Νέα γονιδιακή εξέταση χαμηλού κόστους για τον καρκίνο μαστού

Με έκανε να πιστέψω ξανά και να ελπίζω!
Με έκανε να πιστέψω ξανά και να ελπίζω!
11 Δεκεμβρίου, 2013
Τις ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν για δεύτερη φορά!
Τις ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν για δεύτερη φορά!
12 Δεκεμβρίου, 2013
logoposts

Μία νέα γονιδιακή εξέταση με την οποία θα εντοπίζεται άμεσα ο καρκίνος του μαστού και με χαμηλό μάλιστα κόστος, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Βρετανία.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ δημιούργησαν μια εξέταση – η οποία ωστόσο θα είναι προς διάθεση σε τρία περίπου χρόνια- που ελέγχει τα γονίδια στον ιστό των μαστών, ενώ παράλληλα θα εντοπίζει και άλλους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας, όπως το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος.

Τη συγκεκριμένη μελέτη παρουσίασαν πρόσφατα οι επιστήμονες σε συνέδριο του Βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο που διεξήχθη στο Λίβερπουλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση θα ξεκινά με αναλύσεις αίματος ή σάλιου, ώστε να εξεταστεί το DNA, ενώ θα ακολουθεί ο έλεγχος του βάρους, ακτινογραφία στο στήθος, αλλά και ερωτηματολόγιο στο οποίο οι γυναίκες θα πρέπει να απαντήσουν αναφέροντας τις συνήθειες που έχουν στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Όλα αυτά θα δείχνουν στους ειδικούς αν οι γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους και σε ποιό ποσοστό.

Τα αποτελέσματα θα δίνονται το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών και εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θα ξεκινούν προληπτική θεραπεία και ό, τι είναι απαραίτητο για να αποφύγουν την ασθένεια.

Αντίθετα, αν τα αποτελέσματα δείξουν πολύ χαμηλό ποσοστό, ο επόμενος έλεγχος δεν θα είναι απαραίτητο να γίνεται προτού περάσουν δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Doug Easton, η εξέταση θα είναι διαθέσιμη σε περίπου δύο με τρία χρόνια και αναμένεται να σώσει χιλιάδες γυναίκες που ανακαλύπτουν αργά ότι πάσχουν από την ασθένεια ή που αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις όταν πρέπει να τις κάνουν.

Πηγή : msd.gr

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish