Η σημασία του υπέρηχου καρδιάς στο μωράκι σας κατά τη διάρκεια της κύησης

Κυστική ίνωση μία νόσος για την οποία πρέπει να ελέγχεται το ζευγάρι πριν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης παιδιού
Κυστική ίνωση μία νόσος για την οποία πρέπει να ελέγχεται το ζευγάρι πριν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης παιδιού
24 Οκτωβρίου, 2014
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές
19 Δεκεμβρίου, 2014
Η σημασία του υπέρηχου καρδιάς στο μωράκι σας κατά τη διάρκεια της κύησης

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει την δυνατότητα να εξετάζουμε την καρδιά του εμβρύου και να διαγιγνώσκουμε έγκαιρα προγεννετικά σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες. Αυτό επιτυγχάνεται με το εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα. Συγγενείς ονομάζονται οι καρδιοπάθειες που υπάρχουν με την γέννηση του παιδιού.

Περίπου 8 στα 1000 παιδιά  που γεννιούνται ζωντανά έχουν συγγενή καρδιοπάθεια. Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη ενδομητρίως, περίπου 25 στα 1000 έμβρυα. Η καρδιά είναι πολύπλοκο όργανο που συσπάται διαρκώς. Αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες   (2 κόλπους και 2 κοιλίες ), τέσσερις βαλβίδες και δύο μεγάλα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες και όλο το σώμα.

Βασικός στόχος του εμβρυικού υπερηχοκαρδιογραφήματος είναι να διαπιστώσει την καλή ανάπτυξη και λειτουργία των ανωτέρω βασικών ανατομικών στοιχείων της καρδιάς. Αυτό επιτυγχάνεται με μεγάλη ακρίβεια. Εν τούτοις μερικές μη σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθούν προγεννετικώς, λόγω του μικρού μεγέθους της καρδιάς ή τεχνικών περιορισμών.

Η προγεννητική διάγνωση ή η υποψία συγγενούς καρδιοπάθειας επιβάλλει την διαξαγωγή ελέγχου για χρωνοσωματικές ανωμαλίες ή άλλα κληρονομικά σύνδρομα, τα οποία πιθανώς συνυπάρχουν, με με την βοήθεια της αμνιοπαρακέντησης. Η προγεννητική διάγνωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οργάνωση της αντιμετώπισης του νεογέννητου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα τόσο άμεσα στο μαιευτήριο, αλλά και στην καρδιολογική – καρδιοχειρουργική μονάδα ,που θα υποδεχθεί το νεογνό ακολούθως.

Έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Ο προγεννητικός καρδιολογικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο στο να καθυσηχαστούν οι γονείς με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας σε προηγούμενο παιδί τους ή στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish