Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών ΩοθηκώνΤο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί ίσως τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών και είναι τυπικά συσχετισμένο με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα αλλά και παχυσαρκία. Η εμφάνιση του οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στην πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών, στην ανωοθυλακιορρηξία (έλλειψη ωορρηξίας), στην αύξηση των οιστρογόνων, αλλά και στην έλλειψη προγεστερόνης.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών κάνει εμφανή την παρουσία του εκδηλώνοντας, κυρίως, διαταραχές στον κύκλο (αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, αιμορραγίες) αλλά και το ορμονικό προφίλ της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να διαγνωσθούν, τουλάχιστον, δύο από τις τρεις κλινικές ενδείξεις που ακολουθούν:

1.  Διαταραχές εμμηνορρυσίας

Ο κύκλος της περιόδου είναι σημαντικός για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Ο κύκλος της περιόδου αποτελεί βασική προϋπόθεση όχι μόνο της ωορρηξίας αλλά και απαραίτητο για την προετοιμασία του ενδομήτριου, έτσι ώστε αυτό να είναι έτοιμο να δεχτεί το έμβρυο. Ένας συνήθης κύκλος περιόδου διαρκεί 28 μέρες, με την ωορρηξία να σημειώνεται από την 9η έως και 14η ημέρα του κύκλου.Σε περιπτώσεις ακανόνιστου κύκλου είναι δύσκολο να καταστεί σημειώσημη η ωορρηξία με αποτέλεσμα τις κατευθυνόμενες επαφές, εφόσον δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός των γόνιμων ημερών.

Η πιο συχνή αιτία για ακανόνιστους κύκλους είναι το σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή ανδρογόνων η οποία επηρεάζει την ωορρηξία και σχετίζεται με την υπόφυση και τις ωοθήκες. Οι διαταραχές της ωορρηξίας και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στοχοποιούνται επιπρόσθετα και για το ζήτημα της υπογονιμότητας στο 25% των ζευγαριών.

2. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων

Τα ανδρογόνα αποτελούν ορμόνες οι οποίες αναπτύσσονται ιδιαίτερα στους άνδρες. Ωστόσο, υπό φυσιολογικές συνθήκες τις οποίες παράγονται σε μικρές ποσότητες και στις ωοθήκες της γυναίκας. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρατηρείται υπερπαραγωγή ανδρογόνων. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες αυτές, συνήθως, παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα,  αυξημένη λιπαρότητα, ακόμα και  ακμή. Τα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών μπορούν να ανιχνευθούν με εξετάσεις αίματος, οι οποίες συνδυαστικά με έναν ενδοκολπικό υπέρηχο μπορούν να παρέχουν μία πιο αξιόλογη και εμπεριστατωμένη κλινική συνεκτίμηση για το πρόβλημα.

3. Υπογονιμότητα

Όπως ήδη προαναφέραμε, οι διαταραχές της ωορρηξίας και οι Πολυκυστικές Ωοθήκες στοχοποιούνται επιπρόσθετα και για το ζήτημα της υπογονιμότητας στο 25% των ζευγαριών. Η ανωοθυλακιορρηξία (απουσία ωορρηξίας ) καθώς και η διαταραχή των γυναικείων ορμονών καθιστούν δύσκολη τη σύλληψη και, επομένως, χαρακτηρίζουν τη γυναίκα ως υπογόνιμη.

4. Μεταβολικό σύνδρομο

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το Μεταβολικό σύνδρομο είναι δύο πολύ κοινές και αλληλοσυνδεόμενες διαταραχές που εκδηλώνονται σε πολλές γυναίκες. Το Μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζεται με κεντρική παχυσαρκία, διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης, υπέρταση και διαταραχές των λιπιδίων του αίματος και η βασικότερη θεραπεία του αποτελεί η άσκηση-φυσική δραστηριότητα αλλά και η σωστή διατροφή.

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το σύνδρομο αυτό μπορεί να κατηγορείται για το φαινόμενο της υπογονιμότητας αλλά δεν αποτελεί βαρυσήμαντο παράγοντα εμφάνισης της. Η απώλεια βάρους και η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι σε θέση να βελτιώσουν την γονιμότητα της γυναίκας. Συμβουλευτείτε, λοιπόν, το γιατρό σας καθώς η προσεκτική αξιολόγηση, κλινική εκτίμηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά προσφέρει και την δυνατότητα τεκνοποίησης στη γυναίκα.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish