Δυνατότητα φυσικής σύλληψης μετά από αποτυχημένη θεραπεία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Διατροφή και Γονιμότητα Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες σήμερα!
Διατροφή και Γονιμότητα Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες σήμερα!
30 Ιανουαρίου, 2020
Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα;
Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα;
30 Ιανουαρίου, 2020
Δυνατότητα φυσικής σύλληψης μετά από αποτυχημένη θεραπεία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

«Η μελέτη αυτή θα δώσει στα ζευγάρια μια σαφέστερη ιδέα για τις πιθανότητές τους να συλλάβουν φυσικά ακόμη και μετά την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Μια στις έξι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης χωρίς θετικό αποτέλεσμα, είναι σε θέση να συλλάβουν στη συνέχεια φυσικά, σύμφωνα με νεότερες μελέτες. Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen αξιολόγησε δεδομένα από 2.133 γυναίκες που έλαβαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ 1998 και 2011 σε κλινική γονιμότητας στο Aberdeen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction και ανέφερε ότι από τις 2133 γυναίκες που συμμετείχαν, οι 1.073 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εξωσωματική είτε δεν συνέλαβαν είτε είχαν υποστεί αποβολή. Ωστόσο, το 17% των γυναικών, των οποίων η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν ήταν επιτυχής – λίγο περισσότερο από μία στις έξι – ήταν σε θέση να συλλάβουν φυσικά εντός πέντε ετών.

Ο Δρ. David McLernon, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, εξήγησε ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία IVF δεν το παίρνουν «ελαφρά», καθώς μπορεί να είναι μια «σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική» εμπειρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

«Όταν είναι ανεπιτυχής, τα ζευγάρια μπορούν να απογοητευθούν» δήλωσε ο Δρ. McLernon.

“Αυτή η μελέτη θα δώσει στα ζευγάρια μια σαφέστερη ιδέα για τις πιθανότητες να συλλάβουν φυσικά ακόμα και μετά την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.”

Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η μελέτη θα βοηθήσει εκείνους που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση να κάνουν “μια ενημερωμένη επιλογή” μετά τη διαδικασία.

“Έχουν υπάρξει αρκετές περιορισμένες μελέτες που εξετάζουν προηγουμένως τον τομέα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς βασίστηκαν σε έρευνες με χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης και μικρό μέγεθος δείγματος”, ανέφερε ο ερευνητής.

«Αυτή η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερες από 2.000 γυναίκες και θεωρούμε ότι την καθιστούν μία από τις πιο ισχυρές μελέτες του είδους της».

Περίπου 75.000 θεραπείες γονιμότητας διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση, 70.000 εκ των οποίων είναι εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) δηλώνει ότι το μέσο ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση για γυναίκες κάτω από την ηλικία των 35 ετών είναι 29%. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 37 ετών είναι 24%, ενώ το μέσο ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 38 και 39 ετών είναι 17%.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ποσοστό επιτυχίας για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 44 ετών είναι 3%.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish