Υστεροσκοπική Χειρουργική

Υστεροσκοπική Χειρουργική

Με την μέθοδο υστεροσκοπική χειρουργική ελέγχεται το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή η ενδομήτρια κοιλότητα. Υπάρχουν δύο ειδών υστεροσκοπήσεις, η διαγνωστική υστεροσκόπηση και η επεμβατική υστεροσκόπηση. Η διαγνωστική μέθοδος γίνεται με την βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) 3mm,που εισάγεται στην μητρική κοιλότητα μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Η μέθοδος αυτή είναι καλά ανεκτή και μπορεί να γίνει χωρίς νάρκωση ή με μικρή μέθη. Η επεμβατική όμως μέθοδος είναι διαφορετική, εφαρμόζεται είτε τοπική αναισθησία , είτε ελαφριά μέθη και χρησιμοποιείται συνήθως τηλεσκόπιο 5 ή 10 mm.Με την υστεροσκόπηση το ενδομήτριο εξετάζεται με μεγαλύτερη αξιοπιστία από κάθε άλλη μέθοδο (διακολπικό υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, υστεροσαλπιγγογραφία).

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται για μεγάλη πληθώρα γυναικολογικών προβλημάτων , όπως πολύποδας ή ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας, στην ανατομική διερεύνηση του σχήματος της μητρικής κοιλότητας της γυναίκας σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αποβολών, σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, σε διαταραχές εμμηνόρρυσης και σε αιμορραγίες μετά την κλιμακτήριο.

Αντίθετα η επεμβατική υστεροσκόπηση βοηθάει στη διατομή συμφύσεων ή διαφράγματος, στην αφαίρεση πολυπόδων ή ινομυωμάτων, σε προβλήματα μητρορραγιών, σε περιπτώσεις που χρειάζεται αφαίρεση ξένου σώματος από την ενδομήτρια κοιλότητα και τέλος είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή της υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Κλείστε ραντεβού

Αντενδείξεις της υστεροσκόπησης αποτελούν

  • Κύηση

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

  • Φλεγμονές

  • Αιμορραγία

  • Διαταραχές πηκτικότητας

  • Πρόσφατη διάτρηση μήτρας

Μετά την υστεροσκόπηση

Εάν η εξέταση έγινε με τοπική αναισθησία μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας αμέσως. Στην περίπτωση που έγινε μέθη θα χρειαστεί να μείνετε μερικές ώρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση. Θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό εάν έχετε πάνω από 38.5ο  C πυρετό, έντονο κοιλιακό πόνο και μεγάλη αιμορραγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να φύγετε την ίδια ημέρα, 1 έως 2 ώρες μετά την επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι παρόμοιος με ελαφρύ πόνου περιόδου. Παρόλα αυτά καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι με ελαφριά δίαιτα για μία ημέρα και να αποφύγετε την εργασία. Μετεγχειρητικά συνίσταται η λήψη ελαφριάς αντιβίωσης για 4 έως 5 ημέρες. Μια μικρή κολπική αιμορροια είναι φυσιολογική και αναμενόμενη μετά από την επέμβαση, η οποία ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 10 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να νοσηλευτείτε. Αντίθετα, μπορείτε να φύγετε μέσα σε λίγες ώρες.

Πόσο ασφαλής είναι η Υστεροσκόπηση

Οι κίνδυνοι κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι η διάτρηση της μήτρας, η αιμορραγία και η φλεγμονή. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες, συμβαίνουν σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις και είναι συνήθως ήπιου βαθμού. Συνεπώς η υστεροσκόπηση είναι μία ασφαλέστατη χειρουργική επέμβαση.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish