Γονιμότητα και ψυχολογία

Γονιμότητα και ψυχολογίαΠαιδί – η εικόνα του, το χαμόγελό του, οι πρώτες του λέξεις, στιγμές και παραστάσεις  που κάποια ζευγάρια ανησυχούν όταν αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη δυσκολία απόκτησής τους. Τι φταίει; Γιατί σε εμάς, ποιος θα μας βοηθήσει; Είναι οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό του ζευγαριού. Ένα πρόβλημα το οποίο χρήζει πέρα από μια προσεκτική ιατρική διερεύνηση, πολύ καλή ψυχολογική προσέγγιση και στήριξη κυρίως από το γιατρό που είναι ο μόνος που μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος της ψυχολογίας στην γονιμότητα;

Για πρώτη φορά το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με ένα πρόβλημα που θα βάλει σε πραγματική δοκιμασία την σχέση τους. Θα τους ενώσει ή θα τους χωρίσει; Θα βρουν τη δύναμη να το αντιμετωπίσουν μαζί;

Εδώ έρχεται η σημαντική και πολύ προσεκτική ενημέρωση που πρέπει να γίνει στο ζευγάρι από εξειδικευμένο γιατρό για τον πιθανό αιτιολογικό παράγοντα και τις πρώτες εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να ενοχοποιήσουμε ως κύριο υπεύθυνο έναν εκ των δύο, που είτε λόγω ηλικίας ή επαγγελματικής ανασφάλειας καθυστέρησαν τη δημιουργία της οικογένειάς τους. Χρειάζονται βοήθεια για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχει σημασία το ποιος φταίει αλλά ότι το πρόβλημα αφορά και τους δυο και μόνο μαζί στηρίζοντας ο ένας τον άλλο θα το αντιμετωπίσουν.

Εάν και τα ποσοστά επιτυχίας μια εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνονται κάθε χρόνο χάρη στην εξέλιξη και βελτίωση των υλικών και συνθηκών του εμβρυολογικού εργαστηρίου και την ολοένα πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων που αφορούν το ανοσοποιητικό και παθήσεις της γυναίκας, δεν φαίνεται να είναι ικανοί λόγοι να βελτιώσουν την ψυχολογία των ζευγαριών που οδηγούνται σε αυτήν.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα ζευγάρια δεν νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα, με ειλικρίνεια για το θέμα τους και για τις πιθανότητες τους να τα καταφέρουν με ή χωρίς θεραπεία. Χρειάζεται να νιώσουν ότι ο γιατρός είναι συνέχεια δίπλα τους αφιερώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για το πρόβλημά τους απαντώντας αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Υψίστης σημασίας αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνεται στο ζευγάρι ο λόγος για τον οποίο δεν αποκτούν παιδί όπως προκύπτει από τον ιατρικό έλεγχο. Αν δεν νιώσει το ζευγάρι ψυχολογικά έτοιμο για την θεραπεία δεν πρέπει να την ξεκινήσει. Σε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης κυρίως η γυναίκα θα πρέπει να είναι οπλισμένη με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, πίστη και δύναμη για να ανταπεξέλθει σε ένα θετικό αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο σε ένα αρνητικό. Ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από θεραπεία υπογονιμότητας είναι απλώς η συνέχεια μιας προσπάθειας που με αυτό τον τρόπο ξεκινά για την απόκτηση του παιδιού.

Εάν δεν φτάσει η στιγμή να πάρει αγκαλιά το παιδί της δεν έχει τελειώσει αυτή η προσπάθεια αφού σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί να  ακολουθήσει αποβολή ή πρώιμη διάγνωση ανωμαλιών του κυήματος με αποτέλεσμα την διακοπή της κύησης.

Αυτή είναι όμως και η ζωή μας  για άλλους κάποια πράγματα έρχονται  τόσο εύκολα σε άλλους τόσο δύσκολα

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μιας  θεραπείας είναι μια χαμένη μάχη μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε περισσότερα για το πρόβλημα του ζευγαριού. Στα ζευγάρια που με επισκέπτονται πάντα τους λέω, προετοιμάζοντας τους, ότι το πιο δύσκολο πάντα είναι να διαχειριστείς ένα θετικό αποτέλεσμα παρά ένα αρνητικό. Αυτό θα το καταλάβετε μόνον μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης που θα έχετε. Είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο να έχεις κάτι και να φοβάσαι μη το χάσεις παρά να μην το έχεις καθόλου.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια εξωσωματική δεν έχει μόνο χαρακτήρα θεραπευτικό αλλά και διαγνωστικό. Μια πολύ δύσκολη απόφαση είναι εκείνη που πρέπει να πάρουνε όταν τα αρνητικά αποτελέσματα διαδέχονται το ένα το  άλλο και βέβαια γνωρίζοντας ότι έχει γίνει κάθε εξέταση που τους  έχει προταθεί. Μέχρι που μπορεί να φθάσουνε και για πόσο ακόμη ειδικά σε εποχές που το οικονομικό κόστος των θεραπειών δεν είναι και μικρό.

Ποιος είναι όμως  αυτός που θα σβήσει το όνειρο τους.

Δύσκολα ερωτήματα και ακόμα δυσκολότερες οι απαντήσεις και οι αποφάσεις

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο πραγματικά το θέλουν και ποια θα είναι τα στοιχεία που θα τους εμπνεύσουν για να αντλήσουν την δύναμη για την συνέχεια της προσπάθειας τους (ο ιατρός τους, το κοινωνικό περιβάλλων, ψυχική ανάγκη…)

 Όσο υπάρχει η περίοδος σε μια γυναίκα  ακόμα και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  θα πρέπει να  υπάρχει πάντα η ελπίδα αλλά και πίστη για την συνέχεια της προσπάθειας απόκτησης ενός πολυπόθητου μωρού.

Ένα παιδί με τον ένα η με άλλον τρόπο μπορεί να έρθει εάν πραγματικά το θέλετε ,  ο μόνος φραγμός είναι και πρέπει να είναι ο παράγοντας ηλικίας που από χώρα σε χώρα ποικίλει.

Όποια και εάν είσθε η όσο μακριά και εάν βρίσκεσθε να ξέρετε  ότι αξίζει να προσπαθήσετε γι’ αυτό  πού αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που αληθινά έχουν σημασία στο πέρασμα μας  από τον κόσμο. Θα το καταλάβετε στο πρώτο του χαμόγελο και όταν φθάσει η στιγμή να πει τις  πρώτες  του λέξεις.

Ο Κόσμος μας είναι η οικογένεια μας

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ  ΔΥΣΚΟΛΗ…. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish