Παγκοσμιοποίηση? Εξέλιξη? Τεχνολογία? Όπως και να έχει, η λύση στην ανδρική υπογονιμότητα βρέθηκε σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sheffield. Μία «μηχανή» ή αλλιώς όπως ονομάζεται «Sperm Scanner» το οποίο λειτουργεί ως «ραντάρ» απομονώνει τα σπερματοζωάρια και εξετάζει την μοριακή δομή τους χωρίς παράλληλα να τα καταστρέφει, επιτρέποντας, έτσι, στους γιατρούς να επιλέγουν τα καλύτερης ποιότητας και γονιμοποιητικής ικανότητας σπερματοζωάρια που θα χρησιμοποιηθούν σε έναν κύκλο θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Μέχρι τώρα οι εμβρυολόγοι προσεκτικά επέλεγαν το καλύτερο ωάριο κατά την διάρκεια μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και το καλύτερο έμβρυο για εμφύτευση, δεν ήταν σε θέση όμως να κάνουν το ίδιο και με το σπέρμα – να επιλέξουν δηλαδή τα καλύτερα σπερματοζωάρια για να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία στην σύλληψη και πολλά εξ αυτών καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να δημιουργήσουν την δική τους πολυπόθητη οικογένεια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο κύριος λόγος της κατάστασης αυτής αποτελεί η ηλικία η οποία προκαταβάλει αρνητικά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του σπέρματος με την πάροδο του χρόνου.
Η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικά στάδια. Ωστόσο, είναι πράγματι εντυπωσιακή η ύπαρξη μιας μεθόδου η οποία θα μπορεί να εξετάσει την μοριακή δομή του σπέρματος, απομονώνοντας το ποιοτικό γενετικό υλικό χωρίς να το καταστρέφει και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας επιτυχούς θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.