Έχω Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια;

Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας
Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας
19 Οκτωβρίου, 2017
Κατάψυξη ωαρίων: Προφύλαξη της γονιμότητας ή μία γενική «έλλειψη αντρών»;
Κατάψυξη ωαρίων: Προφύλαξη της γονιμότητας ή μία γενική «έλλειψη αντρών»;
21 Νοεμβρίου, 2017
Έχω Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια;

Έχετε ασταθείς κύκλους; Αντιμετωπίζετε δυσκολία να μείνετε έγκυος; Έχετε τα ίδια συμπτώματα με την μητέρα σας η οποία βρέθηκε ή μπορεί να βρίσκεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, αλλά θεωρείτε ότι είστε πολύ νέα για να βιώνετε κλιμακτήριο; Τότε, ίσως, είναι πολύ πιθανό να έχετε Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια.

Η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια αποτελεί μία πιθανή αιτία υπογονιμότητας. Γυναίκες με ΠΩΑ δεν κάνουν ωορρηξία συχνά και, επομένως, είναι αρκετά δύσκολο να συλλάβουν με το δικό τους ωάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας είναι η Δωρεά Ωαρίου ή Εμβρύου. Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση αποτελεί μία από τις πιο συχνές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προτείνουμε στα ζευγάρια μας και, ακόμα, και στην πιθανότητα της δωρεάς γενετικού υλικού συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες τράπεζες παροχής γενετικού υλικού.

Ίσως βιώνετε τα ίδια συμπτώματα με τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως εσείς δεν βρίσκεστε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν έχουν περίοδο, δεν κάνουν ωορρηξία και δεν μπορούν να συλλάβουν με δικό τους ωάριο. Οι γυναίκες, όμως, που έχουν διαγνωστεί με ΠΩΑ περιστασιακά έχουν περίοδο, κάνουν ωορρηξία και, επομένως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ακόμα και να συλλάβουν με δικό τους γενετικό υλικό (ωάριο).

Η ΠΩΑ αποτελεί μια διαταραχή ευρέως φάσματος. Κάποιες περιπτώσεις ΠΩΑ είναι πιο σοβαρές από ότι άλλες και τα συμπτώματα αυτών διαφέρουν. Το πιο συχνό σύμπτωμα αποτελούν οι ασταθείς κύκλοι και οι διαταραχές στην περίοδο. Γυναίκες με ΠΩΑ μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Αμηνόρροια (καθόλου περίοδο)
  • Ασταθείς κύκλοι (> 35 ημερών)
  • Διαταραχές περιόδου (ως προς την αιμορραγία και την συνήθη απόσταση μεταξύ των περιόδων σας)
  • Ασυνήθιστη αιμορραγία κατά την διάρκεια της περιόδου

Επιπλέον, είναι πιθανό γυναίκες με ΠΩΑ να βιώνουν τα ίδια συμπτώματα με αυτά της εμμηνόπαυσης λόγω των πολύ χαμηλών οιστρογόνων τους. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συνεχή ή να παρουσιάζονται και να φεύγουν. Αυτά είναι:

  • Δυσπαρευνία (έντονος πόνος κατά την επαφή)
  • Ξηρότητα κόλπου
  • Μειωμένη διάθεση για ερωτική επαφή
  • Εξάψεις ή ιδρώτας μέσα στην διάρκεια της ημέρας
  • Αυπνία ή δυσκολία να κοιμηθείτε
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος

Οι ωοθήκες μια γυναίκας περιέχουν δεκάδες χιλιάδες ωοθυλάκια από την ώρα της γέννησης της. Κάθε ωοθυλάκιο περιλαμβάνει ένα πιθανό ωάριο. Είναι φυσιολογικό, ωστόσο, τα ωοθυλάκια να μειώνονται με τον χρόνο. Όπως επίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό, από ένα σημείο και μετά, τα ωοθυλάκια να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στις ορμόνες που διεγείρουν, αναπτύσσουν το ωάριο και το απελευθερώνουν (ωορρηξία). Αυτός είναι και ο αιτιολογικός παράγοντας της υπογονιμότητας η οποία σχετίζεται με την ηλικία. Στις γυναίκες με Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, οι ωοθήκες δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα ωοθυλάκια από μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας.

Τα φάρμακα τα οποία προτείνονται για θεραπείες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ίσως να μην έχουν την ίδια απόδοση σε γυναίκες με ΠΩΑ, διότι ενδέχεται οι ωοθήκες τους να μην ανταποκριθούν στις ορμόνες διέγερσης αποδοτικά.

Ο τρόπος να διαγνώσουμε/ελέγξουμε αν κάποια γυναίκα έχει Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια είναι οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • Έλεγχος FSH (θυλακιοτρόπου ορμόνης)
  • Έλεγχος Οιστραδιόλης
  • Έλεγχος της ΑΜΗ (γονιμοποιητικής ορμόνης)
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος
  • Έλεγχος Προλακτίνης
  • Seprefar/Femara test

 

Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 2106895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish