Διατροφή και Κύηση
Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν άμεσα ένα άλλο πρόσωπο. Αναμφισβήτητα, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην κύηση καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων, μητέρας και εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της, πριν ακόμη γεννηθεί! Κατά την εγκυμοσύνη οι ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας αυξάνονται γιατί απαιτείται επιπλέον ενέργεια ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του εμβρύου και να ενισχυθεί ο μητρικός μεταβολισμός (για τη δημιουργία των αναπαραγωγικών ιστών). Οι ενεργειακές αυτές ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με το βασικό μεταβολισμό, το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη, το στάδιο της εγκυμοσύνης και τη σωματική δραστηριότητα.
Πόσο βάρος πρέπει να προσλάβετε;
Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την κύηση για μία γυναίκα φυσιολογικού σωματικού βάρους πρέπει να κυμαίνεται στα 10 -12 κιλά. Η αύξηση αυτή του βάρους, ιδανικά, κατανέμεται σε 2 κιλά στο 1ο τρίμηνο, 4 στο 2ο και 5 κιλά στο 3ο τρίμηνο της κύησης, που όμως εξατομικεύεται και σύμφωνα με μελέτες, μία τέτοια πρόσληψη βάρους συνεπάγεται παραμονή 1-2 επιπλέον κιλών στη γυναίκα μετά τον τοκετό. Μια υπέρβαρη γυναίκα πρέπει να προσλάβει από 7 έως 10 κιλά, ενώ μια παχύσαρκη από 6 έως 9.
Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι τα εξής:
-
Πρωτεΐνες, για των οποίων η ανάγκη κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνεται,
-
Υδατάνθρακες, παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε ισορροπημένου γεύματος
-
Λίπος, το οποίο παρέχει επίσης ενέργεια στον οργανισμό
-
Φυλλικό Οξύ, όπου πρόκειται για μία βιταμίνη, η οποία όχι μόνο προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό αλλά και απομακρύνει και τον κίνδυνο ανώμαλης διάπλασης του νευρικού συστήματος στα νεογνά
-
Σίδηρος, καθώς οι έγκυες γυναίκες, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα
-
Ασβέστιο, του οποίου η ημερήσια πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραμένει ίδια με αυτή κατά την υπόλοιπη ενήλικη ζωή (1000 mg ασβεστίου)
-
Ιχνοστοιχεία (Ιώδιο, σίδηρος, λιπαρά οξέα Ω3, βιταμίνη D)
Επιπρόσθετα, για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού σας προσπαθήστε να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Προτιμήστε το νερό, μιας και είναι το καλύτερο ενυδατικό μέσο για το σώμα και δεν περιέχει θερμίδες.
Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας παράλληλα με την πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψη φυτικών ινών.
Τέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ καλό θα ήταν να αποφεύγεται καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν πιθανότητες αυξημένη λήψη αυτού να οδηγήσει σε πιθανή αποβολή. Επίσης, το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται καθώς περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα την μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, αλλά και η λήψη φαρμάκων να είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να αυξήσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε καθημερινά. Επιλέγοντας ποιοτικές τροφές συμβάλετε σημαντικά στην σωστή ανάπτυξη του μωρού σας και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Αν είστε δυνατή και υγιής, τότε και το μωρό σας θα αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη μέσω των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση.