Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητά μου;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μελέτες
8 Νοεμβρίου, 2019
Γυμναστήριο, συμπληρώματα και ανδρική γονιμότητα
Γυμναστήριο, συμπληρώματα και ανδρική γονιμότητα
30 Ιανουαρίου, 2020

Το ποσοστό των Αυστραλών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι υψηλός όλων των εποχών. Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αλλά τώρα αυξάνεται η κατανόηση ότι επηρεάζει επίσης τη γονιμότητα.

Μια λεπτή ορμονική ισορροπία ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία παράγεται σε λιπώδη ιστό. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών και να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Η ποσότητα και η κατανομή του σωματικού λίπους επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο μέσω μιας σειράς ορμονικών μηχανισμών. Όσο περισσότερο το υπερβολικό βάρος και το περισσότερο κοιλιακό λίπος τόσο μεγαλύτερο είναι ο κίνδυνος δυσκολιών γονιμότητας.

Το υπερβολικό βάρος, ιδιαίτερα το υπερβολικό κοιλιακό λίπος, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη (όταν το σώμα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά) και μειωμένα επίπεδα σφαιρίνης δέσμευσης ορμονών σεξουαλικής επαφής (SHBG) των ορμονών του φύλου ανδρογόνο και οιστρογόνο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο των ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τη γονιμότητα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο μετά τη διακοπή της αντισύλληψης από ό, τι οι γυναίκες στο κανονικό εύρος βάρους (66,4% των παχύσαρκων γυναικών συλλάβουν μέσα σε 12 μήνες, έναντι 81,4% των γυναικών με κανονικό βάρος).

Οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εξωστρέφειας (όταν δεν απελευθερώνονται από τις ωοθήκες αυγά). Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (BMI) πάνω από 27 είναι τριπλάσιοι από τους άνδρες στο κανονικό εύρος βάρους που δεν μπορούν να συλλάβουν επειδή δεν έχουν ωορρηξία. Πολλές γυναίκες που φέρουν υπερβολικό βάρος εξακολουθούν να έχουν ωορρηξία, αλλά φαίνεται ότι η ποιότητα των αυγών που παράγουν μειώνεται. Τα στοιχεία για αυτό είναι ότι μεταξύ των γυναικών που έχουν ωορρηξία, κάθε μονάδα BMI άνω των 29 μειώνει την πιθανότητα να επιτύχει μια εγκυμοσύνη εντός 12 μηνών κατά περίπου 4 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι για μια γυναίκα με BMI των 35 η πιθανότητα εγκυμοσύνης εντός ενός έτους είναι 26% χαμηλότερη και για μια γυναίκα με ΔΜΣ 40 είναι 43% χαμηλότερη σε σύγκριση με γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 21 και 29.

Και όταν τα ζευγάρια χρησιμοποιούν την εξωσωματική γονιμοποίηση για να συλλάβουν, η πιθανότητα μιας ζωντανής γέννησης είναι χαμηλότερη για τις γυναίκες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκες απ ‘ό, τι για τις γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ. Κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις γυναίκες με υγιή σωματική βαρύτητα, η πιθανότητα γέννησης με εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνεται κατά 9% στις γυναίκες που είναι υπέρβαρες και 20% στις γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία.

Στους άνδρες, η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη γονιμότητα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα ορμονών, σεξουαλική δυσλειτουργία και άλλες καταστάσεις υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια ύπνου (οι οποίες συνδέονται και με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και προβλήματα στύσης.) Υπολογίζεται ότι επιπλέον 10 κιλά μειώνουν την αρσενική γονιμότητα κατά 10%.

Μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της πατρικής παχυσαρκίας σε αναπαραγωγικά αποτελέσματα, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπογονιμότητα και ήταν λιγότερο πιθανό να γεννήσουν ζωντανά αν χρησιμοποιούσαν τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) και συνεργάτες τους. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η παχυσαρκία όχι μόνο μειώνει την ποιότητα του σπέρματος, αλλά και τη φυσική και μοριακή δομή των σπερματοζωαρίων.

Ενώ τα γεγονότα σχετικά με την παχυσαρκία και τη γονιμότητα μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Οι παρεμβάσεις απώλειας βάρους, ιδιαίτερα εκείνες που περιλαμβάνουν τόσο διατροφή όσο και άσκηση, μπορούν να προάγουν την κανονικότητα του έμμηνου κύκλου και να βελτιώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στις παχύσαρκες γυναίκες με ανώμαλη στειρότητα, ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους 5-10% βελτιώνει τη γονιμότητα και την πιθανότητα σύλληψης.

Μια απώλεια βάρους 7 τοις εκατό του βάρους του σώματος και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητα συνιστάται για τη βελτίωση της υγείας και της γονιμότητας των ανθρώπων που φέρουν το υπερβολικό βάρος. Τέλος, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αλλάξουν θετικά την συμπεριφορά τους, αν ο σύντροφός τους κάνει επίσης. Έτσι, η εγκυμοσύνη θα είναι πιο πιθανή αν ακολουθήσετε δίαιτα και άσκηση μαζί.

 

Πηγή: www.independent.co.uk

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish