Η γονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την ανθρώπινη φύση από αρχαιοτάτων χρόνων και σκοπός είναι η διατήρηση αλλά και προφύλαξη αυτής από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να την βλάψουν ή ακόμα και να σας την στερήσουν. H υπογονιμότητα ορίζεται ως η μη ικανότητα φυσικής σύλληψης μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό εμφάνισης της στα ζευγάρια έχει αυξηθεί, φτάνοντας σήμερα το 15-20%. Ωστόσο, για να πάψετε να αναρωτιέστε αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ζευγαριών ή όχι, σας παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες είναι σε θέση, αφενός, να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας και, αφετέρου, να σας δώσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, ορθές κατευθυντήριες γραμμές ως προς το ζήτημα της γονιμότητας σας.
Έχετε ακανόνιστους κύκλους, δυσμηνόρροια ή έντονη κολπική αιμόρροια;
Οι επαναλαμβανόμενοι ακανόνιστοι κύκλοι δύναται να δημιουργήσουν υποψίες, ιδιαίτερα όταν αυτοί συνοδεύονται είτε από έντονο πόνο και κράμπες ή σημαντικές αλλαγές ως προς την ροή του αίματος, κατά την διάρκεια της περιόδου σας. Οι διαταραχές περιόδου σημαντικά συνδέονται όχι μόνο με το ζήτημα ανεπάρκειας των ωοθηκών, αλλά, συχνά, ταυτίζονται αφενός με τις ορμόνες του θυρεοειδούς και το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και αφετέρου επηρεάζονται από τις μεγάλες αυξομειώσεις βάρους ή την έντονη άσκηση. Επιπλέον, οι συχνές και επίπονες κράμπες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρήσεως δύναται να στοχοποιηθούν ως σύμπτωμα ενδομητρίωσης αλλά και φλεγμονής των εσωτερικών γυναικολογικών οργάνων (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες).
Είστε πάνω από 35 ετών;
Από την ηλικία των 35 και μετά η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά, ενώ από την ηλικία των 40 και μετά, η πιθανότητα η γυναίκα να τεκνοποιήσει ελαχιστοποιείται δραστικά. Οι πιθανότητες, στην ηλικία των 40 αγγίζει το 1 στα 20, από τα 43 και μετά φθάνει στο 1 προς 100, ενώ από τα 50 και έπειτα η δυνατότητα τεκνοποίησης φαντάζει αδύνατη. Η ανδρική και η γυναικεία γονιμότητα μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου ενώ ο κίνδυνος αποβολών και πρόωρων τοκετών μετά την ηλικία των 35 αυξάνεται ιδιαίτερα.
Έχετε μεγάλες αυξομειώσεις βάρους;
Το βάρος σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα σας. Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί και να διασαφηνιστεί ότι ο δείκτης μάζας σώματος στη γυναίκα δεν θεωρείται, αποκλειστικά, παράγοντας υπογονιμότητας, αλλά μόνο σε συνδυασμό με άλλους παθολογικούς παράγοντες μπορεί να παίζει και αυτό το ρόλο του, συμβάλλοντας στην δυσκολία της φυσικής σύλληψης.
Καθ έξιν αποβολές
Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές δεν αποτελούν σύμπτωμα αλλά αίτιο υπογονιμότητας. Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος μιας νέας αποβολής αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προηγούμενων αποβολών σε γυναίκες με καθέξιν αποβολές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας περίπτωσης.
Έχετε ιστορικό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων;
Τα ΣΜΝ αποτελούν αιτία υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Μόλυνση από χλαμύδια ή γονόρροια δύναται να φράξει τις σάλπιγγες και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας έκτοπης εγκυμοσύνης ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα σε ωοθήκες και μήτρα. Δυστυχώς, πολλά εξ αυτών δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ιδιαίτερα στην γυναίκα, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση τους να φαντάζει αδύνατη.
Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα του άντρα ως προς τον αριθμό, την κινητικότητα αλλά και την μορφολογία του. Στην γυναίκα, από την άλλη πλευρά, οδηγούν σε πρόωρο γήρας των ωοθηκών, αυξάνοντας το ενδεχόμενο της πρόωρης εμμηνόπαυσης μελλοντικά.
Είμαστε εδώ να σας παρέχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες, να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 210-6895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.