Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας

Πρόσεξε το αγκάθι που μπορεί να ματώσει τη σχέση-το γάμο σου...
Μπορεί η υπογονιμότητα να φέρει πιο κοντά το ζευγάρι;
27 Σεπτεμβρίου, 2017
Έχω Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια;
Έχω Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια;
1 Νοεμβρίου, 2017
Συναισθηματική διαχείριση της υπογονιμότητας – 7 Τρόποι να υποστηρίξετε τη φίλη σας

Η υπογονιμότητα για πολλές από εσάς αποτελεί ένα πολύ μοναχικό μονοπάτι. Ακόμα και αν αυτή είναι μια οικεία εμπειρία για εσάς, η αρνητική αίσθηση που αφήνει πίσω της – δεδομένου ότι εσείς δυσκολεύεστε να φέρετε εις πέρας κάτι το οποίο φαντάζει τόσο απλό για την ανθρώπινη φύση και, βέβαια, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάτε – είναι αρκετή για να σας οδηγήσει στην εσωστρέφεια και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην απομόνωση.

Μην ξεχνάτε… είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιράζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την εμπειρία σας με τους ανθρώπους που είναι δίπλα σας και σας αγαπούν ή με συνανθρώπους σας που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στην ίδια συναισθηματικό-κοινωνική κατάσταση με εσάς. Η αίσθηση του ότι κάποιος είναι εκεί για εσάς, σας στηρίζει, σας ακούει και σας συμβουλεύει είναι μέγιστης σημασίας, όπως επίσης και το γεγονός της ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσεων πάνω στο ζήτημα που σας απασχολεί είναι πολύ σημαντική για την πιο ομαλή και ορθή εξέλιξη των πραγμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία εποχή εκσυγχρονισμού και εξέλιξης, η γονιμότητα αποτελεί, ακόμα, ένα ζήτημα το οποίο περιτριγυρίζεται από πολλά ταμπού και προκαταλήψεις στην σημερινή κοινωνία και δημιουργεί σε πολλά ζευγάρια την αίσθηση και την εντύπωση του κοινωνικού στιγματισμού και της προσωπικής ανεπάρκειας. Προκειμένου, λοιπόν, να βοηθήσουμε όλα αυτά τα ζευγάρια να σταθούν στα πόδια τους και να νιώσουν οικεία μέσα σε τόσο αφιλόξενο περιβάλλον που, δυστυχώς, η κοινωνία τους προσφέρει, σας παρουσιάζουμε παρακάτω 7 τρόπους να στηρίζετε εσείς οι ίδιες γνωστούς σας, φίλους σας, αγαπημένους σας ανθρώπους που βιώνουν μια τέτοιου είδους κατάσταση.

 

  1. Εκπαιδεύστε τον ίδιο σας τον εαυτό

Ο κόσμος της γονιμότητας είναι τεράστιος. Ωστόσο, οι πηγές να ενημερωθεί κανείς, σήμερα, είναι τόσες πολλές που σίγουρα προσφέρονται για να κάνετε την αρχή. Διαβάστε, ενημερωθείτε, μάθετε ό,τι μπορείτε πάνω στο ζήτημα της υπογονιμότητας. Η φίλη/γνωστή/αγαπημένη σας σίγουρα θα νιώσει ότι έχει έναν άνθρωπο δίπλα της που την καταλαβαίνει, που γνωρίζει και αντιλαμβάνεται την συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα την βοηθήσετε να ανοιχτεί σε εσάς, να νιώσει οικεία και υποστηρικτικά.

 

  1. Μείνετε μαζί της

Η υπογονιμότητα, όπως είπαμε και νωρίτερα, αποτελεί μια εμπειρία μοναχική και καταθλιπτική για πολλές γυναίκες. Είναι σημαντικό να αφοσιωθείτε, έστω και λίγο στη φίλη σας, να βγείτε, να ακολουθήσετε δραστηριότητες μαζί… είναι σημαντικό να την βοηθήσετε να ξεχαστεί και να δει μία άλλη πλευρά της ζωής, πιο ανέμελη, πιο χαρούμενη. Μοιραστείτε όμορφες στιγμές μαζί.

 

  1. Δεν είναι η «υπογόνιμη φίλη» σας

Μπορεί η φίλη σας να βιώνει προβλήματα με την γονιμότητα της. ωστόσο, αυτό δεν χαρακτηρίζει και ολόκληρη την προσωπικότητα της. Είναι άδικο να τοποθετούνται «ταμπέλες» πάνω σε ανθρώπους που τους δίνουν μια ιδιότητα η οποία τους περιθωριοποιεί και στιγματίζει ακόμα περισσότερο.

 

  1. Μην αστειεύεστε με την κατάσταση της

Η φίλη σας διανύει μια περίοδο στη ζωή της αρκετά δύσκολη και έχει ανάγκη την στήριξη σας. Μην την υποβάλλετε σε λογοπαίγνια και αστεία τα οποία προσβάλλουν την προσωπικότητα και την υπόσταση της.

 

  1. Ακούστε την

Τόσο σημαντικό και τόσο δύσκολο, κάποιες φορές. Το να μπορείτε να ακούτε χωρίς να έχετε την ανάγκη να επιλύσετε, να κρίνετε, να μειώσετε ή να συγκρίνετε, είναι μεγάλο προσόν για έναν άνθρωπο σήμερα. Αυτό που περιμένει η φίλη σας από εσάς είναι απλά να την ακούσετε, να δείξετε ενδιαφέρον χωρίς, όμως, να της δείξετε ότι λυπάστε ή ότι νιώθετε άσχημα για αυτήν. Μην ξεχνάτε… δεν είναι άρρωστη! Βιώνει απλά μια δύσκολη συναισθηματική, κυρίως, κατάσταση.

 

  1. Δώστε της χώρο

Η φίλη σας, σαφώς σας αγαπάει, αλλά περνάει και μια περίοδο την οποία πονάει πολύ ψυχικά. Ίσως χρειάζεται λίγο χώρο από εσάς. Μην την πιέζετε, σεβαστείτε τις επιθυμίες της. δώστε της απλά να καταλάβει και ότι είστε εκεί για εκείνη για οτιδήποτε χρειαστεί. Πιστέψτε μας, αυτό αρκεί!

 

  1. Να είστε ευαίσθητες

Είναι τόσο όμορφο εσείς οι ίδιες, οι φίλες σας ή οι γνωστοί σας να αποκτούν παιδιά…. Και την ίδια στιγμή τόσο καταστροφικό για την φίλη σας η οποία δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Να είστε προσεκτικές με τον τρόπο που τους μεταφέρετε τέτοιου είδους νέα. Προσπαθήστε να μπείτε στην θέση τους και, όσο δύσκολο και αν είναι, μην τις φέρνετε σε δύσκολη θέση.

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish