Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μελέτες

Το πρόγραμμα κατάψυξης ωαρίων της Goldman Sachs είναι ένα μονοπάτι για μια σκληρή δυστοπία
8 Νοεμβρίου, 2019
Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητά μου;
8 Νοεμβρίου, 2019

Οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες και ίσως ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο να υποστούν αποβολή, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα του βασικού θρεπτικού συστατικού στο αίμα πριν από την εγκυμοσύνη και οκτώ εβδομάδες μετά από 1.200 γυναίκες που είχαν υποστεί προηγούμενη απώλεια της εγκυμοσύνης και ελπίζουν να συλλάβουν και πάλι. Εκείνοι των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν σύμφωνα με τα συνιστώμενα επίπεδα πριν από τη σύλληψη ήταν 15% πιθανότερο να έχουν ζωντανή γέννηση και ο κίνδυνος αποβολής μειώθηκε ως επίπεδα βιταμινούχου τριαντάφυλλου.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στην εγκυμοσύνη”, δήλωσε ο Δρ. Sunni Mumford από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Eunice Kennedy Shriver στο Rockville, Maryland.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Diabetes and Endocrinology, προσθέτουν σε παλαιότερες μελέτες, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν ωφέλιμα σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε γονιμοποίηση in vitro (IVF).

Οι μελέτες εξέτασαν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ισχυρίστηκαν ότι τα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων βελτιώθηκαν με τον καιρό της ηλιοφάνειας, αλλά υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες σχετικά με την επίδρασή της σε ανθρώπους που προσπαθούν να συλλάβουν φυσικά.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το σώμα να απορροφά το ασβέστιο και άλλα μέταλλα από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Οι ανεπάρκειες μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και παραμορφώσεις των οστών, ιδιαίτερα σε παιδιά που αναπτύσσονται γρήγορα, όπου μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα.

Παίρνουμε το 90 τοις εκατό της βιταμίνης D από τον ήλιο, αλλά σε πιο ζοφερά κλίματα, όπως οι ανεπάρκειες του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να συμβούν, ιδιαίτερα σε μαύρους και μειονοτικούς εθνοτικούς με σκούρο δέρμα ή όπου οι άνθρωποι δεν παίρνουν ισορροπημένη διατροφή ή ξοδεύουν μεγάλο μέρος ο χρόνος τους σε εσωτερικούς χώρους. Τα συμπληρώματα συνιστώνται ήδη σε έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά αυτή η έκθεση υποδηλώνει ότι τα οφέλη ήταν πιο σημαντικά στο στάδιο πριν από την εγκυμοσύνη, όταν οι γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν ότι είναι ανεπαρκείς. Για τη μελέτη αυτή οι ερευνητές κατέγραψαν επίπεδα βιταμίνης D των 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο ή λιγότερο ως “ανεπαρκή”. Οι γυναίκες που υπερβαίνουν αυτό το όριο ήταν 10% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από ό, τι οι γυναίκες κάτω από αυτό και κάθε 10 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αύξησης των επιπέδων βιταμίνης D πριν από τη σύλληψη συνδέθηκε με ένα 12% χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D μετά την εγκυμοσύνη και τα ποσοστά αποβολής.

Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι αυτή η έρευνα θα χρειαστεί για να αποδειχθεί ότι τα επίπεδα βιταμίνης D προκάλεσαν αυτή την αλλαγή και μπορεί να είναι παράγοντες όπως η κακή διατροφή και ο τρόπος ζωής που επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας και βιταμίνης D.

 

Πηγή: www.independent.co.uk

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish