Γυμναστήριο, συμπληρώματα και ανδρική γονιμότητα

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητά μου;
8 Νοεμβρίου, 2019
Διατροφή και Γονιμότητα Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες σήμερα!
Διατροφή και Γονιμότητα Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες σήμερα!
30 Ιανουαρίου, 2020
Γυμναστήριο, συμπληρώματα και ανδρική γονιμότητα

Οι άντρες που χρησιμοποιούν στεροειδή για να κερδίσουν μυς θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, τα οποία μιμούνται την επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα και χρησιμοποιούνται ως φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης, έχουν 90% πιθανότητα να μην μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά στη ζωή τους.

Οι ακαδημαϊκοί δηλώνουν ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν ακούσια τη γονιμότητά τους και ότι οι άνδρες κινδυνεύουν από ένα εξελικτικό παράδοξο.

Μιλώντας στο BBC, ο Δρ. Mossman είπε ότι η λήψη στεροειδών θα μπορούσε να κάνει τους άντρες να φαίνονται πιο “ελκυστικοί”, αλλά θα μπορούσαν να τους μετατρέψουν σε “evolutionary dud”.

Παρατήρησα ότι κάποιοι έρχονται για να δοκιμάσουν τη γονιμότητά τους και αυτοί οι τύποι ήταν τεράστιοι“, δήλωσε ο Δρ. Mossman. “Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι, να μοιάζουν με τα κορυφαία σημεία της εξέλιξης. Αλλά καθιστούν τους εαυτούς τους πολύ ακατάλληλους με την εξελικτική έννοια, διότι, χωρίς εξαίρεση, δεν είχαν καθόλου σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση τους”.

Σύμφωνα με το NHS, η χρήση αναβολικών έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης της ανδρικής υπογονιμότητας.

Ο Phil Harris, σύμβουλος γυναικολόγου και κλινικός επικεφαλής της Fertility Fusion δήλωσε: «Βλέπω όλο και περισσότερους άντρες στην κλινική που απλά δεν γνωρίζουν τη βλάβη που μπορεί να κάνει η χρήση αναβολικών στεροειδών στη μακροπρόθεσμη υγεία και γονιμότητά τους”. “Συμβουλεύουμε όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει μια οικογένεια τώρα ή στο μέλλον να αποφύγει τη λήψη αναβολικών στεροειδών όπου είναι δυνατόν”.

Αλλά, τι αποτέλεσμα έχει πραγματικά η χρήση αναβολικών;

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα στεροειδή παραπλανούν την υπόφυση του εγκεφάλου για να νομίζουν ότι οι όρχεις μπαίνουν σε υπερβολική δόνηση. Ως εκ τούτου, οι αδένες αντιδρούν κλείνοντας την παραγωγή δύο ορμονών – που ονομάζονται FSH και LH – οι οποίες είναι οι βασικές ορμόνες πίσω από την παραγωγή σπέρματος.

Οι Mossman και Pacey προσθέτουν ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα στους άντρες που χρησιμοποιούν φάρμακα για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας και ότι ενώ η βλάβη στη γονιμότητα από τη χρήση στεροειδών είναι γνωστή, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο όρο λόγω των τεράστιων αριθμών των ανθρώπων που έχουν πληγεί τώρα.

“Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να αποστειρωθούν από ό, τι θα σκεφτόσαστε – το 90% πιθανόν”, δήλωσε ο Pacey.

“Η φαλάκρα είναι λίγο πιο χτυπημένη και χαμένη, αλλά οι πωλήσεις περνούν από την οροφή και αυτό το κάνει όλο και πιο κοινό πρόβλημα”. “Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται υπέροχοι, ως επί το πλείστον για να προσελκύουν γυναίκες και, χωρίς να το γνωρίζουν, να μειώνουν ακούσια τη γονιμότητά τους”.

Το NHS δηλώνει ότι η τακτική λήψη αναβολικών στεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε πολλές φυσικές και ψυχολογικές αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και σε δυνητικά επικίνδυνες ιατρικές καταστάσεις. Οι φυσικές επιδράσεις στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, συρρικνωμένους όρχεις, ανάπτυξη μαστού, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και σοβαρή ακμή. Ενώ οι φυσικές επιδράσεις στις γυναίκες περιλαμβάνουν την τριχοφυΐα του προσώπου, την απώλεια στήθους, την βαθύτερη φωνή και την τριχόπτωση.

 

Source: www.independent.co.uk

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish