Απαντήσεις στο θέμα των καθ’ έξιν αποβολών

Να πιστεύετε στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε.Διαβάστε την αληθινή και απίστευτη ιστορία της Όλγας
Να πιστεύετε στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε.Διαβάστε την αληθινή και απίστευτη ιστορία της Όλγας
31 Δεκεμβρίου, 2015
A Pregnancy after the Age of 35
A Pregnancy after the Age of 35?
28 Νοεμβρίου, 2016
Απαντήσεις στο θέμα των καθ’ έξιν αποβολών

Ένα μεγάλο θέμα που με απασχολεί εδώ και χρόνια χωρίς πάντοτε να μπορώ να δώσω μία λύση είναι οι επαναλαμβανόμενες αποβολές μετά από φυσική σύλληψη ή και ακόμα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι λόγοι τουλάχιστον μέχρι τώρα αποδεκτοί σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι γνωστοί.

Αναφορικά θα σημειώσω μερικούς όπως:

  • η αυξημένη ηλικία της γυναίκας
  • σχήματος της μήτρας από ινομυώματα ή εκ γενετής ανωμαλία σχήματος της μήτρας
  • παράγοντας της θρομβοφιλίας
  • ανοσοποιητικό της γυναίκας με αυξημένα επίπεδα των ΝΚ (φονικών κυττάρων)
  • παθολογικός καρυότυπος αίματος της γυναίκας
  • παθολογία του ενδομητρίου και άλλοι πολλοί

Πρόσφατα είχα μερικές περιπτώσεις γυναικών μικρής ηλικίας που ακόμα και μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων εκείνων των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν σε αποβολή και αντιμετώπισή τους πριν την εμβρυομεταφορά στην μητρική κοιλότητα δεν ήταν εφικτό να την αποτρέψουμε.Η αντιμετώπιση συμπεριλάμβανε φαρμακευτική αντιμετώπιση της θρομβοφιλίας, υστεροσκοπική χειρουργική προετοιμασία της μητρικής κοιλότητας, χορήγηση intralipids για αυξημένο αριθμό ΝΚ (φονικών κυττάρων) και υποστηρικτική ορμονική θεραπεία.

Σε καμία περίπτωση μετά την αποβολή δεν παρέλειψα το χρωμοσωμιακό έλεγχο του εμβρύου ο οποίος πολλές φορές έδειχνε φυσιολογικά έμβρυα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διασαφηνίσω ότι αυτή η εξέταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και ειδικά στις πρώτες εβδομάδες κύησης να αποκλείσει πιθανές σκελετικές ανωμαλίες ή και άλλων οργάνων του εμβρύου.

Ακόμα και ο έλεγχος των εμβρύων με την βοήθεια του προεμφυτευτικού ελέγχου (PGD-PGS) δεν μπορεί να αποκλείσει έμβρυα με μωσαϊκισμό ή οργανικές-σκελετικές ανωμαλίες και συνεπώς να μας διασφαλίσει 100% χρωμοσωμιακά-υγιή έμβρυα.

Για όλους αυτούς τους λόγους οδηγήθηκα σε προσωπική αναζήτηση μιας απάντησης από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και απόψεις άλλων συναδέλφων από όλο τον κόσμο.

Πολλά έμβρυα που δεν εμφυτεύονται στη μήτρα μετά από προεμφυτευτικό έλεγχο βρέθηκε να έχουν υψηλά επίπεδα μυτοχονδριακού DNA.Το μυτοχονδριακό DNA καλύπτει το 0,1 του συνολικού γενετικού υλικού των κυττάρων και είναι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό τους οι οποίες παράγουν ενέργεια.Το DNA τους είναι διαφορετικό από τον πυρήνα των κυττάρων (πυρηνικό DNA).Το μυτοχονδριακό DNA δεν καθορίζει χαρακτηριστικά όπως προσωπικότητα,εξωτερική εμφάνιση,αλλά όταν είναι μεταλλαγμένο σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια,εγκεφαλικές βλάβες κτλ.Η ανίχνευσή τους σε παθολογικά επίπεδα στα έμβρυα φαίνεται ότι εμποδίζει την εμφύτευση τους.

Ένα καινούργιο τεστ έχει αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από εξέταση μικρού αριθμού κυττάρων που λαμβάνονται προσεκτικά από τα έμβρυα και ελέγχονται για την ποσότητα του μυτοχονδριακού DNA που περιέχουν έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφύτευσης των εμβρύων και η οποία μπορεί να καταλήξει σε μια επιτυχή εγκυμοσύνη.

Οι λόγοι που κάποια έμβρυα παρουσιάζουν ξαφνική αύξηση του μυτοχονδριακού DNA δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν ούτε και πως επηρεάζουν την ικανότητα των εμβρύων να εμφυτευθούν στην μήτρα.Ίσως τα παθολογικά έμβρυα παράγουν περισσότερα μυτοχόνδρια για να τροφοδοτούνται με άφθονη ενέργεια ώστε να επιβιώσουν αλλά τελικά παύουν να αναπτύσσονται.Ήδη έχει εφαρμοστεί σε 100 ζευγάρια όπως αυτό ανακοινώθηκε στο ASRM 2015 με αύξηση των ποσοστών επιτυχίας από το 65% στο 75% σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών.

Μένει λοιπόν το μέλλον να μας διαφωτίσει και ταυτόχρονα να μας βοηθήσει στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish