Ποια είναι η βιταμίνη που δίνει τη λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας

Yoga and Infertility Boosting your psychology!!!
Yoga and Infertility: Boosting your psychology!!!
10 Μαρτίου, 2017
image-61310
Το SURVIVOR της γονιμότητας
4 Απριλίου, 2017
Ποια είναι η βιταμίνη που δίνει τη λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι δυνατό να αποδοθεί σε πάρα πολλούς λόγους… ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα, ο οποίος, συχνά, τείνει να αμελείται, αλλά παραμένει εξίσου σημαντικός, και αυτός είναι η έλλειψη βιταμίνης D από τον οργανισμό ανδρών και γυναικών. Η D αποτελεί μια βιταμίνη, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στον ανθρώπινο οργανισμό σε διάφορες μορφές, αλλά, συνήθως, παραμένει αδρανής. Εντοπίζεται στο δέρμα και η ύπαρξη της οφείλεται είτε στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είτε στην έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας της βιταμίνης D, γεγονός το οποίο επιβαρύνει αρνητικά τόσο τη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όσο και επιμέρους συστήματα αυτού, με ενδεικτικότερο το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών σήμερα και οφείλεται, αφενός, στις διατροφικές συνήθειες/επιλογές που ακολουθούν και αφετέρου στην μη επαρκή ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται καθημερινά. Η βιταμίνη D αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη παραγωγής των αναπαραγωγικών ορμονών. Αποτελέσματα πολλών ερευνών πιστοποιούν το ρόλο της βιταμίνης D στην δημιουργία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως τα επίπεδα βιταμίνης D σε γυναίκες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι πολύ υψηλότερα, σε σύγκριση με γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωσθεί με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη βιταμίνη ενεργοποιεί την Αντιμυλλέριο Ορμόνη – ή αλλιώς, Ορμόνη της Γονιμότητας- η οποία αποτελεί προγνωστικό δείκτη επάρκειας της ωοθηκικής λειτουργίας, αλλά και ενισχύει την παραγωγή καλών ποιοτικά ωαρίων, με αποτέλεσμα να διευκολύνει, αργότερα, την καλή εμφύτευση τους στην μήτρα της γυναίκας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επιπρόσθετα, πως τα καλά επίπεδα βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνουν τις πιθανότητες για μια επιτυχή προσπάθεια θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η βιταμίνη D ενισχύει την προγεστερόνη αλλά και βελτιστοποιεί τα επίπεδα των οιστρογόνων, ορμόνες βασικές για την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.

Στους άνδρες, η βιταμίνη D βελτιώνει την κινητικότητα, τον αριθμό αλλά και την μορφολογία του σπέρματος. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης αλλά και ενεργοποιεί την ερωτική επιθυμία (libido). Σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στην οποία συμμετείχαν 300 άντρες, το 44% αυτών είχε χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης. Οι εθελοντές που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, είχαν και την φτωχότερη ποιότητα σπέρματος. Πιστεύεται, ακόμη, ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων (πηγή Greenmed.gr, 2009) .

Επομένως, πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί έγκαιρα την έλλειψη βιταμίνης D?

Στον κάθε άνθρωπο, οι ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D διαφέρουν. Τα συμπτώματα ποικίλουν με πιο διαδεδομένα αυτών την έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, τον μυοσκελετικό πόνο και τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε και να σας παρέχει άμεσα απαντήσεις, είναι να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας μέσα από μια απλή αιματολογική εξέταση.

 

Πώς μπορεί κάποιος να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό του?

Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος να βελτιστοποιηθούν/αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής είναι η 30λεπτη καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D οφείλει να αποτελεί καθημερινό κομμάτι της ημερήσιας διατροφής σας. Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, μπορείτε να προσλαμβάνετε και σκευάσματα βιταμίνης D, συμπληρωματικά με την διατροφή σας, σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε ή δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε τις ανωτέρω τροφές.

 

Η πρόληψη είναι πάντα απαραίτητη για την καλή μελλοντική λειτουργία του οργανισμού σας. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να σας χαρίσουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής… το παιδί σας! Για καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις σε κάθε απορία σας πάνω σε θέματα γονιμότητας, κλείστε ραντεβού μαζί μας στο 2106895001 και εμείς θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish