Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, κάποια από αυτά είναι δυνατό να μεταδοθούν και μέσω της χρήσης βελόνων μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού αντίστροφα αυτή τη φορά από τη μητέρα στο μωρό.

Το πρόβλημα με τα ΣΜΝ είναι ότι αρκετές φορές δεν έχουν φανερά συμπτώματα με αποτέλεσμα η ύπαρξη τους να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας. Μεταξύ των άλλων, τα ΣΜΝ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη γονιμότητα των γυναικών ή  ακόμα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, και να τα μεταδώσουν στα μωρά τους.

Ο τρόπος  εμφάνισης και η αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων ποικίλει, με πιο κοινά το ΑΙDS , την Ηπατίτιδα Β, την Ηπατίτιδα C, τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), τον Έρπητα, τη Σύφιλη, τη Γονόρροια (Βλεννόρροια), τις Τριχομονάδες, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, αλλά και τα Χλαμύδια. Πιο αναλυτικά,

  • ΑIDS

Η λοίμωξη από τον ιό HIV δε θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στο θάνατο. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό.

  • ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και C), μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C  θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, τα σωματικά υγρά και το αίμα. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως και θανατηφόρα για τον άνθρωπο προβλήματα. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.

  • ΕΡΠΗΤΑΣ

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

  • ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (του κόλπου, του αιδοίου έως και καρκίνο του τραχήλου), καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού, με διαφορετική δυναμική ανάπτυξης αλλά και σοβαρότητας. Το HPV DNA Test αποτελεί ένα γονιδιακό τεστ το οποίο εντοπίζει έγκαιρα τους τύπους του ιού HPV στον οργανισμό ενώ Σύμφωνα με τους ειδικούς, το HPV γίνεται όταν το τεστ Παπανικολάου δείξει κυτταρικές αλλοιώσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν η παρουσία τους οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι το καινούργιο τεστ δεν υποκαθιστά το τεστ Παπ, αλλά συμπληρώνει τη διαγνωστική του ακρίβεια.

  • ΣΥΦΙΛΗ

Πρόκειται για το πιο «τρομακτικό» ΣΜΝ. Μιμείται πολλά από τα συμπτώματα άλλων ασθενειών κι έτσι η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η σύφιλη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα όμως, ο ιός επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, τους μύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα μάτια και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά πυροδοτούνται από μια μικροσκοπική πληγή στα γεννητικά όργανα (συφιλιδικό έλκος) το οποίο μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

  • ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Πρόκειται για μία ακόμη βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές –ακόμη και θανατηφόρες– επιπτώσεις εάν δε ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία. Στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη στειρότητα. Ωστόσο, αν ανιχνευτεί σύντομα, αντιμετωπίζεται εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.

  • ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

Πρόκειται για παράσιτα που μολύνουν άνδρες και γυναίκες και εντοπίζονται, κυρίως, στον κόλπο της γυναίκας, ενώ στους άνδρες προσβάλλουν την ουρήθρα και τον προστάτη. Οι τριχομονάδες, συνήθως, συνοδεύονται και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια, γονόρροια, κλπ.  Εκτός από την ερωτική επαφή, οι τριχομονάδες είναι δυνατό να μεταδοθούν όταν τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με βρεγμένες πετσέτες, μουσκεμένα ρούχα, κ.α., ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το παράσιτο τυπικά προσβάλει τις γυναίκες προκαλώντας ουρολοίμωξη ή κολπίτιδα.

  • ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ-ΟΥΡΕΟΠΛΑΣΜΑ

Το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα είναι μικροοργανισμοί που μολύνουν την ουρογεννητική περιοχή μεγάλου ποσοστού των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών. Το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα είναι δυο βακτήρια που ανιχνεύονται στο αναπαραγωγικό σύστημα στο 40% των ατόμων (ανδρών και γυναικών). Οι μικροοργανισμοί αυτοί απομονώνονται στις εκκρίσεις του τραχήλου και του προστάτη και μπορούν να μεταφερθούν, μέσω της ερωτικής επαφής, από τον έναν σύντροφο στον άλλο.

  • ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ, όπως η έκκριση υγρών ή το τσούξιμο κατά την ενούρηση. Αν ανιχνευτεί άμεσα, ενδείκνυται εύκολη αντιμετώπιση της νόσου με τη λήψη αντιβιοτικών.

Για την καλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη. Επίσης, είναι αναγκαίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να κάνουν συστηματικά εξετάσεις όπως επίσης απαραίτητη είναι και η σωστή υγιεινή της γυναικείας αλλά και ανδρικής περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, το Τεστ Παπανικολάου αλλά και η καλλιέργεια κολπικού υγρού τραχήλου και κόλπου αποτελούν εξετάσεις σημαντικές για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών, τις περισσότερες φορές. Μιλήστε με το σύντροφο σας και πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις καθώς τα ΣΜΝ μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο την υγεία σας αλλά και την ανεκτίμητη γονιμότητα σας. Μερικά ΣΜΝ είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας κύησης, να καταστείλουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ακόμα και να αναδείξουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Για αυτό ρωτήστε, ενημερωθείτε, προλάβετε και διασφαλίστε την υγεία και γονιμότητα σας!

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish