες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος

7. Ανοσολογικοί παράγοντες (αυτοάνοσοι-αλλοάνοσοι)

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish