Απόκτηση παιδιού: ατομική ή συλλογική υπόθεση;

Γνωρίζω τη γονιμότητα για να αποφύγω την υπογονιμότητα: ο ρόλος της σχολικής εκπαίδευσης
23 Απριλίου, 2020
Περίοδος στις διακοπές; Όχι πια!
4 Αυγούστου, 2022

Η ιδέα ότι οι σόλο μητέρες είναι «επιβάρυνση για την κοινωνία» είναι ηθικά χρεοκοπημένη, φανατική και κατάφωρα λανθασμένη. Όταν κοιτάζω το νεογέννητο γιο μου, του οποίου τα μάτια τσαλακώνουν καθώς χαμογελάει, και η μεγαλύτερη αδερφή του που ξυπνά κάθε πρωί ζητώντας να του αγκαλιάσει, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ορισμένα κοινωνικά ιδρύματα θα περιέγραφαν την οικογένειά μας ως «βάρος για την κοινωνία». Αλλά, επειδή είμαι ανύπαντρη μητέρα που χρησιμοποίησε θεραπεία γονιμότητας και δότη σπέρματος για να συλλάβει τα παιδιά μου, έτσι βλέπουμε μερικοί άνθρωποι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεργασία πέντε νοσοκομειακών καταπιστευμάτων και έξι ομάδων κλινικής ανάθεσης απαγόρευσε αυτήν την εβδομάδα στις ανύπαντρες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέροντας ένα έγγραφο που λέει ότι η παροχή IVF σε ανύπαντρες γυναίκες δημιουργεί ένα «γνωστό μειονέκτημα» τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα. Που φαίνεται να είναι ένας ευγενικός τρόπος να πείτε: «Σταματήστε την αναπαραγωγή – εσείς και τα παιδιά σας είναι άντρες».

Μίλησα με τη Δρ. Sophie Zadeh, συνάδελφο στην κοινωνική ψυχολογία στο CFR, ως μέρος της έρευνας για το βιβλίο μου, Going Solo. Μου είπε ότι ένα μόνο πράγμα που έχουν όλοι οι μητέρες είναι οι καλοί γονείς. «Αλλά αυτό ισχύει πιθανώς για όλους τους γονείς που χρησιμοποιούν υποβοηθούμενες μεθόδους αναπαραγωγής», εξήγησε. Αυτή είναι η πραγματικότητα των οικογενειών που επέλεξαν να έχουν επεμβατική θεραπεία γονιμότητας: όλα αυτά τα παιδιά είναι τόσο πολύ επιθυμητά και σχεδιασμένα. Η Δρ. Zadeh εξέτασε εάν μια μονογονεϊκή οικογένεια αποσταθεροποιεί τα παιδιά. Διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με τα παιδιά διαζευγμένων γονέων – που μπορούν να υποφέρουν εξαιτίας της γονικής διαμάχης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο των γονιών τους και από πτώση των οικονομικών συνθηκών – δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των παιδιών σε μονογονεϊκές και δύο γονείς. Ωστόσο, σε σχόλια που είδαν οι Sunday Times που μοιάζουν με ηχώ από μια άλλη, λιγότερο ανεκτική εποχή, ο τομέας της δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι οι ανύπαντρες μητέρες δεν μπορούν να «φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το παιδί».

Όπως πολλές σόλο μητέρες, πιστεύω ότι η απόφαση να κάνω τα παιδιά μου ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή που έχω κάνει ποτέ. Δεν υπήρχε τίποτα περίεργο γι ‘αυτό: Είχα συμβουλές για να μάθω πώς να εισαγάγω το θέμα της σύλληψης των δωρητών στα παιδιά μου μόλις μπορούσαν να μιλήσουν. Όταν είναι 18 ετών, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον δωρητή – εάν ενδιαφέρονται (επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο) – ώστε να μπορούν να κατανοήσουν αυτό το μέρος της ιστορίας τους.

Το σπίτι μας είναι γεμάτο αγάπη και γέλιο. Νιώθω πολύ τυχερός. Υπάρχουν στιγμές που νομίζω ότι πρέπει να είναι υπέροχη η υποστήριξη ενός συντρόφου: όταν η κόρη μου έχει θερμοκρασία, ή αποφασίζω αν θα πάρω το γιο μου στο νοσοκομείο. κατά τη λήψη αποφάσεων για παιδικούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς. Αλλά ποτέ δεν ήθελα να με βοηθήσει ένας σύντροφος σε αυτό που μου προτείνει ο τομέας της δημόσιας υγείας: την ικανότητα να «ασκώ έλεγχο πάνω στα παιδιά». Ίσως επειδή τα παιδιά μου είναι τόσο μικρά – θα περάσει πολύς καιρός πριν μάθω να μεγαλώσω τους εφήβους – αλλά βασίζομαι κυρίως στην ενθάρρυνση, την εξήγηση, ακόμη και το τραγούδι, καθώς και την περίεργη εταιρεία όχι, για να ενθαρρύνω ευχαριστίες και ευχαριστώ, και για να διασκεδάσετε και να βουρτσίζετε τα δόντια.

Η έννοια του «ασκούμενου ελέγχου», όπως και άλλοι περιγράφουν οι Επίτροποι, ακούγεται σαν να προέρχεται από μια εποχή που τα παιδιά είχαν δει και δεν ακούγονταν. Η άνεση που έχω είναι ότι πριν από 25 χρόνια αυτές οι απόψεις θα ήταν ευρέως διαδεδομένες. Σήμερα, έχουν προκαλέσει συζήτηση. Στο μέλλον, πιστεύω ότι η κοινωνία θα δεχτεί και θα γιορτάσει οικογένειες όλων των σχημάτων και μεγεθών και θα καταλάβει ότι η αγάπη, η ασφάλεια και η διαφάνεια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που προσφέρουν στα παιδιά.

 

Πηγή: The Guardian

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish