Άσκηση και Γονιμότητα

image-61310
Το SURVIVOR της γονιμότητας
4 Απριλίου, 2017
Μύθοι-και-αλήθειες-για-ένα-επιτυχημένο-κύκλο-εξωσωματικής-γονιμοποίησης
Μύθοι και αλήθειες για ένα επιτυχημένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης
19 Μαΐου, 2017
ασκηση και γονιμοτητα

Η γυμναστική ευνοεί τη γονιμότητα

Η υπογονιμότητα, ή αλλιώς η μη ικανότητα σύλληψης μετά από έναν χρόνο συχνών και απροστάτευτων σεξουαλικών επαφών, αποτελεί ένα εξέχον πρόβλημα του 21ου αιώνα και επηρεάζει το 10–15% του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας. Μία τέτοιου είδους ιατρική διάγνωση, συχνά, οδηγεί σε διαταραχή της ψυχικής υγείας της γυναίκας, κατάθλιψη, άγχος, αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι ε άλλους … είναι σε θέση, ακόμα, και να διεγείρει αισθήματα ντροπής και αποτυχίας, δημιουργώντας την ανάγκη για συναισθηματική απομόνωση. Τα ζευγάρια δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολεύονται  στη λήψη μιας απόφασης σε μία τόσο ιδιαίτερη στιγμή για αυτά.

Η αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων, επιλογών και αποφάσεων που παίρνει, ειδικά μια γυναίκα η οποία βρίσκεται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή επρόκειτο να ξεκινήσει μια τέτοιου είδους διαδικασία, αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι για τον ψυχισμό και την ιδιοσυγκρασία της και συχνά την επηρεάζει καθώς κλονίζει την πίστη και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς τον εαυτό της, ιδιαίτερα μπροστά στο φόβο ενός αρνητικού αποτελέσματος.
Η ψυχολογία, συχνά, τείνει να επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη, η οποία και έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα μας. Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι να δοθεί η ευκαιρία στη γυναίκα –κατά τη διάρκεια της θεραπείας της τουλάχιστον- να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του ψυχισμού της, ο οποίος επηρεάζει έμμεσα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ένας τρόπος να γίνει αυτό –η εξωτερίκευση δηλαδή των συναισθημάτων και σκέψεων της- είναι η άσκηση. Η άσκηση έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης. Τώρα οι επιστήμονες συνδέουν τα οφέλη της και με τη γονιμότητα. Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility σε 3.500 γυναίκες από τη Δανία, ηλικίας 18-40 ετών, κατέληξε πως η ήπια άσκηση βοηθάει στη γονιμότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η άσκηση βοηθάει το μυαλό να χαλαρώσει και να επικοινωνήσει με την ψυχή του ανθρώπου, μειώνει τα επίπεδα του στρες και ενισχύει την καλή διάθεση της γυναίκας, καθώς η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες – ή αλλιώς τις ορμόνες της χαράς, όπως χαρακτηρίζονται!!-. Δεν πρέπει, βέβαια, σε καμία περίπτωση η άσκηση αυτή να είναι επίπονη και εξαντλητική, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική άσκηση μπορεί να στερήσει το γυναικείο οργανισμό από την ενέργεια που χρειάζεται για μια επιτυχή εγκυμοσύνη.


Τέλος, η άσκηση επαναφέρει το σώμα στο ιδανικό του βάρος και καθιστά την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος ιδανική. Οφείλουμε να θυμόμαστε πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γονιμότητας αποτελεί το σωματικό βάρος, καθώς επηρεάζει την παραγωγή ορμονών. Έγκυρες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, οι παχύσαρκες γυναίκες, στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί κάποιος άλλος παράγοντας υπογονιμότητας, η πλέον ενδεικνυόμενη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η απώλεια βάρους με σωστή διατροφή και συχνή αλλά ήπια, πάντοτε, άσκηση. Πρέπει να διευκρινιστεί και να διασαφηνιστεί, βέβαια, ότι ο δείκτης μάζας σώματος στη γυναίκα δεν θεωρείται, αποκλειστικά, παράγοντας υπογονιμότητας, αλλά μόνο σε συνδυασμό με άλλους παθολογικούς παράγοντες μπορεί να παίζει και αυτό το ρόλο του, συμβάλλοντας στην δυσκολία σύλληψης, όπως επίσης να επηρεάσει τη διαδικασία και εξέλιξη μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η άσκηση, πέραν του οφέλους που έχει στο σώμα μας και στην καλή λειτουργία αυτού, χαρίζει αρμονία ως προς τον έλεγχου του μυαλού και της σκέψης μας. Είναι σημαντικό η γυναίκα να μάθει να σέβεται το σώμα της και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για αυτό, καθώς αυτό αποτελεί την σημαντικότερη οδό για να φέρει εις πέρας αυτό που τόσο πολύ εκείνη επιθυμεί…. Ένα παιδί, το δικό της παιδί! Η γυμναστική και η άσκηση σαφώς ευνοούν τη γονιμότητα… δώστε χώρο και χρόνο στο σώμα σας, το αξίζει!

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish