Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος

Ο Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντικών για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι μια «διαδικασία» που δεν πρέπει να αμελείται και που πολλές γυναίκες αγνοούν την σημαντικότητα του. Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται για να εξασφαλίσει έναν υγιή σεξουαλικό τρόπο διαβίωσης της γυναίκας και να ανακαλύψει τυχόν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει –ή πρόκειται να εκδηλώσουν- συμπτώματα. Ο σωστός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, διαφορετικές για κάθε ηλικία, που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά  προκειμένου να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας με το πέρασμα του χρόνου καθώς και να ενημερώνεστε για τη σωστή πρόληψη, με σκοπό την αποφυγή νόσησης από κάποια ασθένεια, την ενημέρωση πάνω στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και τη γνώση πάνω στη σωστή υγιεινή και προστασία της γυναικολογικής σας περιοχής.

Κλείστε ραντεβού

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Γυναικολογική εξέταση

Περιλαμβάνει την εξωτερική-εσωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την αμφίχειρη εσωτερική ψηλάφηση, καθιστώντας εφικτό να αναγνωριστούν

–  είτε διόγκωση (κύστες, ινομυώματα, καρκίνος, κύηση),

–  είτε ευαισθησία  (φλεγμονές) των έσω γεννητικών οργάνων, της μήτρας των ωοθηκών ή των σαλπίγγων.

  • Ενημέρωση σε θέματα γυναικολογικά που αφορούν την ηλικία σας

  • Τεστ ΠΑΠ

Είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το τεστ είναι να μην έχετε περίοδο όταν το πραγματοποιήσετε και να μην είχατε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών φλεγμονών του τραχήλου- HPV που κάποιοι εξ αυτών μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλού βαθμού (LGSIL)  ή υψηλού βαθμού (HGSIL) βλάβη των κυττάρων του τραχήλου που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο του τραχήλου. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

  • Διακολπικό Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα γίνεται για την απεικόνιση της ανατομίας της μήτρας αλλά και των έσω γεννητικών οργάνων προκειμένου να διαγνωστούν και να προληφθούν  πιθανά  προβλήματα όπως ινομυώματα, κύστες κ.α. Το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου σας

  • Έλεγχος μαστών

Η ψηλάφηση των μαστών πραγματοποιείται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στον μαστό. Επίσης, περιλαμβάνει και την αυτοψηλάφηση, όπου ουσιαστικά ο/η γιατρός σας εκπαιδεύει προκειμένου να μπορείτε να ψηλαφίζετε μόνη σας το στήθος σας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish