Σπερματέγχυση

Σπερματέγχυση

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) είναι από τις πιο απλές και οικονομικές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συνίσταται σε ζευγάρια, νεαρής, κυρίως ηλικίας, στα οποία δεν έχει διαγνωσθεί κάποια σημαντική διαταραχή στη γονιμότητά τους (βατότητα σαλπίγγων, φυσιολογική μητρική κοιλότητα, φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα).

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχει η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι:

  • η βατότητα και λειτουργικότητα των σαλπίγγων της γυναίκας και

  • η ύπαρξη ικανού αριθμού κινούμενων σπερματοζωαρίων στο επεξεργασμένο δείγμα.

Κλείστε ραντεβού

Διαδικασία

Η διαδικασία της σπερματέγχυσης μπορεί να εφαρμοστεί με δύο τρόπους:

  • ακολουθώντας το φυσικό κύκλο της γυναίκας, όπου ένα ωοθυλάκιο απελευθερώνεται από την ωοθήκη

  • με ήπια ορμονική διέγερση, ώστε να έχουμε περισσότερα ωοθυλάκια, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα γονιμοποίησης, ενός εξ αυτών.

Η παρακολούθηση της γυναίκας γίνεται μέσω υπερηχογραφημάτων και αιματολογικών εξετάσεων στη διάρκεια του κύκλου της, όπου ελέγχεται η ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Η ωοθυλακιορρηξία συνήθως προγραμματίζεται με τη χορήγηση μίας ένεσης χοριακής γοναδοτροπίνης. Όμως, μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, εφόσον κριθεί σκόπιμο από τον ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι μία διαδικασία ανώδυνη η οποία πραγματοποιείται λίγο πριν την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νάρκωση. Λίγες ώρες νωρίτερα γίνεται λήψη σπέρματος από τον σύντροφο, το οποίο επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται κατάλληλα από τους βιολόγους. Στη συνέχεια ο γυναικολόγος εισάγει το εμπλουτισμένο σπέρμα στη μήτρα της γυναίκας μέσω ενός λεπτού καθετήρα. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, μετά από λίγη ώρα η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες της.

Για τον εμπλουτισμό, ο σύντροφος δίνει σπέρμα περίπου 2 ώρες πριν την ώρα που έχει προγραμματιστεί η σπερματέγχυση. Με ειδική επεξεργασία, από το δείγμα επιλέγονται τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και την καλύτερη μορφολογία. Αυτά τοποθετούνται σε ειδικό θρεπτικό υλικό, στο οποίο αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα και γίνονται περισσότερο ενεργά.

Σε περίπτωση που την ημέρα της σπερματέγχυσης διαπιστωθεί ότι το σπέρμα δεν διαθέτει την απαιτούμενη κινητικότητα και δύναμη ενδέχεται να ζητηθεί και δεύτερο δείγμα από τον σύζυγο. Επιδίωξη είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ενεργοποιημένων σπερματοζωαρίων, προκειμένου νααυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας.

Αποτέλεσμα

To αποτέλεσμα της προσπάθειας ελέγχεται 14 ημέρες μετά τη σπερματέγχυση, με μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της γυναίκας, όπου αύξηση της ορμόνης υποδηλώνει την παρουσία εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, προγραμματίζεται μαιευτικό υπερηχογράφημα, 14 μέρες μετά το τεστ, για τον έλεγχο της κύησης.

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση διευκολύνει τα σπερματοζωάρια να προσεγγίσουν και να γονιμοποιήσουν τα ωάρια στις σάλπιγγες, ακολουθώντας τη διαδικασία της φυσικής σύλληψης. Τα γονιμοποιημένα ωάρια θα παραμείνουν για 5-6 μέρες στις σάλπιγγες και εφόσον εξελιχθούν σε βλαστοκύστες μεταφέρονται στην ενδομήτρια κοιλότητα όπου εμφυτεύονται και αναπτύσσονται.

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ απαιτεί ήπια έως και καθόλου φαρμακευτική αγωγή, οπότε καθίσταται και οικονομικότερη ως διαδικασία.  Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να επαναληφθεί η προσπάθεια, ακόμη και σε μηνιαία βάση, μετά από ιατρική επιβεβαίωση μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Φραγκουλίδης Μιχάλης
GreekEnglish