Δυνατότητα για φυσική σύλληψη μετά από αποτυχημένη εξωσωματική δείχνουν οι έρευνες

Σημαντικός ο ρόλος και της ηλικίας του πατέρα στη σύλληψη σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες
26 Ιουλίου, 2019
Εγκυμοσύνη μετά τα 40…Κι όμως μπορεί!
12 Σεπτεμβρίου, 2019

«Η μελέτη αυτή θα δώσει στα ζευγάρια μια σαφέστερη εικόνα για τις πιθανότητές τους να συλλάβουν φυσικά ακόμη και μετά την αποτυχία μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης»

Μια στις έξι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αποτυχημένη θεραπεία IVF (in-vitro fertilization) είναι σε θέση να συλλάβουν στη συνέχεια φυσικά, σύμφωνα με μια μελέτη. Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen αξιολόγησε δεδομένα από 2.133 γυναίκες που είχαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ των ετών 1998 και 2011 σε κλινική γονιμότητας στο Aberdeen.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction και η μελέτη έδειξε ότι 1.073 από τους συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με IVF είτε δεν έμειναν έγκυες είτε βίωσαν μια αποβολή. Ωστόσο, το 17% των γυναικών, των οποίων η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν ήταν επιτυχής – λίγο περισσότερο από τη μία στις έξι γυναίκες – κατάφερε να συλλάβει φυσικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Δρ. David McLernon, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, εξήγησε ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία IVF δεν το παίρνουν «ελαφρά», καθώς μπορεί να είναι μια «σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική» εμπειρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. «Όταν είναι ανεπιτυχής η θεραπεία, τα ζευγάρια μπορούν να απογοητευθούν» δήλωσε ο Δρ. McLernon. “Αυτή η μελέτη θα δώσει στα ζευγάρια μια σαφέστερη εικόνα για τις πιθανότητες να συλλάβουν φυσικά ακόμα και μετά την αποτυχία μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.” Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η μελέτη θα βοηθήσει εκείνους που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση να κάνουν “μια ενημερωμένη επιλογή” μετά τη διαδικασία.

“Έχουν υπάρξει αρκετές περιορισμένες μελέτες που εξετάζουν προηγουμένως τον τομέα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς βασίστηκαν σε έρευνες με χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης και μικρό μέγεθος δείγματος”, ανέφερε ο ερευνητής. «Αυτή η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες που νομίζουμε ότι την καθιστούν μία από τις πιο ισχυρές μελέτες του είδους της».

Περίπου 75.000 θεραπείες γονιμότητας διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση, περίπου 70.000 εκ των οποίων είναι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Αγγλίας (HFEA) δηλώνει ότι το μέσο ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση για γυναίκες κάτω από την ηλικία των 35 ετών είναι 29%. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 37 ετών είναι 24%, ενώ το μέσο ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 38 και 39 ετών είναι 17%. Εν τω μεταξύ, το μέσο ποσοστό επιτυχίας για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 44 ετών είναι 3%.

Reference:

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/conceive-ivf-fertility-infertility-conception-women-treatment-pregnancy-a9020351.html

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish