Η πρώτη γέννηση μωρού μετά από νέα τεχνική κατάψυξης ωαρίων

Δεν είναι η εμμηνόπαυση που χρειάζεται «διόρθωση» αλλά η στάση της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα 800x600
Δεν είναι η εμμηνόπαυση που χρειάζεται «διόρθωση» αλλά η στάση της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα
6 Μαρτίου, 2020
Πως προσεγγίζουμε τη δυσκολία σας να αποκτήσετε παιδί
6 Μαρτίου, 2020
Η πρώτη γέννηση μωρού μετά από νέα τεχνική κατάψυξης ωαρίων 800x600

Τα ανώριμα ωάρια γυναίκας με καρκίνο συλλέχθηκαν, ωρίμασαν σε εργαστήριο και καταψύχθηκαν για χρήση πέντε χρόνια μετά.

Μια γυναίκα που δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει λόγω θεραπείας του καρκίνου έχει γεννήσει ένα υγιές μωρό μετά τη συλλογή των ανώριμων ωαρίων της, τα οποία ωρίμασαν σε ένα εμβρυολογικό εργαστήριο και καταψύχθηκαν για δική της χρήση πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ειδικοί γονιμότητας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Antoine Béclère στο Clamart, κοντά στο Παρίσι, είπαν ότι το υγιές αγόρι, με το όνομα Jules, ήταν το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με τη νέα διαδικασία.

“Δεν γνωρίζαμε αν τα κατεψυγμένα ωάρια θα επιβιώσουν ή θα διατηρήσουν τη δυναμική τους να επιφέρουν μία εγκυμοσύνη αλλά και την δυνατότητα γέννησης αργότερα”, δήλωσε ο Michaël Grynberg, επικεφαλής της αναπαραγωγικής ιατρικής και διατήρησης της γονιμότητας στο νοσοκομείο. “Ήταν μια καλή έκπληξη για εμάς.”

Η ανώνυμη γυναίκα είχε υποβληθεί σε μία συμβουλευτική γονιμότητας όταν επρόκειτο να ξεκινήσει μια πορεία χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 29 ετών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε πολλές θεραπείες καρκίνου είναι γνωστό ότι θέτουν τη γονιμότητα της γυναίκας σε κίνδυνο.

Οι γιατροί απέκλεισαν την τυπική μέθοδο IVF και τη χρήση ορμονών για να τονώσουν τις ωοθήκες της γυναίκας να παράγουν ωάρια, ανησυχώντας ότι μπορεί να επιδεινώσει τον καρκίνο της. Μια άλλη επιλογή, ήταν η συλλογή και η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού της γυναίκας και η επανεμφύτευσή του όταν αυτή θα είχε αναρρώσει, αλλά η γυναίκα θεωρούσε την επέμβαση πολύ επεμβατική.

Αντ’ ‘αυτού, η γυναίκα επέλεξε την συλλογή των ωαρίων της πρώιμης φάσης από τις ωοθήκες της. Αυτά ωρίμασαν στο εμβρυολογικό εργαστήριο για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια υαλοποιήθηκαν – μια διαδικασία που παγώνει γρήγορα τα κύτταρα σε άζωτο για να μειωθούν οι πιθανότητες σχηματισμού και θραύσης των κρυστάλλων πάγου.

Η γυναίκα ανάρρωσε από τον καρκίνο αλλά διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να μείνει έγκυος φυσιολογικά και επέστρεψε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας. Εκεί, η ομάδα του Grynberg απέψυξε επτά κατεψυγμένα ωάρια, έξι από τα οποία επιβίωσαν από τη διαδικασία. Αυτά γονιμοποιήθηκαν με ενέσεις σπέρματος, αλλά μόνο ένα εξελίχθηκε σε ένα υγιές έμβρυο, το οποίο και επέφερε την επιτυχή εγκυμοσύνη. Το αγόρι γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019 όταν η γυναίκα ήταν 34 ετών.

Ο Grynberg είπε ότι ενώ η διαδικασία δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, επέτρεψε σε αρκετές γυναίκες να αποκτήσουν το δικό τους μωρό, όταν όλες οι άλλες επιλογές είχαν εξαντληθεί. Σε ασθενείς με καρκίνο, η απομάκρυνση και η κατάψυξη του ωοθηκικού ιστού προ της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση, αλλά πέραν της διεισδυτικής δράσης, η διαδικασία έχει μακροχρόνιους κινδύνους εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν διεισδύσει στον ωοθηκικό ιστό που απομακρύνεται για αποθήκευση πριν από τη χημειοθεραπεία.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη γέννηση δημοσιεύθηκαν στο Annals of Oncology. “Ήταν πολύ τυχερός και ήμασταν τόσο καλά”, πρόσθεσε ο Grynberg. Δύο ακόμη γυναίκες, μία που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού και μία άλλη που υποβλήθηκε σε θεραπεία για λέμφωμα, έμειναν τώρα έγκυες μετά από την ίδια διαδικασία στο νοσοκομείο, είπε.

Η ιατρική ομάδα εργάζεται για να καταστήσει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή, πολλά έμβρυα που δημιουργήθηκαν από ωάρια που έχουν ωριμάσει στο εργαστήριο και στη συνέχεια καταψύχθηκαν δεν αναπτύσσονται αρκετά καλά για να δημιουργήσουν μία υγιή εγκυμοσύνη. Ο Grynberg δήλωσε ότι η ομάδα του ελπίζει να βελτιώσει το μέσο καλλιέργειας που χρησιμοποιείται για την ωρίμανση των ωαρίων στο εμβρυολογικό εργαστήριο.

Τα ωάρια έχουν ωριμάσει στο εργαστήριο πριν και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εμβρύων που έχουν προχωρήσει για την παραγωγή ζωντανών γεννήσεων. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη γέννηση από ένα ωάριο το οποίο ωρίμασε μέσα στο εργαστήριο και στη συνέχεια καταψύχθηκε πριν από τη χρήση του.

 

Πηγή: The Guardian

https://www.theguardian.com/society/2020/feb/19/first-baby-born-through-new-egg-freezing-fertility-technique-ivf

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish