Τι χαρακτηρίζει τελικά μια μητέρα; Η ηλικία ή ο νέος της ρόλος;

Τα μωρά των Χριστουγέννων!
Τα μωρά των Χριστουγέννων!
4 Δεκεμβρίου, 2018
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ (2)
Θηλασμός και εμφυτεύματα στήθους: Γιατροί και Πλαστικοί χειρούργοι παίρνουν θέση
11 Ιανουαρίου, 2019
Τι χαρακτηρίζει τελικά μια μητέρα; Η ηλικία ή ο νέος της ρόλος;

Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι το μεγαλύτερο όνειρό της ως κοριτσάκι ήταν να γίνει κάποτε μαμά! Η μητέρα μου έκανε το πρώτο της παιδί, εμένα, στα 22. Εγώ; Εμένα, λοιπόν, οι κούκλες δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, τα παιδικά μου ενδιαφέροντα και παιχνίδια διέφεραν πολύ από αυτά των υπόλοιπων παιδιών. Εγώ μεγάλωσα σε ένα σπίτι δύο γονείς εργαζόμενους και δικό μου παιδικό όνειρο όταν μεγαλώσω, σε αντίθεση με της μητέρας μου, δεν ήταν να γίνω μαμά, αλλά αυτό που ήθελα πάντα ήταν να γίνω μία επιτυχημένη δικηγόρος, ή μια πάρα πολύ καλή επιχειρηματίας, αναλόγως!! Και ενώ ήξερα ότι κάποια μέρα σαφώς θα ήθελα να γίνω μητέρα, δεν ήταν κάτι το οποίο βρισκόταν στα κοντινά πλάνα μου. Ήθελα απλά την εμπειρία… χωρίς, όμως, να έχω ιδέα τι θα ήταν αυτή η εμπειρία.


Πότε άραγε είναι η τέλεια στιγμή για να κάνεις ένα μωρό;


Οι πιο σύγχρονες γυναίκες αναρωτιούνται: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ή ηλικία για να κάνεις ένα μωρό; Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είσαι έτοιμη για ένα μωρό μέχρι να το αποκτήσεις. Βρισκόμενη σε ένα χώρο ο οποίος απαρτίζεται από μέλλουσες μανούλες και γυναίκες η οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωράκι, θα έλεγα ότι ποτέ κανένα ζευγάρι και καμία γυναίκα δεν είναι από πριν έτοιμοι για να αποκτήσουν ένα μωρό. Σαφώς, μπορεί να το θέλουν…σαφώς μπορεί η απόκτηση ενός παιδιού να έχει γίνει σκοπός ζωής για αυτούς…Η αλήθεια όμως είναι ότι αν δεν πιάσεις στα χέρια σου αυτό το μωρό, αν δεν μπει στη ζωή σου, αν δεν υπάρξει στην καθημερινότητα σου, δεν θα καταλάβεις ποτέ πόσο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου…δεν θα καταλάβεις ποτέ πόσο γρήγορα θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή και τις σχέσεις σου…δεν θα καταλάβεις ποτέ πόσο ευάλωτη θα είσαι πια μπροστά του και πόσο θα αλλάξει τη σχέση σου με το σύντροφο της ζωής σου!


Η ύπαρξη ενός μωρού στη ζωή σας σε μεγαλύτερη ηλικία δεν επηρεάζει την ιδιότητα και τον ρόλο σου ως μητέρα


Το να είσαι μεγαλύτερος γονέας δεν είναι απαραίτητα κάτι το οποίο στα μάτια σου πρέπει να φαίνεται ανάρμοστο. Αντιθέτως, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις σταθεροποιήσει μερικούς από τους πυλώνες στη ζωή σου, όπως ταξίδια, επαγγελματική σταδιοδρομία, κ.α. και είσαι πιο ώριμη να αντιμετωπίσεις τις μεγάλες αλλαγές που επρόκειτο ή ήδη συμβαίνουν στη ζωή σου! Είναι πολύ όμορφο πράγμα να καλλιεργείς, να διαμορφώνεις, να εκπαιδεύεις, να μοιράζεσαι και να μεγαλώνεις ένα παιδί. Και βέβαια, η γνώση που σου έχουν προσφέρει οι πολλών ετών εμπειρίες αποτελούν πηγή γνώσης του κόσμου για το παιδί σου. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως η πραγματική γονική μέριμνα είναι μάθημα ζωής για το παιδί και την διαμόρφωση της προσωπικότητας του!


Η σοφία, η διορατικότητα και η προοπτική αποτελούν ανεκτίμητα εργαλεία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς.


Δεν είναι εύκολο. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεσαι δυσαρεστημένη κοιτάζοντας πίσω καθώς πλέον η ζωή σου είναι τελείως διαφορετική. Ωστόσο, βλέποντας το παιδί σου η χαρά και η πληθώρα αγάπης που φωλιάζουν μέσα σου είναι ανεκτίμητης αξίας. Είσαι μια καλύτερη μαμά. Αλλά θυμήσου…Με την ηλικία έρχεται η ικανότητα να εκτιμήσει κανείς τη σημασία των μικρών πραγμάτων στη ζωή και την πεποίθηση ότι όλα συμβαίνουν για έναν λόγο. Κι αυτή η εικόνα είναι κάτι που ίσως να μην εκτιμούσες πριν…

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish