Η έμμηνος ρύση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας καθώς αποτελεί μία σειρά από αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της γυναίκας, οι οποίες συμβαίνουν με σκοπό την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος συμβάλλει σημαντικά τόσο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας . Επιπλέον, η πιο σοβαρή αρνητική επίπτωση των διαταραχών κύκλου, είναι η υπογονιμότητα, ένα γεγονός που επηρεάζει άμεσα και σημαντικά όχι μόνο την γυναίκα αλλά και το σύντροφο της και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ψυχολογίας τους, με αντίκτυπο στη σχέση και τη ζωή τους.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Πολλές γυναίκες υποφέρουν συχνά από ορμονικές ανισορροπίες που οδηγούν σε διαταραχές του κύκλου, ειδικά στα πρώτα χρόνια της περιόδου και στα τελευταία πριν την εμμηνόπαυση. Οι διαταραχές περιόδου, τις περισσότερες φορές, είναι συνήθως ορμονικής αιτιολογίας και η αντιμετώπιση τους είναι εύκολη και φαρμακευτική.
Τα συχνότερα αίτια αποτελεί η ύπαρξη Εγκυμοσύνης καθώς κατά την περίοδο της κύησης το γυναικείο σώμα παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που εμποδίζουν την έμμηνο ρύση να κάνει την εμφάνισή της αλλά και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), μία πάθηση η οποία σχετίζεται με τη δημιουργία μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες, κυρίως στην περιφέρεια τους, και η οποία οδηγεί σε διαταραχή του φαινομένου της ωοθυλακιορρηξίας. Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων εμποδίζουν τα ωάρια να ωριμάσουν φυσιολογικά και έτσι αναστέλλεται η ωορρηξία. Ως αποτέλεσμα η περίοδος δεν εμφανίζεται. Επιπλέον, οι διαταραχές οφείλονται στις κύστες ωοθηκών αλλά και σε ινομυώματα εντός ή εκτός της μητρικής κοιλότητας.
Άλλα αίτια τα οποία είναι σε θέση να καθυστερήσουν την περίοδο σας και ως αποτέλεσμα να σας ανησυχήσουν, αποτελούν το Στρες το οποίο είναι δυνατόν να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο μιας γυναίκας, το Αντισυλληπτικό Χάπι, το οποίο μπορεί να κάνει την περίοδο να φαίνεται ελαφρύτερη, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά, μετά από κάποιους μήνες χρήσης του, την ποσότητα του αίματος στην περίοδο, όπως επίσης και η Ηλικία, η οποία αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. Λίγο μετά την εμμηναρχή και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες ή ακόμα και χρόνια, πριν τελικά ο κύκλος σταθεροποιηθεί. Επίσης, σημαντικές διαταραχές κύκλου μπορεί να βιώσει μία γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο. Η κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης, δηλαδή του οριστικού τέλους της περιόδου σας. Η κλιμακτήριος μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 8-10 χρόνια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό από κάθε γυναίκα.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας διαταραχών της περιόδου είναι η Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου η οποία αποτελεί μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που προκαλείται από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς και που αρκετές φορές καταστέλλει ακόμα και την περίοδο της γυναίκας.
Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση κάθε διαταραχή που μπορεί να παρατηρήσετε στην περίοδο και το σώμα σας να αποδίδεται στα ανωτέρω μόνο, καθώς οι λόγοι διαταραχής περιόδου ποικίλουν. Για αυτό και σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνείτε με το γιατρό σας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
Το 25% περίπου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρει από έντονο πόνο λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόρρυσης. Ο πόνος αυτός ονομάζεται δυσμηνόρροια. Χαρακτηρίζεται συνήθως από κοιλιακές κράμπες που αντιστοιχούν σε συσπάσεις της μήτρας.Tο κοιλιακό αυτό άλγος μπορεί να είναι συνεχές και να αντανακλάει στην οσφυϊκή χώρα, στα κάτω άκρα, ή σε όλη την κοιλιακή χώρα. Μερικές φορές μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από ναυτίες και πονοκεφάλους.
Οι κυριότερες παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) είναι η Ενδομητρίωση, τα Ινομυώματα (καλοήθεις όγκοι του μυομητρίου), η Αδενομύωση, οι Κύστες ωοθηκών, οι Φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου (οξεία σαλπιγγίτιδα) και οι Συμφύσεις (κυρίως μετά από σαλπιγγίτιδα ή χειρουργική επέμβαση).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
-
Αντιφλεγμονώδη χάπια, ακόμα και 1-2 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση μετριάζουν την ένταση της δυσμηνόρροιας, αφού ελαττώνουν την παραγωγή των προσταγλανδινών.
-
Αντισυλληπτικά χάπια, σε περιπτώσεις ορμονο-εξαρτώμενων παθήσεων όπως η ενδομητρίωση.
-
Συμπληρώματα διατροφής (αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα) και βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις.
-
Σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας τρίτου βαθμού χωρίς προφανή αιτιολογία, προτείνεται διαγνωστική Λαπαροσκόπηση-Υστεροσκόπηση.
-
Σε περιπτώσεις Ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων μήτρας , συμφύσεων προτείνεται η επεμβατική λαπαροσκόπηση.
Υπάρχει επίσης μία νέα γενιά αναλγητικών χαπιών, οι αναστολείς της COX-2 , που, ενώ αρχικά αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, έχουν φανεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να αναζητηθεί η παθολογική αιτία των συμπτωμάτων με υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και, σπανιότερα, λαπαροσκόπηση.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας συνιστώνται επαρκής ξεκούραση καθώς και η χρήση ζεστής θερμοφόρας, αφού η θερμότητα καταπραΰνει τον πόνο. Γενικότερα, συνιστάται η συστηματική άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ, αλατιού και ζάχαρης, διατροφή πλούσια σε κάλιο (μπανάνες, καρότα κλπ.), διακοπή του καπνίσματος και περιορισμός του στρες.