Ενισχύστε τη γονιμότητα σας

Ενισχύστε τη γονιμότητα σαςΕνισχύστε τη γονιμότητα σας σήμερα κιόλας! Η φυσική προσέγγιση για τη γονιμότητα είχε και έχει τεράστια επιτυχία, κυρίως επειδή αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι δυνατό να υπάρχουν πολλά, πολλά στοιχεία που μπορεί να βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων της γονιμότητας σας. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Surrey έδειξε ότι τα ζευγάρια με ιστορικό υπογονιμότητας που πραγματοποίησαν αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή τους και πήραν διατροφικά συμπληρώματα είχαν ένα ποσοστό επιτυχίας 80%, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γονιμότητα τους. Δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματική γονιμοποίηση αγγίζει περίπου το 25%, αξίζει να εξεταστεί και η παράμετρος των επιλογών αυτών.

Το φυσικό πλάνο θεραπείας, από τη φύση του, είναι εκτεταμένο και χρήζει άμεσης προσαρμογής στις ανάγκες του ατόμου. Να θυμάστε ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες τα ανώριμα ωάρια (ωοκύτταρα) να ωριμάσουν αρκετά ώστε να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, καθώς επίσης χρειάζονται 3 μήνες τα σπερματοζωάρια να αναπτυχθούν. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη χρονική περίοδο που επιδιώκεται να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να έχετε μια περίοδο τριών μηνών πριν από τη σύλληψη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «φροντίδα πριν από τη σύλληψη» και είναι εξίσου σημαντική η παροχή της φροντίδας αυτής στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως είναι και κατά τη διάρκεια της κύησης.

kleiste rantevou

Αν πρόκειται για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 7 κλειδιά που θα ενισχύσουν τη γονιμότητα σας:

  • Ισορροπημένη διατροφή

Αν και είναι αυτονόητο ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών και κατ’ επέκταση στην ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα και ποτά που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γονιμότητα.

  • Αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σας κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει το ζευγάρι τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 5 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (ίσο με πέντε ποτήρια κρασί) παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μέσα σε έξι μήνες σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μείωση όχι μόνο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και στην κινητικότητα τους. Το αλκοόλ επίσης αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την ανδρική γονιμότητα.

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, θα πρέπει να εξαλείψετε το αλκοόλ από τη διατροφή σας για τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα σύλληψης.

  • Καφεΐνη

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη, ιδίως με τη μορφή του καφέ, μειώνει τη γονιμότητα. Πίνοντας μόλις ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είναι δυνατό να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες να συλλάβετε και μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα αυξάνουν ακόμα και τον κίνδυνο αποβολής. Μια μελέτη έδειξε ότι τα προβλήματα με το σπέρμα ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τις ανωμαλίες που δύναται να παρουσιάσει, αυξάνονται με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξαλειφθούν όλα τα καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την προσπάθεια σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών τύπου κόκα κόλα, της σοκολάτα, του μαύρου τσαγιού και του καφέ, μεταξύ άλλων.

  • Ξενοοιστρογόνα

Τα ξενοοιστρογόνα είναι ουσιαστικά περιβαλλοντικά οιστρογόνα, που προέρχονται από τα φυτοφάρμακα και τη βιομηχανία πλαστικών. Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ισορροπήσετε τις ορμόνες σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανισορροπία, και ένας από τους κύριους ενόχους είναι τα προαναφερθέντα ξενοοιστρογόνα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε σημαντικά τη λήψη ξενοοιστρογόνων είναι να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά προϊόντα.

  • Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη στειρότητα στις γυναίκες αλλά και την μείωση της γονιμότητας στους άνδρες. Είναι σε θέση να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, καθιστώντας το σπέρμα πιο αργό, και αυξάνοντας τον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

  • Καθημερινή άσκηση

Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που αθλούνται καθημερινά αυξάνουν τις πιθανότητες τους να συλλάβουν. Μία ελαφριά καθημερινή άσκηση καθιστά τη γυναίκα περισσότερο ευδιάθετη, υγιή αλλά και γόνιμη, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα ενός ζητήματος υπογονιμότητας.

  • Αύξηση των φυτικών ινών και της πρόσληψης σιδήρου

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Harvard, μία διατροφή εμπλουτισμένη σε φυτικές ίνες και σίδηρο ενισχύει την καλή αναπαραγωγική λειτουργία και αυξάνει τα επίπεδα γονιμότητας στο ζευγάρι.

Τελευταίο όμως και πιο σημαντικό: μην καθυστερείτε να μείνετε έγκυος! Μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο η ποιότητα του ωαρίου διαφοροποιείται με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η διαδικασία της σύλληψης. Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα μιας γυναίκας. Οι επιταγές των σημερινών καιρών προσδίδουν στην προσωπικότητα μιας γυναίκας αλλά και τα θέλω της μια πολύπλευρη διάσταση, αλλά μην αμελείτε ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο αυτό της γονιμότητας, καθώς τίποτα άλλο δε θα γεμίσει με όνειρα, χαρά και αγάπη τον πίνακα της ζωής σας όσο η οικογένεια σας!

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish