Επιτυχημένη Εξωσωματική: 9 βήματα

ΥΔΡΟΣΑΛΠΙΓΓΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ blog
Υδροσάλπιγγα: Συμπτώματα, Θεραπεία και Γονιμότητα
18 Ιουνίου, 2018
periodos stis diakopes 800x600
Περίοδος στις διακοπές; Όχι πια!
6 Αυγούστου, 2018
Επιτυχημένη-εξωσωματική-γονιμοποίηση---9-βήματα-1

Η υπογονιμότητα για πολλές από εσάς αποτελεί ένα πολύ μοναχικό μονοπάτι. Ακόμα και αν αυτή είναι μια οικεία εμπειρία για εσάς, η αρνητική αίσθηση που αφήνει πίσω της – δεδομένου ότι εσείς δυσκολεύεστε να φέρετε εις πέρας κάτι το οποίο φαντάζει τόσο απλό για την ανθρώπινη φύση και, βέβαια, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάτε – είναι αρκετή για να σας οδηγήσει στην εσωστρέφεια και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην απομόνωση. Ωστόσο, ποια είναι τα βήματα προς μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση και την πραγματοποίηση του ονείρου σας για την δημιουργία οικογένειας;

Ας δούμε λοιπόν τα 9 βήματα προς την ολοκλήρωση του παζλ της ζωής σας:

  1. Αποκλεισμός ότι το σπέρμα του συζύγου είναι υπεύθυνο για την υπογονιμότητα με έλεγχο του DNA του σπέρματος με την μέθοδο του κατακερματισμό ή αλλιώς DFI (DNA Fragmentation Index), το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς η συνηθισμένη ανάλυση σπέρματος δεν φέρει ικανοποιητική διάγνωση της ποιότητας του γενετικού υλικού του άρρενος. Αυτό δύναται να σημαίνει ότι το DNA του σπέρματος είναι κατακερματισμένο σε διαφορετικά τμήματα εξαιτίας του καπνίσματος, του αλκοόλ, του ηλεκτρομαγνητισμού, του οξειδωτικού στρες και άλλων παραγόντων.
  2. Έλεγχος της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των ωοθυλακίων των γυναικών. Ένας διαγνωστικός δείκτης είναι η ορμόνη AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη), η οποία δείχνει τα επίπεδα γονιμότητας των γυναικών όσον αφορά στον αριθμό των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Ωστόσο, αυτός ο δείκτης δεν είναι επαρκής από μόνος του για να δείξει ότι μια γυναίκα έχει τόσο ποιοτητές όσο και ποσοτικές καταβολές ωοθυλακίων στις ωοθήκες.
  3. Η Ανασταλτίνη Β (Inhibin B) αποτελεί έναν πρόσθετο ορμονικό έλεγχο και είναι η ορμόνη σχετίζεται με τον εναπομείναντα αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Ετσι, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της ορμόνης ΑΜΗ, οι γυναίκες γνωρίζουν με βεβαιότητα αν είναι γόνιμες. Αυτή η συγκεκριμένη δοκιμή εκτελείται ΜΟΝΟ τη 3η ημέρα του κύκλου.
  4. Το πάχος του ενδομητρίου πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τον γυναικολόγος. Στατιστικά, τόσο πιο παχύ είναι το ενδομήτριο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου και αυξάνονται τα ποστοστά επιτυχίας σύλληψης.
  5. Ένα πολύ προσεκτικό υπερηχογράφημα από έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο που είναι σε θέση να δει λεπτομέρειες ως ρπος την ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας και μπορεί να διαγνώσει αν υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να δυσχεράνει την επίτευξη μιας φυσικής σύλληψης.
  6. Ανοσολογικός στοχευμένος έλεγχος, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των φυσικών κυττάρων δολοφόνων (NK cels) και των ενδομητρικών ΝΚ κυττάρων, τα οποία συνήθως εμποδίζουν την σύλληψη ή την εμφύτευση του εμβρύου και αποτελεί την κύρια αιτία για την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης τις περισσότερες φορές.
  7. Η δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ εμποδίζει την εγκυμοσύνη επειδή οι υποδοχείς τους επιτίθενται στο έμβρυο και οδηγούν σε απόπτωση και δεν επιτρέπουν την εμφύτευσή του, επειδή το αναγνωρίζουν ως εισβολέα στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, πάλι αποτυγχάνει η εξωσωματική γονιμοποίηση. Η εξέταση αυτή είναι διαφορετική από την προαναφερθείσα και είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα μιας εγκυμοσύνης, ειδικά έως τον 3ο μήνα της κύησης.
  8. Η εμβρυοτοξικότητα (ΕΤΑ) είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ ειδικά για τις γυναίκες που αποτυγχάνουν στις θεραπείες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Έχει προταθεί ότι θετικοί και αρνητικοί εμβρυοτοξικοί παράγοντες παρέχουν τη βάση για μια νέα ταξινόμηση της ιδιοπαθούς υποτροπιάζουσας απώλειας εγκυμοσύνης και αποτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).  Η επικράτηση της εμβρυοτοξικής δραστηριότητας μεταξύ των γυναικών που υποφέρουν από υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης είναι 10% έως 15% και μεταξύ των αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 20% έως 25%. Εμβρυοτοξικοί παράγοντες έχουν επίσης αναφερθεί στις γυναίκες που παρουσιάζουν ανεξήγητη υπογονιμότητα και υπογονιμότητα που σχετίζεται με ενδομητρίωση.
  9. Τα συσσωματώματα λευκοκυττάρων – αιμοπεταλίων είναι μια νέα εξέταση για την ταυτοποίηση των θρομβικών συμβάντων μετά από αποτυχημένες Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις. Έχει αναφερθεί αυξημένη συσσωμάτωση λευκοκυττάρων – αιμοπεταλίων στις γυναίκες που είχαν αποτυχημένες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις εξαιτίας των θρομβωτικών συμβάντων που διαγνώστηκαν αργότερα. Αυτή η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, αλλά και να καθοδηγήσει τους γιατρούς προκειμένου να εκτελέσουν την κατάλληλη θεραπεία με χαμηλή δόση μοριακής ηπαρίνης για μια επιτυχή κύηση. Αυτή η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τον έλεγχο των θρομβολικών παραγόντων.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, καθώς οι προαναφερθέντες διαγνωστικές εξετάσεις και οι στοχευμένες εξατομικευμένες θεραπείες δημιουργούν υψηλότερες πιθανότητες για την επιτυχή  εμφύτευση του εμβρύου. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η έρευνα, η διάγνωση, η αξιολόγηση και η θεραπεία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους και πολύ καλά εκπαιδευμένους επιστήμονες στον τομέα της αναπαραγωγής έτσι ώστε το ζευγάρι να καταφέρει να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 2106895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish