Καρκίνος των Ωοθηκών και Μητρότητα: Η Τεχνητή Ωοθήκη δίνει την λύση

Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου
Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου
6 Νοεμβρίου, 2018
Τα μωρά των Χριστουγέννων!
Τα μωρά των Χριστουγέννων!
4 Δεκεμβρίου, 2018
Καρκίνος των Ωοθηκών και μητρότητα: Η τεχνητή ωοθήκη δίνει την λύση

Τα ανώριμα κύτταρα των ωαρίων μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία σε ένα “ωοθηκικό ικρίωμα” που έχει αφαιρεθεί από το DNA και τα συστατικά που αποτελούν τα ζωντανά του κύτταρα. Μια τεχνητή ωοθήκη που μπορεί να αναπτύξει ανώριμα αυγά σε ένα γονιμοποιήσιμο κύτταρο κατάλληλο για εμφύτευση θα μπορούσε μία μέρα να αφήσει τις γυναίκες να γίνουν μητέρες μετά από θεραπεία καρκίνου που καταστρέφει τη γονιμότητα, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές από ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιμότητας στην Ευρώπη, το Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη, λένε ότι έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες εργαστηριακές ανθρώπινες ωοθήκες «βιο-μηχανικής» στον κόσμο και οι πρώτες δοκιμές αυτών έγιναν σε ζώα.

Σήμερα οι γυναίκες συνηθίζουν να κρυοσυντηρούν τα ωάρια τους πριν τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, με σκοπό την προφύλαξη της γονιμότητας τους και την ευκαιρία μελλοντικά στην μητρότητα. Ωστόσο, παρά το ωφέλιμο μιας τέτοιας θεραπείας και προφυλακτικής μεθόδου, κατά την απόψυξη των ωαρίων δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την βιωσιμότητα του γενετικού αυτού υλικού αλλά και την καταλληλόλητα του για γονιμοποίηση και κυοφόρηση.

Ακόμη, σήμερα, αρκετά κορίτσια ή οι γυναίκες που χρήζουν επείγουσας θεραπείας πριν παράγουν ωάρια, βασίζονται στην κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, ο οποίος περιέχει χιλιάδες ανώριμα ωάρια μέσα στα ωοθυλάκια τους, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν αλλά και να μεταμοσχευθούν με το πέρας της θεραπείας. Ωστόσο, αν υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν τυχόν καρκινικά κύτταρα σε διατηρημένους ιστούς, η επανεμφύτευση θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά επικίνδυνη.

Η τεχνική της της κλινικής γονιμότητας της Δανίας προσφέρει έναν τρόπο να αποφευχθεί αυτό και πιθανώς να βελτιωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές, καθώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν περισσότερα πιθανά ωάρια και να αναπτυχθούν φυσικά .

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια χημική διαδικασία για την απογύμνωση των κυττάρων DNA των ωοθηκικών ιστών και άλλων χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να περιέχουν τις ελαττωματικές οδηγίες για την απεριόριστη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Έπειτα εμφύτευσαν ανώριμα ωάρια σε αυτό το κενό ωοθηκικό “ικρίωμα”. Η ομάδα έδειξε ότι τα μη ώριμα ωάρια και τα ικριώματα των ιστών θα μπορούσαν να επανενταχθούν και να επιβιώσουν σε αυτό το ικρίωμα και τότε θα μπορούσαν να εμβολιαστούν σε ζωντανό οικοδεσπότη – στην περίπτωση αυτή ένα ποντίκι.

Θεωρητικά τα αυγά θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να απελευθερώνονται κάθε μήνα σύμφωνα με τα ορμονικά συνθήματα του εμμηνορυσιακού κύκλου.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα απομονωμένα ανθρώπινα θυλάκια επιβίωσαν σε ένα αδύναμο ανθρώπινο ομοίωμα και η νέα αυτή τεχνική θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα στρατηγική στη διατήρηση της γονιμότητας χωρίς κίνδυνο επαναλαμβανόμενης εμφάνισης κακοηθών κυττάρων”, δήλωσε η Dr Susanne Pors , η οποία ηγήθηκε της ομάδας του Rigshospitalet.

Η Δρ. Pors πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος του καρκίνου που επιστρέφει από τον επανακαθισμένο ωοθηκικό ιστό είναι “πραγματικός”, αν και η ομάδα της και άλλοι ερευνητές έχουν βρει τις πιθανότητες να είναι χαμηλές. Μία ακόμα έρευνα πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ερευνητές. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όμως παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη τον Ιούλιο 2018.

Επιπρόσθετα, ανεξάρτητοι γιατροί δήλωσαν ότι είναι «πρωτοποριακό» έργο, αν και η διαδικασία πρέπει τώρα να βελτιωθεί και να αποδειχθεί ασφαλής στον άνθρωπο – κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

“Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος στον τομέα της διατήρησης της γονιμότητας”, δήλωσε ο Καθηγητής Adam Balen, καθηγητής της αναπαραγωγικής ιατρικής και της χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο Seacroft του Leeds.

Η ικανότητα να δημιουργηθεί με επιτυχία μια «νέα ωοθήκη», αφαιρώντας κάθε ιστό που θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναφέρει τον καρκίνο και να δημιουργήσει ένα ικρίωμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν τα ωοθυλάκια που περιέχουν ωάριο, επιτρέπει την επανεμφύτευση μιας «ασφαλούς» ωοθήκης, με τη δυνατότητα να επαναφέρει με επιτυχία τη γονιμότητα. ”

Ο Δρ. Stuart Lavery, ένας Σύμβουλος Γυναικολογίας στο νοσοκομείο Hammersmith, δήλωσε: “Εάν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση και την κατάψυξη των ωαρίων”.

«Είμαστε μερικά χρόνια μακριά από την επίτευξη ασφαλούς μεταμόσχευσης ωοθηκών στον άνθρωπο και έτσι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η κατάψυξη των ωαρίων είναι εδώ και θα είναι μαζί μας εδώ για πολλά χρόνια ακόμα. Παρόλα αυτά, αν αυτό λειτουργήσει μελλοντικά, θα φέρει μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στην διατήρηση της γονιμότητας στο χρόνο».

 

Alex Matthews-King

Health Correspondent

Monday 2 July 2018

 

INDEPENDENT Journal

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish