Ποιά είναι η σημασία της βαθμολόγησης των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Γιατί τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!
Γιατί τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!
19 Φεβρουαρίου, 2014
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε πρίν το Υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε πρίν το Υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου
5 Μαρτίου, 2014
Ποιά είναι η σημασία της βαθμολόγησης των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Εξωσωματική γονιμοποίηση στα 26. Ακριβώς, τόσο νέα, όσο κι αν σας ακουστεί απίστευτο, μου συνέβη! 
Με την αζωοσπερμία του συζύγου μου η μόνη λύση ήταν να προχωρήσουμε με θεραπεία και λήψη σπερματοζωαρίων με χειρουργική επέμβαση  PESA/TESA. 
Ευτυχώς πέτυχε κι έτσι καταφέραμε να το καταψύξουμε.

Το δικό μου πρωτόκολλο ήταν βραχύ και δημιουργήθηκαν 12 ωάρια που ήταν όλα  καλά και κατάλληλα για μικρογονιμοποίηση. Στα σπερματοζωάρια την ημέρα της ωοληψίας παρουσιάστηκαν αυξημένες ανωμαλίες και πολύ μικρή κινητικότητα.

Από τα 12 μόνο τα 4 γονιμοποιήθηκαν…από αυτά μόνο τα 2  μεταφέρθηκαν και ήταν μέτριας ποιότητας… 26, 12, 4, 2… τα νούμερα δεν μετράνε και τόσο τελικά. 
Τι κι αν όλα ήταν δύσκολα; Με το Μιχάλη Φραγκουλίδη στο πλάι μας τα καταφέραμε. Αυτό μετράει! 
Τώρα είμαι έγκυος κι ανυπομονώ να γεννήσω το μωρό μου!

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η βαθμολόγηση της ποιότητας των εμβρύων είναι καθαρά για την αρχιτεκτονική μορφολογία του ΕΜΒΡΥΟΥ και όχι για τη γονιδιακή, η οποία έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Πολλές είναι οι φορές που άριστα έμβρυα δεν εμφυτεύονται στη μήτρα και μέτρια δίνουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Για αυτό και δεν πρέπει να μας απογοητεύει η κακή βαθμολόγηση κάποιων εμβρύων γιατί αυτό δεν καθορίζει το αποτέλεσμα του τέστ εγκυμοσύνης. Η βαθμολόγηση των εμβρύων είναι σημαντική μόνο στην περίπτωση που έχουμε μεγάλο βαθμό εμβρύων ως κριτήριο αξιολόγησης και κατά συνέπεια πρέπει να επιλέξουμε ποιά θα μεταφερθούν στη μητρική κοιλότητα

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish