Οι τεχνητές ωοθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις γυναίκες να γίνουν μητέρες μετά από καρκίνο χωρίς κίνδυνο, λένε οι επιστήμονες

Εγκυμοσύνη μετά τα 40…Κι όμως μπορεί!
12 Σεπτεμβρίου, 2019
Το πρόγραμμα κατάψυξης ωαρίων της Goldman Sachs είναι ένα μονοπάτι για μια σκληρή δυστοπία
8 Νοεμβρίου, 2019

Μια τεχνητή ωοθήκη που μπορεί να αναπτύξει ανώριμα ωάρια σε ένα γονιμοποιήσιμο κύτταρο κατάλληλο για εμφύτευση θα μπορούσε μία μέρα να επιτρέψει στις γυναίκες να γίνουν μητέρες μετά από θεραπεία καρκίνου που καταστρέφει τη γονιμότητα, λένε οι επιστήμονες. Ερευνητές από ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιμότητας στην Ευρώπη, το Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη, λένε ότι έχουν αποδείξει την πρώτη παγκοσμίως λειτουργούσα “βιο-μηχανική” ανθρώπινη ωοθήκη σε πρώτες δοκιμές σε ζώα.

Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες θα έχουν τα αυγά κατεψυγμένα πριν από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να καταστρέψει τη βιωσιμότητα των κυττάρων.

Τα προδοκιμαστικά κορίτσια ή οι γυναίκες που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία προτού παράγουν ωάρια, βασίζονται στον ωοθηκικό ιστό, ο οποίος περιέχει χιλιάδες ανώριμα αυγά σε σακιά γεμάτα με υγρό που ονομάζονται ωοθυλάκια, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν αντί για μεταμόσχευση μετά από θεραπεία. Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν τυχόν καρκινικά κύτταρα σε διατηρημένο ιστό, η επανεμφύτευση θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά επικίνδυνη.

Η τεχνική της Δανίας προσφέρει έναν τρόπο να αποφευχθεί αυτό και πιθανώς να βελτιωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές, καθώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν περισσότερα πιθανά αυγά και να αναπτυχθούν φυσικά εάν μπορούν να επανεμφυτευθούν.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια χημική διαδικασία για την απογύμνωση των κυττάρων DNA των ωοθηκικών ιστών και άλλων χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να περιέχουν τις ελαττωματικές οδηγίες για την απεριόριστη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Έπειτα εμφύτευσαν ανώριμα κύτταρα αυγών σε αυτό το κενό ωοθηκικό “ικρίωμα”.

Η ομάδα έδειξε ότι τα μη ώριμα αυγά και τα ικριώματα των ιστών θα μπορούσαν να επανενταχθούν και να επιβιώσουν σε αυτό το ικρίωμα και τότε θα μπορούσαν να εμβολιαστούν σε ένα ζωντανό οικοδεσπότη – στην περίπτωση αυτή ένα ποντίκι.

Θεωρητικά τα ωάρια θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να απελευθερώνονται κάθε μήνα σύμφωνα με τα ορμονικά συνθήματα του εμμηνορρησιακού κύκλου.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα απομονωμένα ανθρώπινα ωοθυλάκια επιβίωσαν σε ένα ανθρώπινο σκελετό και, σαν απόδειξη της ιδέας, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια νέα στρατηγική στη συντήρηση της γονιμότητας χωρίς κίνδυνο κακοηθών επαναλήψεων”, δήλωσε η Dr Susanne Pors , ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας Rigshospitalet.

Ο Δρ Pors πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου που επιστρέφει από τον επανεμφυτευμένο ωοθηκικό ιστό είναι “πραγματικός”, αν και η ομάδα του και άλλοι έχουν βρει τις πιθανότητες να είναι χαμηλές.

Έρχεται αφού η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο πρώτος που πήρε τα ανώριμα κύτταρα από το ωοθυλάκιο σε ώριμα αυγά εκτός του σώματος, αλλά χωρίς ωοθηκικό ικρίωμα που θα μπορούσε να επιτρέψει την επανεμφύτευση των ωοθυλακίων και την ανάπτυξη φυσικά.

Η τελευταία μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και παρουσιάζεται στη ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι γιατροί δήλωσαν ότι είναι «πρωτοποριακό» έργο, παρόλο που η διαδικασία πρέπει τώρα να βελτιωθεί και να αποδειχθεί ασφαλής στον άνθρωπο – κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

“Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος στον τομέα της διατήρησης της γονιμότητας”, δήλωσε ο Καθηγητής Adam Balen, καθηγητής της αναπαραγωγικής ιατρικής και χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο Seacroft του Leeds.

«Η ικανότητα να δημιουργηθεί με επιτυχία μια« νέα ωοθήκη », αφαιρώντας κάθε ιστό που θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναφέρει τον καρκίνο και να σχεδιάσει ένα ικρίωμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν τα ωοθυλάκια που περιέχουν, επιτρέπει την επανεμφύτευση μιας «ασφαλούς» ωοθήκης, με δυναμικό για την επιτυχή αποκατάσταση της γονιμότητας.”

Ο Δρ Stuart Lavery, ένας σύμβουλος γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Hammersmith, δήλωσε: “Εάν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση και την κατάψυξη των ωαρίων.

“Επειδή δυνητικά αυτά τα μικρά κομμάτια ιστού θα έχουν χιλιάδες ωάρια και σαφώς, αν λειτουργήσει, υπάρχει το πλεονέκτημα να υπάρξουν κυήσεις ακόμα και με φυσικό τρόπο.

«Είμαστε μερικά χρόνια μακριά από αυτό και έτσι η κατάψυξη των ωαρίων και των ιστών είναι εδώ τώρα και θα είναι μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αν αυτό λειτουργήσει, θα έχει δραματικά δυναμικό χαρακτήρα».

Πηγή: www.independent.co.uk

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish