Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στην υπογονιμότητα

Τι χαρακτηρίζει τελικά μια μητέρα; Η ηλικία ή ο νέος της ρόλος;
Τι χαρακτηρίζει τελικά μια μητέρα; Η ηλικία ή ο νέος της ρόλος;
8 Δεκεμβρίου, 2017
Καλό Πάσχα & Καλές γιορτές
Καλό Πάσχα & Καλές γιορτές!
4 Απριλίου, 2018
ο ρολος της υστεροσκοπησης στην υπογονιμοτητα

Με την μέθοδο της Υστεροσκόπησης ελέγχεται το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή η ενδομήτρια κοιλότητα. Η σωστή λειτουργία του ενδομητρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη, αλλά και την εξέλιξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές, αλλά και θεραπευτικές μεθόδους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη επιτυχία τους παράγοντες που προκαλούν την δυσλειτουργία του και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να εκπληρώσουν το όνειρό τους, να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

Υπάρχουν δύο είδη Υστεροσκόπησης, η διαγνωστική και η επεμβατική. Η διαγνωστική μέθοδος γίνεται με την βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) 3mm, που εισάγεται στην μητρική κοιλότητα μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Η μέθοδος αυτή είναι καλά ανεκτή και μπορεί να γίνει χωρίς νάρκωση ή με μικρή μέθη. Η επεμβατική όμως μέθοδος είναι διαφορετική, εφαρμόζεται είτε τοπική αναισθησία , είτε ελαφριά μέθη και χρησιμοποιείται συνήθως τηλεσκόπιο 5 ή 10 mm. Με την υστεροσκόπηση το ενδομήτριο εξετάζεται με μεγαλύτερη αξιοπιστία από κάθε άλλη μέθοδο (διακολπικό υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, υστεροσαλπιγγογραφία). Η διαγνωστική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται για μεγάλη πληθώρα γυναικολογικών προβλημάτων, όπως πολύποδας ή ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας, στην ανατομική διερεύνηση του σχήματος της μητρικής κοιλότητας της γυναίκας σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αποβολών, σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, σε διαταραχές εμμηνόρρυσης και σε αιμορραγίες μετά την κλιμακτήριο.

Αντίθετα, η επεμβατική υστεροσκόπηση βοηθάει στη διατομή συμφύσεων ή διαφράγματος, στην αφαίρεση πολυπόδων ή ινομυωμάτων, σε προβλήματα μητρορραγιών, σε περιπτώσεις που χρειάζεται αφαίρεση ξένου σώματος από την ενδομήτρια κοιλότητα και τέλος είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή της υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Η Υστεροσκόπηση δεν είναι αρχικά απαραίτητη εάν η σαλπιγγογραφία και το κολπικό υπερηχογράφημα δεν αποδεικνύουν προβλήματα και δεν υπάρχει ιστορικό επεμβάσεων στη μήτρα. Εάν όμως υπάρχουν ερωτήματα ή έχουν προηγηθεί αποτυχημένοι κύκλοι εξωσωματικής και αποβολές τότε συνιστάται Υστεροσκόπηση πριν η γυναίκα υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας ή προσπάθεια για φυσική σύλληψη. Σε περίπτωση που βρεθεί κάτι γίνεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish