Ημερολόγιο κύησης
Εβδομάδα 1 και 2
Οι δύο πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά συναρπαστικές και μυστηριακές για τις περισσότερες γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης και πέρα θα δοκιμάσετε τη χαρά της δημιουργίας ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ενδέχεται να μην είναι καν σίγουρο ότι είστε έγκυος ακόμα! Το ερώτημα που προκύπτει πιο συχνά είναι “Είμαι έγκυος;» Το πότε έγινε η σύλληψη είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά στοιχεία των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης. Επομένως μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσει την εκτιμώμενη ημερομηνία σύλληψης του μωρού σας.
Εβδομάδα 3 και 4
Κατά την παρούσα χρονική στιγμή το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να ανιχνευθεί με γυμνό μάτι, ακόμη κι αν αυξάνεται γρήγορα. Το μωρό σας αποτελείται από μια σφαίρα των κυττάρων που μπορούν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας βελόνας. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης αμνιακό υγρό θα αρχίσει να αθροίζεται γύρω από τη σφαίρα των κυττάρων που περιλαμβάνει το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει σε μια κοιλότητα που ονομάζεται αμνιακός σάκος. Το αμνιακό υγρό σαν μαξιλάρι θα βοηθήσει το μωρό σας κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις 4 εβδομάδες, τα όργανα του μωρού σας θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης θεωρούνται μια κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξης. Κάθε έκθεση σε βλαβερές ουσίες, κατά την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ή αργότερα κατά το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιές ή βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο σας. Πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν είστε εκτεθειμένες σε επικίνδυνες ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας. Επίσης, μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται λίγο κουρασμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις 4 εβδομάδες, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της προσπάθειας που κάνει το σώμα σας για την υποστήριξη του μωρού σας.
Εβδομάδα 5
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης αρχίζουν να αναπτύσσονται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο, οι πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πέμπτη εβδομάδας περιλαμβάνουν αυτές που συμβαίνουν στην καρδιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η καρδιά θα αρχίσει να χτυπά.
Εβδομάδα 6
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της εγκυμοσύνης o γιατρός σας θα μετρήσει το μωρό σας με υπερήχους. Το μωρό σας την 6η εβδομάδα μπορεί να είναι από 2 έως 5 χιλιοστά. Ναυτίες αλλά και αύξηση του σωματικού σας βάρους μπορεί να παρατηρηθούν από αυτή τη βδομάδα και έπειτα, καθώς και Η μήτρα σας θα αλλάζει σε μέγεθος τώρα και καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας από εδώ και έπειτα.
Εβδομάδα 7 και 8
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 7 της εγκυμοσύνης το μωρό σας θα αυξηθεί παρά πολύ, μέχρι 13mm σε μήκος! Τα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πιο εμφανή στο μωρό σας. Οι κινήσεις του θα είναι ασυντόνιστες αλλά να ξέρετε ότι αισθάνεται πολύ άνετα.
Από την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι 14 έως 20 χιλιοστά. Τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να ωριμάζουν οπότε σε λίγο θα εμφανιστούν οι πρώτες κινήσεις του. Θα παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές του μαστού. Εκτός από κάποια ευαισθησία θα παρατηρήσετε ότι τα στήθη σας είναι κάπως φουσκωμένα. Η εύκολη κόπωση θα σας είναι κάπως ενοχλητική αλλά θα πρέπει να την αποδεχτείτε ρυθμίζοντας ανάλογα το πρόγραμμα της ημέρας. Η ναυτία θα υποχωρήσει περίπου την 14η εβδομάδα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να την περιορίσετε.
Εβδομάδα 9-11
Από την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι μεταξύ 22 και 30mm. Αυτή την εβδομάδα οι περισσότερες από τις πτυχές της φυσικής δομής του μωρού σας, όπως το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και ο κορμός είναι σχηματισμένα. Η μήτρα σας εξακολουθεί να αυξάνεται σε μέγεθος.
Κατά την 10η εβδομάδα, το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Αρχίζει μία περίοδος γρήγορης ανάπτυξης του εμβρύου. Στις δέκα εβδομάδες το μωρό σας κινδυνεύει πλέον πολύ λιγότερο από τις εξωτερικές επιδράσεις τοξικών και άλλων παραγόντων άρα ο κίνδυνος για συγγενείς δυσπλασίες μειώνεται κατά πολύ.
Κατά την 11η βδομάδα κύησης, σημαντική είναι η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του μωρού σας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέταση η οποία γίνεται με υπερηχογράφημα. Η οποία τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται με μέτρηση μίας πρωτεΐνης, τα αρχικά της οποίας είναι PAPP-A. Μας δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία για το μωρό σας. Εάν δεν την έχετε κάνει ακόμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να την προγραμματίσετε.
Εβδομάδα 12-16
Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές του δέρματος κατά τη διάρκεια της κύησης την 12η εβδομάδα. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε εναπόθεση μελανίνης και είναι πιο έντονες σε γυναίκες με σκούρο δέρμα. Πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση της εγκυμοσύνης που δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται και υποχωρεί με τον τοκετό.
Κατά την 13η εβδομάδα της κύησης η αύξηση του μεγέθους της μήτρας θα σας φέρει κάποιους πόνους ή και δυσφορία. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι σύνδεσμοι που κρατούν την μήτρα στη θέση της αυξάνουν τώρα σε μήκος, όσο αυξάνεται η μήτρα, οπότε εσείς αυτό θα το βιώσετε σαν τραβήγματα, ενοχλήσεις ή πόνο.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, θα αρχίσετε να χρειάζεστε 300 με 500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που κανονικά θα έπρεπε να προσλάβετε, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε στην διατροφή σας τροφές με πολυακόρεστα λιπαρά. Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των εβδομάδων 16 και 18 θα υποβληθείτε σε μία εξέταση που ονομάζεται Α-τεστ. Αυτό αφορά την μέτρηση των επιπέδων 3 ορμονών στο αίμα σας και συνδυάζεται με υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι μία στατιστική ανάλυση που αφορά τον κίνδυνο το μωρό σας να πάσχει από κάποιο σύνδρομο που οφείλεται σε χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.
Εβδομάδα 17-20
Το πρώτο αίσθημα κίνησης πολλές γυναίκες το αντιλαμβάνονται σαν ένα φτερούγισμα, σαν κάτι να στριφογυρίζει στην κοιλιά τους. Το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς εκείνης της στιγμής είναι ανεκτίμητο. Μερικές γυναίκες θα έχουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα, φλεγμονή, πόνο και μούδιασμα στα δάκτυλα ή τον καρπό. Πόνος και μούδιασμα στα δάχτυλα που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό είναι πραγματικά κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στις 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι τώρα 15 εκατοστά και ζυγίζει 190 γραμμάρια! Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αρχίσουν να σας ταλαιπωρούν. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά σας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπεί η πίεση της μήτρας πάνω στην κάτω κοίλη φλέβα. Η πίεση αυτή εμποδίζει την επιστροφή του φλεβικού αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά και το αποτέλεσμα είναι να αισθανθείτε έντονη τάση λιποθυμίας.
Το μωρό σας από την 19η εβδομάδα έως τον τοκετό θα αυξηθεί περίπου 15 φορές σε μέγεθος. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του σώματός σας.
Από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης το μωρό σας εξασκείται στην “αναπνοή” και την κατάποση σε τακτική βάση. Όταν λέμε αναπνοή εννοούμε αναπνευστικές κινήσεις. Στο υπερηχογράφημα διακρίνεται έμβρυο που διανύει την 20η εβδομάδα κύησης. Ένας άνθρωπος σε μικρογραφία!
Εβδομάδα 21-25
Κατά την 21η βδομάδα της κύησης τα εσωτερικά του όργανα του μωρού σας καθώς και το κεντρικό νευρικό σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη και ωρίμανση. Το πεπτικό του σύστημα αρχίζει να λειτουργεί και όσο και αν φαίνεται περίεργο το μωρό σας καταπίνει αμνιακό υγρό. Αυτή είναι απαραίτητα διαδικασία για την σωστή ωρίμανση του πεπτικού συστήματος.
Κατά την 22η εβδομάδα της κύησης είναι ο καιρός για να κάνετε το υπερηχογράφημα που αποκαλείται β-επιπέδου. Πρόκειται για λεπτομερειακή απεικόνιση όλων των συστημάτων και των οργάνων του μωρού σας και θα έχετε την ευκαιρία να το θαυμάσετε στην οθόνη.
Στην 23η εβδομάδα της κύησης Θα αρχίσετε να αισθάνεστε συστολές Braxton Hicks. Μην τρομάζετε. Οι συστολές Braxton Hicks συμβαίνουν όταν οι μύες στη μήτρα σας σφίγγουν, συνήθως για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το πρωτογενές χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τις Braxton Hicks από τις κανονικές συστολές είναι ότι οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι συνήθως τυχαίες και ανώδυνες ή ελάχιστα επώδυνες. Οι συστολές αυτές αυξάνουν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Έχουν σκοπό να προετοιμάσουν την μήτρα. Συνήθως υποχωρούν αν αλλάξετε θέση ή αν χαλαρώσετε. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή δύο γιατί η αφυδάτωση μερικές φορές μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των συσπάσεων.
Κατά το 2ο τρίμηνο της κύησης, απολαύστε την κάθε στιγμή γυμναστικής του μωρού σας γιατί θα σας λείψει αυτό το αίσθημα όταν γεννηθεί. Θα σας εκπλήξει το μέγεθος του αισθήματος απώλειας αυτής της… πολύ προσωπικής σχέσης με το μωρό σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ανάγνωση και η μουσική είναι ευεργετική. Το γεγονός και μόνο ότι σας βοηθά να αισθάνεστε περισσότερο δεμένοι με το παιδί σας αξίζει τον κόπο. Αν αισθάνεστε ότι με την μουσική ηρεμεί το μωρό σας, τότε κάντε το. Να θυμάστε ότι τα μωρά μπορούν να ακούσουν στη μήτρα.
Εβδομάδα 26-29
Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του και πολύ εύκολο να ακούσουμε την καρδιά του να χτυπάει με ένα απλό στηθοσκόπιο ή και με ειδική συσκευή ενίσχυσης. Δεν έχει ταχυκαρδία. Απλά έχει καρδιακούς παλμούς περίπου διπλάσιους από την μητέρα του. Έτσι είναι και πολύ εύκολο να διακρίνουμε τους δικούς του παλμούς εάν μας αφήσει βέβαια γιατί κινείται ταχύτατα.
Κατά την 27η εβδομάδα της κύησης και όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας τόσο πιο εξαντλημένη θα νοιώθετε, δυστυχώς. Την ενέργειά σας την παίρνει όλη το μωρό σας οπότε θα πρέπει να αναπαύεστε και να κοιμάστε όποτε έχετε την ευκαιρία. Οι συστολές της μήτρας θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.
Η 28η εβδομάδα είναι η εβδομάδα της εξέτασης μαρτυρίου ή αλλιώς της μέτρησης της καμπύλης γλυκόζης. Στην εγκυμοσύνη επειδή ο οργανισμός χρειάζεται την ενέργεια για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλάζει τον ρυθμό φύλαξης και κατανάλωσης της γλυκόζης. Ελέγχοντας τον ρυθμό του σώματος είμαστε σε θέση να ρυθμίσουμε την διατροφή καλύτερα και να αποφύγουμε να αναπτυχθεί διαβήτης της κύησης με επιπτώσεις και σε εσάς αλλά και στο μωρό σας.
Κατά την 29η εβδομάδα το βάρος σας από εδώ και πέρα θα αυξηθεί πολύ αν λάβετε υπόψη και την ανάπτυξη που θα έχει το παιδί σας η οποία θα είναι ραγδαία. Οι πνεύμονες του και ο εγκέφαλός του ωριμάζουν με εξαιρετική ταχύτητα. Τα προβλήματα με το έντερο ίσως να επιδεινωθούν από εδώ και πέρα γιατί μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος στην κοιλιά σας. Στο τρίτο τρίμηνο το μωρό σας αυξάνει σε ύψος και βάρος δηλαδή το σώμα του έχει σχηματιστεί αλλά τώρα κερδίζει σε μέγεθος και χρειάζεται μια καλή διατροφή από εσάς.
Εβδομάδα 30-34
Στην παρούσα φάση θα αρχίσετε πλέον να διασκεδάζετε με το ποιο μέλος του μωρού σας θα προέχει στην κοιλιά σας. Πολύ συχνά θα διαπιστώνετε ότι χαϊδεύετε το κεφάλι του ή προσπαθείτε να πιάσετε το χέρι ή το πόδι του.
Κατά την 31η εβδομάδα της κύησης το μωρό σας πλησιάζει τα 41 εκατοστά σε ύψος και περίπου τα 1500 γραμμάρια σε βάρος. Οι κινήσεις του είναι ξαφνικές, μεγάλης έντασης και εύκολα καταλαβαίνετε πλέον τις αλλαγές στάσης του σώματός του. Όσο άνετα αισθάνεται το μωρό σας τόσο πιο άβολα θα αισθάνεστε εσείς λόγω της συνεχούς αύξησης του μεγέθους του. Οι κινήσεις του μωρού είναι σημάδι υγείας και καλής ανάπτυξης. Συνηθίστε να παρατηρείτε τις κινήσεις του παιδιού σας στην διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
Κατά την 32η εβδομάδα της κύησης oι συστολές Braxton Hicks, τα πετρώματα της κοιλιάς, είναι ακόμα ασυντόνιστα και ανώδυνα, και αυτό αποτελεί ένα είδος προετοιμασίας της μήτρας για τον τοκετό. Καούρες, δυσπεψία, προβλήματα δυσκοιλιότητας θα είναι καθημερινά.
Το μωρό σε αυτές τις εβδομάδες κερδίζει περίπου από 150 έως 200 γραμμάρια την εβδομάδα και αναπτύσσεται. Θα παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξάνει αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του μωρού σας. Κατά την 33η εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε έναν σημαντικό υπερηχογραφικό έλεγχο που ονομάζεται υπέρηχος τρίτου τριμήνου και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ροή του αίματος από και προς το μωρό σας (Doppler).
Από την 34η εβδομάδα και έπειτα επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε εβδομάδα ο οποίος παρακολουθεί και σας ενημερώνει για την θέση του μωρού σας σε σχέση με το δικό σας σώμα. Πρόσθια θέση είναι η ιδανική θέση του μωρού αν και πολλοί τοκετοί τελειώνουν ομαλά ακόμα και αν η θέση του μωρού είναι οπίσθια.
Εβδομάδα 35-40
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης είναι η περίοδος που αυξάνει η ανησυχία της μέλλουσας μητέρας για το αν είναι προετοιμασμένη σωστά, αν έχει ξεχάσει κάτι και κυρίως αν θα τα καταφέρει με τον τοκετό. Για όλα αυτά οι λύσεις είναι έτοιμες. Συζητείστε με τον γιατρό και την μαία σας.
Στην 36η εβδομάδα και όταν το κεφάλι του μωρού σας μπει στην είσοδο της λεκάνης (διαδικασία που καλείται εμπέδωση) θα υποβληθείτε σε μία εξέταση που λέγεται καρδιοτοκογραφία (σε συντομία NST). Κατά την διάρκειά της που κρατάει πάνω κάτω 20 λεπτά καταγράφονται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, οι κινήσεις του και οι συσπάσεις της μήτρας. Έτσι παίρνουμε μία εικόνα για το αν το παιδί σας «ζορίζεται» ή αισθάνεται δυσφορία όταν η μήτρα σας συσπάται, πληροφορίες σημαντικές για έναν φυσιολογικό τοκετό. Αν η εξέταση δείξει κάποια δυσφορία του παιδιού, σημαίνει ότι κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού αυτή η δυσφορία μπορεί να είναι επικίνδυνη οπότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει καισαρική τομή ή όχι, ανάλογα με τα ευρήματα.
Από την 37η έως και την 40η εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να γεννάτε! Άγχος, συγκίνηση, κούραση, εξάντληση; όλα αυτά τα νοιώθει μία μέλλουσα μητέρα φτάνοντας εδώ. Και το μωρό και η μητέρα ανυπομονούν να γνωριστούν και να φύγουν παρέα για το σπίτι. Κουράστηκαν ο ένας να είναι μέσα στον άλλο. Η ώρα έφτασε!