Δεν είναι η εμμηνόπαυση που χρειάζεται «διόρθωση» αλλά η στάση της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα

Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα;
Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική Γονιμοποίηση; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα;
30 Ιανουαρίου, 2020
Η πρώτη γέννηση μωρού μετά από νέα τεχνική κατάψυξης ωαρίων 800x600
Η πρώτη γέννηση μωρού μετά από νέα τεχνική κατάψυξης ωαρίων
6 Μαρτίου, 2020
Δεν είναι η εμμηνόπαυση που χρειάζεται «διόρθωση» αλλά η στάση της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα 800x600

Αντί για δαπανηρές και επεμβατικές λειτουργίες, πώς υποστηρίζουμε τις γυναίκες για μια αλλαγή;

«Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το ζήτημα αυτό». Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα για μια νέα θεραπεία γονιμότητας που λέγεται ότι καθυστερεί την εμμηνόπαυση για 20 χρόνια. Μια εταιρεία που ονομάζεται ProFam το προσφέρει σε γυναίκες κάτω των 40 ετών – και για εκείνες με ενδομητρίωση το προσφέρει εντελώς δωρεάν, ως ένα δώρο. Άκουσα μια γυναίκα η οποία υποβλήθηκε στην θεραπεία αυτή να μιλάει σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα αναφορικά με το πώς το βίωσε και ποιες οι επιπτώσεις στην μετέπειτα ζωή της.

Αλλά όπως και να’ χει, γιατί να μην καθυστερήσει η εμμηνόπαυση, η γήρανση, ο θάνατος; Δύο είναι τα τινά στη σημερινή κοινωνία: είτε παρατηρούνται αυξανόμενα ποσοστά υπογονιμότητας στα ζευγάρια (ιδιαίτερα στους άνδρες) ή οι γυναίκες επιλέγουν να μην έχουν παιδιά, κι αυτό γιατί εστιάζουν και επικεντρώνονται περισσότερο στην καριέρα τους παρά στην δημιουργία οικογένειας.

Οι γυναίκες μπορούν σήμερα να “επικεντρωθούν στην καριέρα τους και όταν αυτές αισθανθούν έτοιμες να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί έπειτα από προηγηθείσα κρυοσυντήρηση των ωαρίων του”, λέει ο καθηγητής Simon Fishel, ιδρυτής της ProFam. Αυτό, ωστόσο, στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσει ολόκληρη η κοινωνία την προσοχή της είναι στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να στηρίξει τις γυναίκες που εργάζονται και δεν έχουν βοήθεια από πουθενά για να διαχειριστούν όλους τους ρόλους που η σημερινή κοινωνία τις καλεί να έχουν και να ανταπεξέρχονται το ίδιο καλά και αρεστά. Πώς, όμως, άραγε θα καθορίσει η κοινωνία μας όλα αυτά τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα και θα στηρίξει τη γυναίκα και το ρόλο της ως μητέρα, έναντι στον καθημερινό πόλεμο των ΜΜΕ και των απαιτήσεων που ζητούν από τη γυναίκα να προβεί δαπανηρές και επεμβατικές επεμβάσεις;

Πολλές από τις φίλες μου δυσκολεύονται να βρουν καλούς γιατρούς. Οι γιατροί που έχουν τους συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Δεν είναι καταθλιπτικοί ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! Απλά περνάνε από μία πολύ δύσκολη φάση και χρειάζονται τη στήριξη σου!

 

Πηγή: The Guardian

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/06/women-menopausal-bodies-fixing-society-operations

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish