Το πρόγραμμα κατάψυξης ωαρίων της Goldman Sachs είναι ένα μονοπάτι για μια σκληρή δυστοπία

Οι τεχνητές ωοθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις γυναίκες να γίνουν μητέρες μετά από καρκίνο χωρίς κίνδυνο, λένε οι επιστήμονες
8 Νοεμβρίου, 2019
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μελέτες
8 Νοεμβρίου, 2019

Πώς λύνετε ένα πρόβλημα όπως το χάσμα στις αμοιβές; Η Goldman Sachs πιστεύει ότι έχει την απάντηση. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για το προσωπικό, τα οποία θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους με – ή που θέλουν – παιδιά να εξισορροπήσουν τα καθήκοντά τους με την εργασία.

Μεταξύ των άλλων παροχών της εταιρείας, οι νέοι γονείς της Goldman Sachs Group Inc προσφέρονται τώρα 26 εβδομάδες γονικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο (20 στις ΗΠΑ), ανεξάρτητα από το φύλο ή το καθεστώς των φροντιστών: περισσότερες από τις άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Η πρωτοβουλία “μονοπάτια προς τη γονική μέριμνα” θα δούμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα προσφέρουν επιχορήγηση για τη δέσμευση αυγών και τη δωρεά αυγών, μέχρι το ποσό των 20.000 δολαρίων (£ 15.407), καθώς και επιχορηγήσεις για υιοθεσία και υποκατάστατα. Ακολουθεί από την ανακοίνωση του περασμένου έτους ότι η εταιρεία προσφέρει εξωσωματική γονιμοποίηση, ναυτιλία γάλακτος και επείγουσες νταντάδες στο προσωπικό.

Είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο. Η Goldman Sachs International έχει ένα επαίσχυντο μέσο μισθό ανδρών και γυναικών 50,6% – και τελικά κάνουν κάτι γι ‘αυτό. Οι εταιρείες που λένε “mea culpa” και βάζοντας τα χρήματά τους όπου είναι το στόμα τους, όταν δηλώνουν ότι φροντίζουν για την ισότητα στο χώρο εργασίας είναι ένα ζωτικό βήμα στην αλλαγή αλλαγής (στην περίπτωση αυτή, βάζοντας πολλά χρήματα όπου είναι το στόμα τους). Η γονική άδεια – που εξακολουθεί να είναι άνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμβάλλει σημαντικά στη διαφορά στις αμοιβές. Οι μητέρες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά τον τοκετό και οι πατέρες τους επέτρεπαν να έχουν μόνο αν οι σύντροφοί τους εργάζονται επίσης με πλήρη απασχόληση, τα κενά διευρύνονται και η τιμή της φροντίδας των παιδιών αφήνει πολλές μητέρες χωρίς άλλη επιλογή παρά να επιλέξουν μερική απασχόληση για να καλύψουν το φορτίο .

Επιπλέον, το στίγμα των αντρών που λαμβάνουν άδεια πατρότητας διατηρείται σε αυτό το μοντέλο, καθώς και μέσω εταιρικών δομών και πολιτισμών που την αποθαρρύνουν. Αυτό οδηγεί στην ανισότητα στο σπίτι και σε έναν φαύλο κύκλο που συνεχίζει τη γενιά μετά τη γενιά. Η Goldman Sachs φαίνεται σοβαρή στην προσπάθειά της να αλλάξει αυτό.

Δεν είναι η πρώτη εταιρεία που κάνει τέτοια κίνηση τους τελευταίους μήνες. Πολλές μεγάλες τράπεζες και εμπορικά σήματα έχουν αναλάβει δράση και έχουν παρατείνει τη γονική άδεια, είτε ως αποτέλεσμα επιτυχημένων διακρίσεων – στην περίπτωση της JP Morgan και της Estee Lauder – είτε ως μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας στο χώρο εργασίας, όπως η Netflix που προσφέρει απεριόριστη γονική άδεια.

Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τι πήρε τόσο πολύ η Goldman Sachs για να παρατείνει τη γονική άδεια, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εμπορεύονται το ίδιο “δεν μπορούμε να το αντέξουμε” δικαιολογίες σαν μικρές επιχειρήσεις. Αλλά στην πραγματικότητα, το βάρος για αυτή την αλλαγή πρέπει να τοποθετηθεί με κυβερνητική νομοθεσία η οποία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει να καθυστερεί στα ποσοστά συμμετοχής. Βρίσκεται μόνο στον αριθμό 15 στην πιο πρόσφατη Global Gender Gap Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ενώ τα νέα μέτρα της Goldman Sachs φαίνονται θετικά, μερικά φαίνονται μάλλον πιο δυστοπικά. Θέλουμε πραγματικά το χώρο εργασίας μας να είναι τόσο συνδεδεμένο με την αναπαραγωγική μας ζωή, ώστε η ψυχρότερη συνομιλία να επεκτείνεται στις έρευνες σχετικά με την επιτυχία της διαδικασίας κατάψυξης των αυγών μας ή: “Έχουν ληφθεί όλα αυτά τα έμβρυα;”

Η πληρωμή για την κατάψυξη των ωαρίων και τη δωρεά ωαρίων αναμφισβήτητα ωφελεί μια κουλτούρα της εταιρείας που ενθαρρύνει τα μεγάλα ωράρια εργασίας και μια δέσμευση ζωής. Βοηθά απλά να διευκολύνει ένα περιβάλλον στο οποίο η γονική μέριμνα δεν είναι καν απαραίτητη επειδή ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί απλώς να τσακώνει μια νταντά με τον τρόπο σας, ενώ ολοκληρώνετε αυτή την επείγουσα αναφορά, αντί για μια θετική ισορροπία εργασίας / ζωής, όπου μπορείτε να περάσετε πραγματικά ένα μικρό ποσό με τα παιδιά και το σύντροφό σας.

Αυτό το επιστημονικό όραμα της γονιμότητας είναι επίσης τυλιγμένο σε ψεύτικες υποσχέσεις: γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός επιτυχίας για μια βιώσιμη εγκυμοσύνη μετά την κατάψυξη των ωαρίων είναι εξαιρετικά χαμηλός (ποσοστό γεννήσεων 18 τοις εκατό). Παρομοίως, η πληρωμή του μητρικού γάλακτος που αποστέλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο δεν επιλύει ένα πρόβλημα για τις μητέρες – παρέχει μια λύση για μια επιχείρηση που δεν ενδιαφέρεται για “δικαιολογίες”.

“Ελάτε να εργαστείτε για μας, και εάν θέλετε να καθυστερήσετε τη μητρότητα, αν θέλετε να διατηρήσετε τον όμορφο μισθό σας εμείς θα φροντίσουμε για εσάς”, είναι αυτό που πραγματικά φαίνεται να λέει.

Εάν οι εταιρείες επιθυμούν να προωθήσουν την ισότητα στο χώρο εργασίας, η γονική άδεια είναι ένα μεγάλο και θετικό βήμα, αλλά τα επεξεργασμένα σχέδια δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε. Να εισαγάγετε ποσοστώσεις εργασίας στους πίνακες, να ενθαρρύνετε τις ώρες ευελιξίας, να επιβάλλετε τις αμοιβές και τα μερίδια εργασίας που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουλεύουν σωστά χωρίς γονείς. Αυτά είναι όλα τα μέτρα που αντιστέκονται με συνέπεια.

Ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να σέρνει τα τακούνια της όταν πρόκειται για την επιβολή σαφούς νομοθεσίας που θα κρατά όλες τις εταιρείες υπόψη (δεν χρειάζεται απλώς να δηλώσουν κενά αν έχουν πάνω από 250 υπαλλήλους), είναι θετικό να δούμε μεγάλες εταιρείες να προσπαθούν να ηγηθούν. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως δικαιολογία για ένα μισθολογικό χάσμα όταν παίρνετε αστρονομικά δίδακτρα στο σπίτι – η Goldman είναι η φετινή κορυφαία ερμηνεύτρια των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, η μικρή επιχείρηση που δεν μπορούμε να αντέξουμε – η νοοτροπία ισοτιμίας απλά δεν προσγειώνεται.

Το χάσμα στις αμοιβές συμβαίνει όταν συνδυάζονται η μητρότητα, οι ανισορροπίες του εργατικού δυναμικού και η απλή διάκριση λόγω φύλου. Οι δικαιολογίες για την ανάγκη ανταγωνιστικών μισθών για να προσελκύσουν το καλύτερο από τα καλύτερα, οι γυναίκες απλά να μην διαπραγματεύονται και να εργάζονται με μερική απασχόληση.

 

Πηγή: www.independent.co.uk

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish