Το SURVIVOR της γονιμότητας

Ποια είναι η βιταμίνη που δίνει τη λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας
Ποια είναι η βιταμίνη που δίνει τη λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας
23 Μαρτίου, 2017
ασκηση και γονιμοτητα
Άσκηση και Γονιμότητα
11 Μαΐου, 2017
image-61310

Η αγωνία και το άγχος που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια σε κάθε αρχόμενη οικογένεια για το αν μπορούν να αποκτήσουν παιδί ολοένα και μεγαλώνουν. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο το διαδίκτυο όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δεν δίνουν καθόλου έμφαση στην πρόληψη παρά μόνο εστιάζουν στην θεραπεία της υπογονιμότητας.

Γυναίκες υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν μελλοντικά κάποιας μορφής υπογονιμότητα είναι:

  • Όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • Όσες έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικό χειρουργείο, όπως ωοθηκεκτομή
  • Όσες έχουν προβεί σε αφαίρεση κύστης ωοθήκης ή σε
  • Εκπυρήνιση ινομυωμάτων
  • Σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νόσων
  • Σε περιπτώσεις διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου
  • Σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης
  • Όσες έχουν ανατομικές εκ γενετής ανωμαλίες του σχήματος της μήτρας
  • Σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού

Για αυτό και είναι υψίστης σημασίας ο εντοπισμός της υπογονιμότητας όσο πιο νωρίς γίνεται ή ακόμα καλύτερα σε όσο νεότερη ηλικία γίνεται, έτσι ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη αλλά και πιο άμεση αντιμετώπιση.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ανεξάρτητα των παραγόντων που αναφέρθηκαν νωρίτερα, κάθε γυναίκα, είτε βρίσκεται σε σχέση είτε όχι, καλό θα ήταν να υποβάλλεται σε έλεγχο γονιμότητας από την ηλικία των 25 ετών και έπειτα, όπως επίσης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις νωρίτερα (ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, κ.α.). Ανάλογα υποστηρίζω και για τον ανδρικό πληθυσμό, αφού η ολιγοσπερμία ή αζωοσπερμία δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τον όγκο του σπέρματος και την εκσπερμάτιση, όπως πολλοί άνδρες πιστεύουν. Ένα σπερμοδιάγραμμα αρκεί, πολλές φορές, για να διακρίνουμε την οποιαδήποτε παθολογία, ενώ είμαστε σε θέση, σχεδόν πάντα, όχι να θεραπεύσουμε αλλά να προλάβουμε μία κατάσταση αζωοσπερμίας, και έτσι να διατηρήσουμε την γονιμότητα, με την μέθοδο της κατάψυξης σπέρματος. Είναι σημαντικό να σημειώσω πως η ορμονικής αιτιολογίας ολιγοσπερμία και αζωοσπερμία έχει, ως επί το πλείστον, πτωτική εξέλιξη.

Η πρόληψη είναι πάντα απαραίτητη για την καλή μελλοντική λειτουργία του οργανισμού σας. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 2106895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish