Συμβουλές πριν ξεκινήσετε θεραπεία υπογονιμότητας

Αδενοειδές-κυστικό-καρκίνωμα-του-βαρθολινείου-αδένα-σε-νεαρή-ηλικία
Αδενοειδές κυστικό καρκίνωμα του βαρθολινείου αδένα σε νεαρή ηλικία
25 Μαΐου, 2015
Καθ’έξιν αποβολές (επανειλημμένες αποβολές)
Καθ’έξιν αποβολές (επανειλημμένες αποβολές)
19 Ιουνίου, 2015
Συμβουλές-πριν-ξεκινήσετε-θεραπεία-υπογονιμότητας

Ο σκοπός όλων των θεραπειών υπογονιμότητας είναι να βοηθήσουν όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

  1. Απόφαση-χρόνος: Πριν αρχίσετε κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα να νιώσουν έτοιμοι ότι αυτό που κάνουν είναι το καλύτερο ή η καλύτερη επιλογή για αυτούς και βέβαια να έχουν επιλύσει όλες τις απορίες τους φροντίζοντας να αφιερώσουν τον χρόνο που είναι απαραίτητος για αυτό.
  2. Κατανόηση: Το ζευγάρι πρέπει πάντα να θυμάται ότι δεν έχει κάποια σοβαρή πάθηση, απλά χρειάζεται ιατρική βοήθεια στη διαδικασία απόκτησης παιδιού.
  3. Εμπιστοσύνη: Πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει να υπάρχει άριστη επικοινωνία και εμπιστοσύνη με τον γιατρό αλλά και με τους συνεργάτες του. Πρέπει μέσα από την επικοινωνία μαζί του να νιώσετε ότι σας ενημερώνει αναλυτικά, ότι μπορείτε να τον καταλαβαίνετε, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει να καθησυχάζει τις ανησυχίες σας και να δείχνει την απαραίτητη υπομονή στην ύψιστη αυτή επιθυμία σας.
  4. Δίαιτα: Μια καλοζυγισμένη διατροφή που να περιλαμβάνει πρωτείνες, βιταμίνες,αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Το υπερβολικό βάρος αρκετές φορές δημιουργεί ιατρικά και τεχνικά προβλήματα, όπως:μεγαλύτερη δόση φαρμάκων, φτωχότερη ανταπόκριση σε αυτά και γενικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης προσπάθειας.
  5. Κάπνισμα: Παρόλο που το κάπνισμα δεν φαίνεται να έχει άμεση αιτιολογική σχέση με την υπογονιμότητα, εν τούτοις οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν οριακά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Έτσι η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη πριν από την έναρξη της θεραπείας αλλά και μετά.
  6. Αλκοόλ: Η λογική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν δημιουργεί προβλήματα. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος από τους άνδρες επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος, ενώ στις γυναίκες μπορεί να δημιουργήσει αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου και να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της κύησης.
  7. Σεξουαλικές σχέσεις: Είναι απαραίτητο να έχετε αποχή 3-4 ημέρες πριν από την ωοληψία, να μην έχετε επαφή αμέσως μετά την ωοληψία και για λίγες ημέρες μετά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγάλη αποχή δεν «δυναμώνει» το σπέρμα όπως πολλοί πιστεύουν, αντίθετα αυξάνεται η περιεκτικότητα του σπέρματος σε σπερματοζωάρια με ανώμαλες μορφές και φτωχή κινητικότητα.
  8. Άγχος: Η ακριβής επίδραση του άγχους δεν είναι γνωστή, αλλά από διάφορες μελέτες φαίνεται ότι το υπερβολικό άγχος μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Το καλύτερο είναι να εντοπίσετε και να συζητήσετε με το γιατρό σας όλα τα θέματα που σας απασχολούν και δημιουργούν το άγχος.

Καλή επιτυχία σε κάθε ζευγάρι που θα αποφασίσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία για τη δημιουργία της οικογένειας του.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish