Προγεννητικός Έλεγχος

Προγεννητικός Έλεγχος

Προγεννητικός Έλεγχος

Η μητρότητα είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός ρόλος για μια γυναίκα και είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτελεί το σημαντικότερο «σταθμό» στη ζωή της.

Πρόκειται για ένα ρολό που αρχίζει  από τη σύλληψη, γιατί σχετίζεται πάνω από όλα με τη δημιουργία μιας ζωής. Δεν αφήνει λοιπόν κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες, γεγονός που αυξάνει την σημαντικότητα του προγεννητικού έλεγχου, όχι μόνο πριν αλλά και κατά την διάρκεια της κύησης.

Σε γυναίκες που προγραμματίζουν ή επιθυμούν μία εγκυμοσύνη, θα πρέπει να γίνεται ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος που σκοπό έχει να ανιχνεύσει έγκαιρα προβλήματα υγείας της μητέρας πριν την έναρξη της κύησης και τα οποία είναι δυνατόν να βλάψουν το έμβρυο. Πολλές από αυτές τις παθήσεις δεν δίνουν συμπτώματα, επομένως μπορούν να βρεθούν μόνο με εξετάσεις αίματος.

Στο βασικό αυτό εργαστηριακό έλεγχο θα σας προταθούν οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Γενική αίματος

Ανιχνεύει παθήσεις του αίματος, αναιμία και λοιμώξεις.

 • Ομάδα αίματος και Rhesus

Θα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας την ομάδα αίματος και αν έχετε ρέζους θετικό ή αρνητικό πριν την εγκυμοσύνη έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη αποβολή σε περίπτωση αντίθετου ρέζους του παιδιού από τη μητέρα

 • CMV (IgM, IgG)

CMV είναι ο κυτταρομεγαλοϊός. Τα αντισώματα στο αίμα της γυναίκας μας δείχνουν αν έχετε προσβληθεί πρόσφατα από αυτόν τον ιό. Αν έχετε ενεργό λοίμωξη και μείνετε έγκυος, το μωρό μπορεί να έχει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ή και να αποβάλλετε.

 • Τοξόπλασμα (IgM, IgG)

Το τοξόπλασμα είναι μία νόσος που μεταδίδεται από τα ζώα (κυρίως γάτες), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και από όχι καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά. Μία γυναίκα που θα νοσήσει κατά την κύηση μπορεί να αποβάλλει ή το μωρό μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στον εγκέφαλο.

 • Ερυθρά (IgM, IgG)

Η ερυθρά είναι μία πάθηση που μπορεί να δημιουργήσει τερατογέννεση στο έμβρυο. Η νόσηση είναι σήμερα πιο σπάνια λόγω του προγράμματος μαζικών εμβολιασμών, παρόλα αυτά εμφανίζονται σποραδικά κρούσματα.

 • VDRL

Έλεγχος για σύφιλη

 • HIVI,II (αντισώματα)  

Έλεγχος για AIDSκαι Ηπατίτιδα C

 • HbsAg, anti-HCV

Έλεγχος για ηπατίτιδες Β και Αυστραλιανό Αντιγόνο

 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης

Έλεγχος για μεσογειακή αναιμία. Πολλοί κάτοικοι των μεσογειακών χωρών μπορεί να φέρουν τη μετάλλαξη της αιμοσφαιρίνης χωρίς να πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Αν και οι δύο έχουν τη μετάλλαξη, τότε υπάρχει πιθανότητα 25% να πάσχει το μωρό. Ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία μπορεί να πεθάνει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η να μεταγγίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

 • TSH, FT4, FT3

Είναι μία βασική εξέταση για τον έλεγχο του θυρεοειδή. Αν υπάρχει θυρεοειδοπάθεια, μπορεί να επηρεαστεί η πορεία της κύησης. Επίσης μία κύηση μπορεί να απορυθμίσει μία λανθάνουσα θυρεοειδοπάθεια

 • **CFTR

Είναι μία εξέταση που ανιχνεύει τους φορείς όλων των γνωστών μεταλλάξεων που μπορεί να προκαλέσουν κυστική ίνωση. Αν και οι δύο γονείς έχουν τη μετάλλαξη, τότε το μωρό έχει 25% πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο. Η κυστική ίνωση είναι μία πολύ σοβαρή νόσος που συνήθως είναι θανατηφόρος για τα παιδιά ή δημιουργεί πού σοβαρά προβλήματα από το αναπνευστικό, το συκώτι και πολλούς αδένες του οργανισμού. Αν και 5% περίπου του πληθυσμού μπορεί να έχουν κάποια μετάλλαξη, η εξέταση στους γονείς δεν είναι υποχρεωτική γιατί είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Στόχος του προγεννητικού ελέγχου και της σωστής παρακολούθησης της εγκυμοσύνης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση μιας κύησης χωρίς επιπλοκές και η γέννηση ενός ζώντος και υγιούς νεογνού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει κυριολεκτικά ζωές. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευάλωτη για αυτό και η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο θεραπείας, όπου με γνώμονα τον σωστό προγεννητικό έλεγχο μπορεί να αποφύγει προβλήματα που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου και κατ’ επέκταση και την υγεία – ψυχική και σωματική- της μητέρας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish