Μπορεί η υπογονιμότητα να φέρει πιο κοντά το ζευγάρι;

Το γράμμα της Όλγας - 800
Το γράμμα της Όλγας..
29 Ιουλίου, 2017
Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας
Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας
19 Οκτωβρίου, 2017
Πρόσεξε το αγκάθι που μπορεί να ματώσει τη σχέση-το γάμο σου...

Η αγωνία και το άγχος που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια σε κάθε αρχόμενη οικογένεια για το αν μπορούν να αποκτήσουν παιδί ολοένα και μεγαλώνουν. Όλα ξεκινάνε ένα πρωινό…μια όμορφη βραδιά όπου δύο άνθρωποι γνωρίζονται, ερωτεύονται, αγαπιούνται…και σιγά σιγά αρχίζουν να ονειρεύονται την ζωή τους μαζί…πότε θα παντρευτούν, πόσα παιδιά θα κάνουν και πολλά πολλά άλλα που συνθέτουν τις σκέψεις για μια οικογένεια.

Ευτυχία…δίψα για δημιουργία, όνειρα, όμορφες στιγμές…όλα μπροστά τους, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι όλα αυτά μπορούν να γκρεμιστούν από τις πρώτες κιόλας δυσκολίες που θα εμφανιστούν, ως προς την απόκτηση ενός παιδιού. Και κάπως έτσι, αρχίζει μια πολύ σοβαρή δοκιμασία για την σχέση τους, μέσα από την οποία θα φανεί, για πρώτη φορά, η ικανότητα του ζευγαριού να διαχειριστεί την πρώτη δυσκολία του γάμου του. Σε αυτή την δυσκολία θα αποκαλυφθούν και οι πραγματικές πτυχές της προσωπικότητας του καθενός αλλά και το πόσο, φυσικά, μπορεί να στηρίξει ο ένας τον άλλον.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή αλλά και δυσκολίες στη συντροφική τους σχέση, γεγονός το οποίο όχι μόνο απομακρύνει τα ζευγάρια μεταξύ τους αλλά και τα αποτρέπει από το να αποδεχθούν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Στις καλές/εύκολες/όμορφες στιγμές όλοι είμαστε καλά…στα δύσκολα, όμως, θα φανεί ο αληθινός χαρακτήρας τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας σε μια σχέση. Με την γυναίκα να είναι πιο ευπαθής στο θέμα του παιδιού και να δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ψυχολογία της, χρειάζεται αρκετά μεγάλη βοήθεια και στήριξη όχι μόνο από τον σύντροφο της αλλά και από τον θεράποντα ιατρό της, καθώς, ανεξάρτητα του παράγοντα της υπογονιμότητας, αυτός καλείται να σηκώσει το ιατρικό βάρος της δημιουργίας ενός καλού εμβρύου, της εμφύτευσης του στη μήτρα αλλά και της εξέλιξης του σε ένα υγιές μωρό.

Τα υπογόνιμα ζευγάρια διακρίνονται από έντονο φόβο εγκατάλειψης/απόρριψης από τον σύντροφο, ανησυχία με την ιδέα ότι ο σύντροφός τους δεν θα θέλει να μείνει μαζί τους, φόβο ότι τα αισθήματα του συντρόφου τους για τους ίδιους δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα δικά τους γι’ αυτούς, φόβο ότι θα χάσουν την αγάπη του συντρόφου τους, ανησυχία ότι υστερούν σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους, βιώνουν υψηλότερα επίπεδα συνολικού stress υπογονιμότητας, τα οποία σχετίζονται με τη δυσκολία στην κοινωνική, στη συντροφική και στη σεξουαλική τους ζωή.

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα μονοπάτι δύσβατο για τα περισσότερα ζευγάρια και δεν είναι λίγες οι φορές που τα οδήγησε σε αδιέξοδα συναισθηματικά, σωματικά, οικονομικά, τα οποία τα εξουθένωσαν…τους απορρόφησαν όλη την ενέργεια…μονοπάτια στα οποία ο χρόνος απέκτησε άλλη έννοια καθώς το ρολόι σταμάτησε να χτυπάει για αυτά…

Η αποδοχή της πραγματικότητας προϋποθέτει όχι μόνο μεγάλη δύναμη –πνευματική και ψυχική – αλλά και μία αλτρουιστική διάθεση όχι τόσο προς το κοινωνικό σύνολο και την διευθέτηση των κοινωνικών «πρέπει» όσο προς τον σύντροφο σας, ο οποίος στέκεται δίπλα σας, σας στηρίζει, είναι η αγκαλιά σας, το μαξιλάρι σας, το άλλο μισό της καρδιάς σας…Ποτέ δεν υποφέρετε μόνη σας, αλλά η ψυχή σας, ποτέ μην ξεχνάτε ότι αντικατοπτρίζεται στον άνθρωπο που είναι δίπλα σας. Στηρίχτε τον, υποστηρίξτε τον…μείνετε δίπλα του… Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες, το αντίθετο. Οι δυσκολίες μας φέρνουν πιο κοντά, δυναμώνουν την αγάπη μας, αυξάνουν την πίστη μας… Οι δυσκολίες μας κάνουν αυτό που είμαστε και είναι στο χέρι μας ο τρόπος με τον οποίο θα τις διαχειριστούμε.

Για όλα υπάρχει λύση…αρκεί να την αναζητήσεις από τον σωστό ιατρό, έγκαιρα, πριν οι παράγοντες της υπογονιμότητας διογκωθούν και δεν είναι πια εφικτό να είναι διαχειρίσιμοι.

Το ζευγάρι πρέπει πάντα, πριν την έναρξη προσπαθειών για την απόκτηση ενός παιδιού, να ενημερώνεται όσο πιο νωρίς γίνεται, ανεξάρτητα από το εάν αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους του για το κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει την δική του οικογένεια μέσα από μια φυσική σύλληψη.

Μια μεγάλη αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τόσο τη ζωή όσο και την σχέση του ζευγαριού και να γκρεμίσει όλα αυτά τα όμορφα όνειρα που σχεδίαζαν μαζί, λίγο καιρό πριν…κάτω από τα αστέρια του ουρανού…ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διαλύσει το πρότυπο του όμορφου ή ερωτευμένου άνδρα ή γυναίκας… Κάτι το οποίο είναι πραγματικά άδικο, αφού η λάθος ενημέρωση και διαχείριση μπορεί να αποτρέψει ένα ερωτευμένο στην αρχή ζευγάρι να γράψουν χιλιόμετρα ζωής μαζί γεμάτα αναμνήσεις…

Μιλήστε, ανοιχτείτε στον σύντροφο σας. Μπορεί να σας βοηθήσει, θέλει να σας βοηθήσει. Δείξτε του τον δρόμο. Και θα δείτε πόσο πολύ θα αλλάξουν τα δεδομένα της σχέσης σας. Είναι τόσο όμορφο να νιώθετε ότι ακούγεστε, να νιώθετε ότι κάποιος είναι εκεί για εσάς να σας ακούσει, να σας στηρίζει, να σας καθοδηγήσει, να σας αγκαλιάσει. Και μην ξεχνάτε…οι άνθρωποι δεν είναι πράγματα, είναι ψυχές…και για να τις κατακτήσεις πρέπει να μπεις μέσα τους.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish