Μέθοδος Αντισύλληψης

Η Αντισύλληψη αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην ενήλικη ζωή των ζευγαριών και σκοπός της είναι η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κύησης την χρονική περίοδο εκείνη. Ως αντισύλληψη ορίζονται τα μέτρα τα οποία τα ζευγάρια υιοθετούν με στόχο την προστασία τους όχι μόνο από μια εγκυμοσύνη αλλά και από αρκετά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η αντισύλληψη είναι μέθοδος προληπτική κατά της εγκυμοσύνης, και απευθύνεται σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, οι οποίες αν και συνευρίσκονται ερωτικά δεν επιθυμούν κάποια κύηση, ως επιλογή τους, επί του παρόντος χρόνου.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί μία εγκυμοσύνη η οποία κρίνεται ως μη επιθυμητή την παρούσα χρονική περίοδο, δεν είναι απαραίτητη μόνο η διαδικασία της αντισύλληψης αλλά απαιτείται και γνώση με σκοπό τη σωστή χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών.

Κάποιες από τις πιο γνωστές αντισυλληπτικές μεθόδους αποτελούν η διακεκομμένη και προγραμματισμένη συνουσία οι οποίες δεν ενδείκνυνται καθώς έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας και ο κίνδυνος μιας εγκυμοσύνης αυξάνεται,  το Σπιράλ, το οποίο αποτελεί μία αρκετά ασφαλή μέθοδο και αφήνει ‘ελεύθερη’ τη γυναίκα από δυο χρόνια έως 5 χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα, από το γυναικολόγο. Το ποσοστό αποτυχίας είναι πολύ χαμηλό. Το σπιράλ ωστόσο δεν γίνεται πάντοτε αποδεκτό από τον οργανισμό της γυναίκας, με αποτέλεσμα ο γιατρός να το αφαιρεί από τη μήτρα της άμεσα σε μία τέτοια περίπτωση. Δεν την προτείνουμε σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμα.

Μια ακόμα μέθοδος αποτελεί το Προφυλακτικό. Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS και αρκετά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά καθώς αποκλείει τον κίνδυνο σύλληψης, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεως ενώ δεν ‘σκοτώνει’ την απόλαυση του έρωτα, όπως συμβαίνει με άλλες ίσως μεθόδους αντισύλληψης.

Τέλος, η ασφαλέστερη ίσως όλων μέθοδος αποτελεί το Αντισυλληπτικό Χάπι. Έχει σχεδόν μηδαμινά ποσοστά αποτυχίας και χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, αφότου έχουν πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο κύκλο εξετάσεων. Επιπρόσθετα, επιβαρυντικοί και για κίνδυνο θρόμβωσης αποτελούν οι παράγοντες του καπνίσματος και το αυξημένο βάρος (δείκτης μάζας σώματος BM2> 30). Οι προαναφερθείσες εξετάσεις εσωκλείουν: τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια των υγρών του κόλπου και του τραχήλου, ορμονικές εξετάσεις αίματος, αλλά και εξετάσεις αίματος για θρομβοφιλία. Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μικρότερες δόσεις ορμονών, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες.

Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις υποψίας μιας επερχόμενης εγκυμοσύνης πρέπει η γυναίκα να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό της.

Ιδιαίτερα, μετά από μια επαφή χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το χάπι της επόμενης ημέρας (πάντοτε το συντομότερο δυνατό μετά από μια απροφύλακτη επαφή), διαφορετικά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για την ορθότερη εκτίμηση και διαχείριση του προβλήματος. Και μην ξεχνάτε:  η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία!

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish