Η ξεκούραση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση

logoposts
3ο Therapy Planet Festival 2013
8 Ιανουαρίου, 2014
logoposts
«Ελεύθερος Τύπος» Κατάψυξη ωαρίων
17 Ιανουαρίου, 2014
Η ξεκούραση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση

Πολλές φορές μετά την εμβρυομεταφορά προτείνουμε για χρονικό διάστημα 3-5 ημερών ξεκούραση,   κλινοστατισμό και αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας κ.α., θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να συντελέσει στην αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχής εμφύτευσης του εμβρύου στη μητρική κοιλότητα, κάτι που ιατρικά δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί.
Έρχεται τώρα όμως μια νέα μελέτη του ινστιτούτου υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, η οποία αναφέρει ότι η ανάπαυση (ξεκούραση) μετά την εξωσωματική δεν βοηθά τις γυναίκες να κυοφορήσουν.

Ο Δρ Χοσέ Ρεμόχι και οι συνεργάτες του με τυχαία επιλογή υπέβαλαν 120 γυναίκες σε κατάκλιση για δέκα λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά και άλλες 120 γυναίκες ήταν ελεύθερες να σηκωθούν  αμέσως μετά την διαδικασία.
Πενήντα γυναίκες από την πρώτη ομάδα τελικά απέκτησαν παιδιά, ενώ από τη δεύτερη ομάδα τεκνοποίησαν 68.

Το ποσοστό κυήσεων είναι όμοιο μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά τα ποσοστά αποβολών στην ομάδα της ξεκούρασης ήταν 27,5% συγκριτικά με το 18% στην άλλη ομάδα. Στατιστικά η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν η γυναίκα στέκεται όρθια, η μήτρα της είναι σε οριζόντια στάση και εικάζουν ότι είναι προτιμότερο για μια επιτυχημένη εμβρυομεταφορά.

Επίσης, υποθέτουν ότι η μείωση του στρες δια του περπατήματος μετά τη διαδικασία μπορεί να παίζει ρόλο στα ποσοστά των γεννήσεων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ασθενείς να ακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που συνεπάγεται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και έτσι να αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης κύησης.

«Κάθε αποτέλεσμα από μελέτες που δημοσιεύεται στον τομέα της υπογονιμότητας είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί απόλυτα αφού κάθε γυναίκα έχει δικό της ιατρικό ιστορικό (παθολογία αναπαραγωγικού συστήματος  – παθολογία άλλων οργάνων – ηλικία κ.α.)

Το σίγουρο είναι ότι κάθε κατάσταση ( σωματική – ψυχική – χαράς ή λύπης ) αυξάνει το μυϊκό  τόνο του σώματος ή ακόμα δημιουργεί  ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος (συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό) και που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συσπάσεων της μήτρας και σε κάποιες περιπτώσεις αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου.

Η καλή ψυχολογία και η ελαχιστοποίηση των έντονων σωματικών δραστηριοτήτων για χρονικό διάστημα 3-5 ημερών μετά την εμβρυομεταφορά σε πολλές περιπτώσεις μάλλον έχουν ευεργετικό χαρακτήρα στην επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου.»

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish