Φυσική Σύλληψη

Η έμμηνος ρύση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας καθώς αποτελεί μία σειρά από αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της γυναίκας, οι οποίες συμβαίνουν με σκοπό την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος συμβάλλει σημαντικά τόσο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας. Θέλετε να κάνετε παιδί και η σκέψη αυτή κυριαρχεί στο μυαλό σας. «Πόσο εύκολη είναι μια φυσική σύλληψη;» «Ποια τα ποσοστά επιτυχίας από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες;» «Μπορώ να μείνω έγκυος με φυσικό τρόπο;»

Η πρώτη ημέρα του κύκλου συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως (κανονική ροή – κόκκινο αίμα). Στην υπόφυση του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει ήδη η έκκριση της FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη), η οποία δρα στις ωοθήκες προάγοντας την ωρίμανση των ωοθυλακίων το μήνα. Ένα τελικά ωοθυλάκιο θα ωριμάσει και θα οδηγηθεί σε ωορρηξία. Με την απελευθέρωση του ωαρίου το άδειο ωοθυλάκιο, το ωχρό σωμάτιο, αρχίζει να εκκρίνει μία ορμόνη, η οποία ονομάζεται Προγεστερόνη για να προετοιμάσει το ενδομήτριο για την ενδεχόμενη εμφύτευση. Τις ημέρες αυτές και μόνο ανοίγει το επονομαζόμενο «παράθυρο εμφύτευσης» και το ενδομήτριο γίνεται δεκτικό στο έμβρυο σε περίπτωση σύλληψης.

Οι γόνιμες μέρες μίας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Αν μία γυναίκα έχει σταθερό κύκλο (κύκλο 28 ημερών κατά προσέγγιση), μπορεί να βρει την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας της υπολογίζοντας 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό της (1η ημέρα θεωρείται η 1η ημέρα της κόκκινης ροής αίματος) και οι γόνιμες μέρες είναι δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο ημέρες μετά.

Ωοθυλακιορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ένα ή περισσότερα ωάρια από μία από τις ωοθήκες. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτή αντιστοιχεί με τη γόνιμη φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου. Σε γυναίκες με σταθερό Εμμηνορυσιακό κύκλο αυτό κατά κανόνα συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο (έμμηνο ρύση). Κάθε μήνα αρκετά ωάρια ξεκινούν τη διαδικασία ωρίμανσης μέσα στις ωοθήκες. Συνήθως όμως μόνο ένα από αυτά ολοκληρώνει όλη τη διαδικασία με επιτυχία και απελευθερώνεται στην πυελική κοιλότητα για να καταλήξει στη σάλπιγγα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι για εσάς η παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας σας και ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών σας, μπορείτε τώρα να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας και να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας κύησης μέσα από τον Υπολογιστή Ωοθυλακιορρηξίας μας.

 

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish