Πολλά ζευγάρια κατορθώνουν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη το καλοκαίρι, στη διάρκεια των διακοπών τους, όταν χαλαρώνουν.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) έδειξε ότι οι γυναίκες, που έκαναν θεραπείες για την υπογονιμότητα και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο τον μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική, είχαν 30% υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Η επιστημονική ομάδα απέδωσε τα ευρήματα στην αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D και μελατονίνης εξαιτίας της ηλιοφάνειας. Και οι δύο αυτές ουσίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου. Η βιταμίνη D αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη παραγωγής των αναπαραγωγικών ορμονών. Αποτελέσματα πολλών ερευνών πιστοποιούν το ρόλο της βιταμίνης D στην δημιουργία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως τα επίπεδα βιταμίνης D σε γυναίκες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι πολύ υψηλότερα, σε σύγκριση με γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωσθεί με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη βιταμίνη ενεργοποιεί την Αντιμυλλέριο Ορμόνη – ή αλλιώς, Ορμόνη της Γονιμότητας- η οποία αποτελεί προγνωστικό δείκτη επάρκειας της ωοθηκικής λειτουργίας, αλλά και ενισχύει την παραγωγή καλών ποιοτικά ωαρίων, με αποτέλεσμα να διευκολύνει, αργότερα, την καλή εμφύτευση τους στην μήτρα της γυναίκας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επιπρόσθετα, πως τα καλά επίπεδα βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνουν τις πιθανότητες για μια επιτυχή προσπάθεια θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η βιταμίνη D ενισχύει την προγεστερόνη αλλά και βελτιστοποιεί τα επίπεδα των οιστρογόνων, ορμόνες βασικές για την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.
Στους άνδρες, η βιταμίνη D βελτιώνει την κινητικότητα, τον αριθμό αλλά και την μορφολογία του σπέρματος. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης αλλά και ενεργοποιεί την ερωτική επιθυμία (libido). Σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στην οποία συμμετείχαν 300 άντρες, το 44% αυτών είχε χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης. Οι εθελοντές που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, είχαν και την φτωχότερη ποιότητα σπέρματος. Πιστεύεται, ακόμη, ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων (πηγή Greenmed.gr, 2009) .
Πώς να ενισχύσω τη γονιμότητα μου;
Πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για παιδάκι, πρέπει να είστε σίγουρες ότι η κατάσταση της υγείας σας είναι αρκετά καλή για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της κύησης.
Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και η λήψη ειδικών γι’ αυτό το σκοπό βιταμινών (με έμφαση στο φυλικό οξύ που μειώνει την πιθανότητα ανωμαλιών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου) θα σας βοηθήσουν!
Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που αθλούνται καθημερινά αυξάνουν τις πιθανότητες τους να συλλάβουν. Μία ελαφριά καθημερινή άσκηση καθιστά τη γυναίκα περισσότερο ευδιάθετη, υγιή αλλά και γόνιμη, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα ενός ζητήματος υπογονιμότητας.
Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Harvard, μία διατροφή εμπλουτισμένη σε φυτικές ίνες και σίδηρο ενισχύει την καλή αναπαραγωγική λειτουργία και αυξάνει τα επίπεδα γονιμότητας στο ζευγάρι.
Αν και είναι αυτονόητο ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών και κατ’ επέκταση στην ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα και ποτά που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γονιμότητα.
Τι να αποφύγω για να ενισχύσω τη γονιμότητα μου;
Το αλκοόλ επηρεάζει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σας κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει το ζευγάρι τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 5 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (ίσο με πέντε ποτήρια κρασί) παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μέσα σε έξι μήνες σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο.
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μείωση όχι μόνο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και στην κινητικότητα τους. Το αλκοόλ επίσης αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την ανδρική γονιμότητα.
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, θα πρέπει να εξαλείψετε το αλκοόλ από τη διατροφή σας για τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα σύλληψης.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη, ιδίως με τη μορφή του καφέ, μειώνει τη γονιμότητα. Πίνοντας μόλις ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είναι δυνατό να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες να συλλάβετε και μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα αυξάνουν ακόμα και τον κίνδυνο αποβολής. Μια μελέτη έδειξε ότι τα προβλήματα με το σπέρμα ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τις ανωμαλίες που δύναται να παρουσιάσει, αυξάνονται με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.
Επομένως, είναι σημαντικό να εξαλειφθούν όλα τα καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την προσπάθεια σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών τύπου κόκα κόλα, της σοκολάτα, του μαύρου τσαγιού και του καφέ, μεταξύ άλλων.
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη στειρότητα στις γυναίκες αλλά και την μείωση της γονιμότητας στους άνδρες. Είναι σε θέση να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, καθιστώντας το σπέρμα πιο αργό, και αυξάνοντας τον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.
Ποιες είναι οι γόνιμες μου μέρες;
Η έμμηνος ρύση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας καθώς αποτελεί μία σειρά από αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της γυναίκας, οι οποίες συμβαίνουν με σκοπό την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος συμβάλλει σημαντικά τόσο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας. Θέλετε να κάνετε παιδί και η σκέψη αυτή κυριαρχεί στο μυαλό σας. «Πόσο εύκολη είναι μια φυσική σύλληψη;» «Ποια τα ποσοστά επιτυχίας από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες;» «Μπορώ να μείνω έγκυος με φυσικό τρόπο;»
Η πρώτη ημέρα του κύκλου συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως (κανονική ροή – κόκκινο αίμα). Στην υπόφυση του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει ήδη η έκκριση της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), η οποία δρα στις ωοθήκες προάγοντας την ωρίμανση των ωοθυλακίων το μήνα. Ένα τελικά ωοθυλάκιο θα ωριμάσει και θα οδηγηθεί σε ωορρηξία. Με την απελευθέρωση του ωαρίου το άδειο ωοθυλάκιο, το ωχρό σωμάτιο, αρχίζει να εκκρίνει μία ορμόνη, η οποία ονομάζεται Προγεστερόνη για να προετοιμάσει το ενδομήτριο για την ενδεχόμενη εμφύτευση. Τις ημέρες αυτές και μόνο ανοίγει το επονομαζόμενο «παράθυρο εμφύτευσης» και το ενδομήτριο γίνεται δεκτικό στο έμβρυο σε περίπτωση σύλληψης.
Οι γόνιμες μέρες μίας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Αν μία γυναίκα έχει σταθερό κύκλο (κύκλο 28 ημερών κατά προσέγγιση), μπορεί να βρει την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας της υπολογίζοντας 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό της (1η ημέρα θεωρείται η 1η ημέρα της κόκκινης ροής αίματος) και οι γόνιμες μέρες είναι δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο ημέρες μετά.