Υδροσάλπιγγα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία αποφράζεται το στόμιο της σάλπιγγας της γυναίκας με αποτέλεσμα να βουλώνει και να γεμίζει με υγρό. Υπάρχουν διάφορες αιτίες αυτής της πάθησης και τα συμπτώματα δύναται να ποικίλουν ανάλογα με το άτομο. Ορισμένες γυναίκες δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένη συμπτωματολογία, ωστόσο η υδροσάλπιγγα μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη γονιμότητα τους.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως η υδροσάλπιγγα δημιουργείται μετά από σαλπιγγίτιδα ή μία φλεγμονή στη γύρω περιοχή. Όταν υπάρχει μία φλεγμονή στη σάλπιγγα, η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά, πόνο στη σεξουαλική επαφή ή και πυρετό. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μιας τέτοιας φλεγμονής είναι ήπια και δεν γίνονται αντιληπτά από τη γυναίκα, με αποτέλεσμα η διάγνωση της υδροσάλπιγγας να γίνεται όταν η γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση για την ύπαρξη ή μη υδροσαλπίγγων μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις κάτωθι μεθόδους:
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Παρουσιάζονται ποικίλλοι και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί μία υδροσάλπιγγα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
Όταν μια περιοχή του σώματος υποφέρει από τραυματισμό, το σώμα μεταφέρει γρήγορα φλεγμονώδη κύτταρα στην περιοχή ως τμήμα μιας ανοσολογικής αντίδρασης. Σε ένα φαλλοπιαίο σωλήνα, η φλεγμονή και η επούλωση δύναται να προκαλέσουν απώλεια των κροσσών (δακτυλιοειδείς προβολές στο τέλος του φαλλοπειάματος) και το ενδεχόμενο κλείσιμο του σωλήνα της σάλπιγγας.
ΥΔΡΟΣΑΛΠΙΓΓΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, το ωάριο ταξιδεύει από μια ωοθήκη κατά μήκος της σάλπιγγας μέχρι τη μήτρα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού η σάλπιγγα με κάποιες μικρές κινήσεις/συσπάσεις της μεταφέρει το ωάριο από την ωοθήκη στην μήτρα. Σε ενδεχόμενο υδροσάλπιγγας και λόγω του υγρού που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη σάλπιγγα, το ωάριο δεν μπορεί να περάσει μέσα αυτή, καθώς η σάλπιγγα δεν λειτουργεί.
Αν αποκλεισθεί, ωστόσο, μόνο η μία εκ των δύο σαλπίγγων, εξακολουθεί να είναι δυνατή η πιθανότητα φυσικής σύλληψης καθώς τα ωάρια από την άλλη ωοθήκη θα είναι ακόμα σε θέση -μέσω της υγιούς σάλπιγγας-να φτάσουν στη μήτρα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η θεραπεία της υδροσάλπιγγας εξαρτάται από το ιστορικό της ασθενούς. Σε μία γυναίκα που είτε επιθυμεί να προσπαθήσει να συλλάβει φυσικά είτε πρόκειται να προχωρήσει σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχει υδροσάλπιγγα, ο θεράπων ιατρός της θα της προτείνει να υποβληθεί σε Λαπαροσκόπηση πριν από την έναρξη της εξωσωματικής. Οι πλέον αποδεκτοί τρόποι θεραπείας είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση της υδροσάλπιγγας ή το κόψιμο του τμήματος που επικοινωνεί με τη μήτρα (απολίνωση της σάλπιγγας). Πολλές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δείξει πως η παρουσία υδροσαλπίγγων μειώνει στο μισό το ποσοστό επιτυχίας μιας σύλληψης και διπλασιάζει τον κίνδυνο αποβολών. Ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πως το υγρό που υπάρχει μέσα στην υδροσάλπιγγα πηγαίνει προς τα πίσω μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση και ανάπτυξη του εμβρύου, ή ακόμα και την αποτυχία της εμφύτευσης του εμβρύου στην μητρική κοιλότητα.
Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 2106895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.